Portalul KP.md a publicat, pe 14 mai, știrea „Rânduri interminabile la ieșirea din Moldova spre România: Toți merg la Iași pentru a se vaccina gratuit cu Pfizer?” (orig. „Многочасовые очереди на выезде из Молдовы в Румынию: Все едут в Яссы, чтобы бесплатно поставить прививку от ковида Pfizer?”)
Materialul informează despre o campanie de imunizare organizată pentru posesorii de cetățenie română, care se desfășoară în perioada 14 – 17 mai la Universitatea de Medicină din Iași, pe care autorul, Pavel Muntean, o califică drept „dragoste selectivă”. Drept sursă, jurnalistul face trimitere la rețeaua socială Facebook, unde unii internauți ar fi revoltați de rândurile de mașini care așteaptă să treacă postul vamal Albița. „Și mai zic că moldovenii nu vor să se vaccineze. Vor, dar nu cu acesta pe care ni l-au adus nouă”, citează el o postare pe care ar fi găsit-o pe un grup din Facebook.
După ce relatează mai multe fapte despre această campanie de imunizare, jurnalistul adaugă de la sine: „Și desigur, un detaliu important: locuitorii Moldovei care nu dispun de cetățenie română, în acest moment nu vor putea ajunge în țara vecină (chiar dacă este considerată zonă «verde»). Iată așa o dragoste selectivă”. (orig. „И, конечно, главный нюанс: жители Молдовы, у которых нет гражданства Румынии, в данный момент попасть в соседнюю страну не могут (хоть она и „зеленая”). Вот такая выборочная любовь”.) Concluzia autorului reprezintă un amestec tendențios dintre fapte și opinii, care nu ar trebui să se regăsească într-o știre.
„Corectitudinea şi imparţialitatea trebuie să fie o atitudine fundamentală a jurnaliştilor”, stipulează Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști. Iar cu privire la separarea faptelor de opinii, aceeași sursă prevede: „În prezentarea evenimentelor vom face o distincţie clară între informaţie şi opinie, evitându-se orice confuzie. Ştirile sunt fapte şi date. Opiniile exprimă gânduri, idei, convingeri, judecăţi de valoare ale ziariştilor, mijloacelor de informare în masă. Opiniile exprimate sub formă de comentarii ale unor evenimente sau acţiuni cu referinţă la persoane sau instituţii nu trebuie să nege sau să ascundă în mod intenţionat fapte sau date reale. (…) Vom evita să ne spunem opinia în articolele de ştiri.”