Un video de pe Facebook, folosit drept singura sursă, generează confuzie în rândul cititorilor

0

Sputnik.md a publicat luni, 11 februarie, o știre cu titlul: „Îngrozitor, iată ce fel de carne mâncăm: Găini care au fost înecate? – Video”. În material se relatează despre un video publicat pe Facebook de către o internaută, în care femeia vorbește despre un lot de carne congelată ce ar fi fost injectată cu o substanță care să-i sporească greutatea.

Atât titlul, cât și textul știrii abundă în surse anonime și în expresii care nu fac decât să creeze confuzie, panică și neclaritate – „contactați de noi pe Facebook, responsabilii de la acea fabrică”, „doamna care demonstrează ce e cu carnea pe care a procurat-o”. Autorul știrii nu prezintă informații sau declarații ale unor surse ce ar putea elucida cazul. Mai mult, în știre se strecoară judecăți de valoare care amplifică situația ambiguă: „Așa ori altfel, problema cea mai mare este că astfel de carne este pusă în vânzare în țara noastră și deja contează mai puțin cine a produs-o”.

Mai mult, chiar dacă la finalul știrii se menționează că „Sputnik Moldova va urmări acest subiect” – pentru a le oferi cititorilor săi mai multă informație despre cei care se fac vinovați de lotul de carne dubios – jurnalistul nu a contactat surse pentru a dezvălui mai multe informații.

În acest sens, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști menționează despre rolul informativ pe care trebuie să-l aibă materialele din presă: „Jurnalismul nu lasă loc pentru speculații. Nu există nicio scuză pentru inexactități. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informațiile și faptele relevante”. Același Ghid recomandă ca subiectele de interes public să fie documentate cât mai temeinic, pentru ca știrile să aibă credibilitate în ochii cititorului: „Vom identifica neapărat sursele, dezvăluindu-le numele, prenumele, funcția, după caz, statul social sau vârsta”.