„Un subiect de o cruzime și violență rară”. CA va monitoriza cum au relatat posturile TV despre omorul de la Băcioi

0

Consiliul Audiovizualului a decis să monitorizeze mai multe posturi de televiziune cu privire la modul în care au reflectat o crimă ce a avut loc la Băcioi pe 18 decembrie. Decizia a fost luată în cadrul ședinței din 20 decembrie, la propunerea vicepreședintei CA, Aneta Gonța.

„Un subiect de o cruzime și violență rară. E vorba de omorul care a avut loc la Băcioi, difuzat în prime-time de mai multe posturi de televiziune. Eu, cel puțin, am văzut acest material la trei posturi TV, cu imagini explicite, cu încălcarea clară a normelor legale, ca să nu mai zic de cele deontologice. Propun să vedem câți au fost din cei care au încălcat Codul, cel puțin la capitolul dreptului minorilor”, a argumentat Aneta Gonța.

În context, mai multe portaluri de știri, printre care Protv.md, Publika.md, Realitatea.md și altele, au relatat despre omorul cu pricina, întâmplat în seara de 18 decembrie. Protv.md a publicat și imagini video ce reproduc momentul în care bărbatul de 39 de ani a murit după ce a fost împușcat de către un amic. Jurnaliștii relatează că bănuitul, în vârstă de 37 de ani, ar fi tras de șase ori în direcția victimei cu o armă pe care o deținea legal. Site-ul Protv.md a titrat: „Imagini cu puternic impact emoțional. Momentul în care un bărbat este împușcat de mai multe ori de amicul său de pahar”. Avertismentul redacției, plasat la începutul materialului, precum că vor urma „imagini cu impact emoțional” nu poate servi drept justificare pentru difuzarea unor scene șocante, soldate cu moartea unui om. Realitatea.md a publicat secvența preluată de la Protv.md, iar Publika.md a prelucrat tehnic imaginile. 

Reamintim că normele deontologice nu permit reproducerea în știri a detaliilor morbide și a scenelor de violență. Codul deontologic recomandă: „Jurnalistul nu furnizează publicului detalii morbide ale crimelor, accidentelor și catastrofelor naturale sau detalii privind tehnicile suicidale. Aceleași reguli se aplică și materialelor vizuale (fotografii, materiale video)”. 

La fel, Ghidul de stil cu norme etice stipulează: „Vom avea grijă să nu publicăm fotografii şocante, conţinutul violent sau indecent al cărora poate provoca anumite stări psihice negative asupra cititorilor. (…) Vom relata principalele fapte ale unei infracțiuni/crime, evitând descrierea în cele mai mici detalii ale crimelor sângeroase”.

Sursa foto: Digi24.ro