Mai multe instituții media au continuat să relateze, în zilele de 3 și 4 martie, despre crima de la Holercani, în care un tânăr ar fi împușcat două adolescente, iar una dintre ele a decedat la spital. Cu mici excepții, jurnaliștii au încălcat una din normele deontologice de bază – prezumția nevinovăției în prezentarea faptelor.
Astfel, o parte din sursele media au făcut în titluri afirmații din care rezultă că tânărul suspectat a săvârșit cu certitudine crima: Tânărul care a împușcat două adolescente, în fața magistraților (Noi.md); Tânărul care și-a împușcat iubita de 16 ani a fost adus în fața magistraților (Unica.md); Tânărul care a împușcat două minore la Holercani – adus în fața judecătorilor – VIDEO (Protv.md); Tânărul care a împușcat mortal o adolescentă la Holercani, în fața magistraților; „Clientul păstrează tăcerea” (Jurnal.md).
Alte portaluri au utilizat calificativul „ucigaș” în raport cu cel suspectat de omor, neglijând normele deontologice care spun că orice persoană este nevinovată până la pronunțarea unei sentințe definitive şi irevocabile împotriva sa: Video // Crima de la Holercani: Minora este petrecută pe ultimul drum, iar ucigașul adus la judecată (Telegraph.md); Crima de la Holercani: Ucigașul, fostul iubit al fetei moarte, adus în fața judecătorilor (Paranteze.md).
Un exemplu de prezentare corectă a faptelor ar fi știrea de pe site-ul tv8.md, care a titrat: /VIDEO/ Omorul de la Holercani: Tânărul care ar fi împușcat două adolescente de 16 ani, adus în fața magistraților.
Cu privire la prezumția nevinovăției, Ghidulul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă: „Orice persoană este considerată nevinovată până la pronunţarea în justiţie a vinovăţiei printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă. În text vom evita formulări care ar indica cu certitudine că suspectatul a săvârşit crima respectivă. Vom prefera formulări relative de genul «este bănuit că ar fi intrat, ar fi furat, ar fi violat, ar fi lovit, ar fi omorât…». Vom evita sa utilizăm pentru persoana suspectată orice fel de calificative de genul criminal, ucigaş, violator, hoţ, escroc ş.a.”.
Codul deontologic al jurnalistului, la fel, prevede că „jurnalistul respectă prezumția de nevinovăție şi consideră că orice persoană este nevinovată până la pronunțarea unei sentințe definitive şi irevocabile împotriva sa.”.
Un alt aspect, la care portalul Mediacritica a atras atenția jurnaliștilor de numeroase ori, inclusiv în prezentarea cazului de la Holercani, este modul în care sunt publicate fotografii cu persoane acuzate de comiterea unor crime sau victime. Regulile deontologice prevăd că acestea ar trebui fotografiate din spate ori din față, contra luminii. Și această normă a fost încălcată de majoritatea instituțiilor media.