Un sondaj de opinie, pretext pentru știri cu catalogări la adresa unor politicieni

0

Portalul Timpul.md a publicat pe 11 martie o știre cu titlul: „Dodon este groparul PSRM! 37.5% din cetățeni ar vota pentru UNIRE, doar 32% ar vota cu PSRM condus de Dodon”. Autorii relatează despre rezultatele unui sondaj realizat de compania „Date Inteligente” (iDATA), scoțând în evidență ponderea populației care ar vota pentru un referendum de reunire a Republicii Moldova cu România. 

„Potrivit unui studiu socio-politic prezentat de compania iData, dacă duminica viitoare ar avea loc referendum cu privire la reunire, peste 37% dintre cetățeni ar vota «pentru». La întrebarea ce partid ați vota dacă duminică ar avea loc alegeri anticipate, doar 32% au numit Partidul condus de Igor Nicolaevici Dodon”, notează autorii știrii. De pe urma acestor constatări, redacția concluzionează: „Dodon este groparul PSRM!”.

„Constatăm că, după 4 ani de mandat, numărul unioniștilor este în creștere, iar cel al susținătorilor socialiști în scădere”, mai afirmă sursa, fără a face trimitere la cifre comparative sau alte date.

Mai mult, știrea este ilustrată cu o fotografie prelucrată tehnic, fapt neadmis conform eticii profesionale.

Codul deontologic prevede că „jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte”. Și Ghidul cu norme etice atenționează că „în prezentarea evenimentelor, vom face o distincţie clară între informaţie şi opinie, evitându-se orice confuzie. Ştirile sunt fapte şi date. (…) Opiniile exprimate sub formă de comentarii ale unor evenimente sau acţiuni cu referinţă la persoane sau instituţii nu trebuie să nege sau să ascundă în mod intenţionat fapte sau date reale. Vom însera opiniile într-un articol informativ doar din partea unei surse intervievate sau citate, dar niciodată din partea reporterului. (…) Vom evita să ne spunem opinia în articolele de ştiri”.

Cu referire la colaje,  ghidul recomandă prelucrarea tehnică „doar pentru a îmbunătăți calitatea fotografiei (de exemplu, pentru a o face mai clară sau pentru a o mări, dacă este necesar) și doar până la un punct. Niciodată nu vom folosi programele de lucru cu fotografiile pentru a crea o impresie falsă asupra persoanelor și evenimentelor prezentate”.

Captură foto: Timpul.md