Știri nedocumentate și speculative despre venirea  cetățenilor afgani în Republica Moldova 

0

La mijlocul lunii august, în mediul online au fost distribuite mai multe mesaje potrivit cărora în Republica Moldova ar veni refugiați din Afganistan, bazate pe speculații și fără a fi prezentate dovezi în acest sens. 

Inițial, portalul informațional Bloknot-moldova.md a publicat o știre cu titlul „Moldova primește deja refugiați din Afganistan” (orig. „Молдова уже принимает беженцев из Афганистана”). Autorul articolului face trimitere la o postare de pe Facebook  a unui cetățean moldovean stabilit în România. Potrivit lui, la 28 august, pe ruta București-Chișinău de pe aeroportul internațional Henri Coandă, „din totalul de 72 de locuri, aproximativ 10 persoane dintre care 2 copii erau moldoveni. Ceilalți pasageri – afgani, sirieni sau poate talibani”. Postarea este însoțită și de câteva fotografii, iar Bloknot-moldova a redat fidel din postare fără a face demersurile necesare pentru a verifica informația.  

Articolul a fost preluat și de televiziunea TSV de la Tiraspol, care a difuzat subiectul în unul dintre buletinele de știri ale zilei. Jurnaliștii de asemenea au făcut referire la postarea internautului, iar materialul a fost distribuit și pe rețelele sociale, inclusiv pe platforma TikTok, unde a adunat aproape 350.000 de vizualizări, fiind cel mai popular video de pe contul de TikTok al TSV în ultimele câteva luni. 

În contextul speculațiilor privind numărul cetățenilor afgani care au traversat recent frontiera Republicii Moldova, Radiochisinau.md citează datele Poliției de Frontieră, potrivit căreia un singur cetățean afgan a traversat frontiera de stat în luna august a acestui an. Și numărul cetățenilor sirieni este mic – 59 de persoane.

Prin urmare, instituțiile media care au făcut referință în știrile lor doar la postarea unui utilizator al rețelelor sociale au încălcat principiul jurnalistic privind asigurarea acurateței informației. Autorii nu au verificat datele în surse oficiale și au indus astfel publicul în eroare. Potrivit Codului deontologic, „jurnalistul întreprinde demersuri pentru a colecta informații din surse credibile și citabile”. De asemenea, jurnalistul trebuie să pună la îndoială orice informație colectată, să obțină și să prezinte opinia tuturor părților relevante pentru subiect. 

Și Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă ziariștilor să găsească „cel puţin două surse independente una de alta sau alte dovezi pe care să le cităm, în cazul subiectelor controversate”. 

 

Sursa foto: Captură video Euronews.com