Studiu de caz. Unele instituții media au politizat subiectul învestirii noilor miniștri în Guvernul Republicii Moldova

0

Învestirea noilor miniștri din 10 ianuarie 2018 a fost reflectată de majoritatea instituțiilor monitorizate, cu excepția NTV Moldova și RTR Moldova. Cele mai multe știri la acest subiect le-au difuzat Deschide.md și Publika TV. Sub raport valoric, evenimentul a fost politizat – multe din instituțiile media au favorizat anumite partide sau instituții și le-au defavorizat pe altele (PDM vs. PSRM; Parlament și Guvern vs. Președinție).

În buletinul de știri din 10 ianuarie, Accent TV a difuzat o știre despre învestirea noilor membri ai Guvernului. Evenimentului i s-a dat o conotație mai curând negativă: a fost reflectat dezechilibrat, cu accent pe comentariile și declarațiile președintelui Igor Dodon pe marginea acestuia. Accent TV a adus în prim-plan „furtul miliardului”, insistând pe sugestia că Iurie Leancă și Chiril Gaburici sunt principalii „suspecți” și beneficiari ai acestuia. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), ca și Președintele Igor Dodon, a fost prezentat într-o lumină exclusiv pozitivă. Pe de altă parte, Partidul Democrat din Republica Moldova (PDM), premierul Pavel Filip și spicherul Andrian Candu au fost prezentați într-un context negativ.

Accent TV a comis mai multe abateri de la normele Codului Deontologic al Jurnalistului, printre care:

  • Etichetarea. „După două eșecuri de a numi persoanele compromise în funcții publice…”; „… postul de ministru al justiției i-a revenit fostului președinte al Curții Constituționale, unionistul Alexandru Tănase”.
  • A transmis informație și mesaje false. „Participanții la furtul miliardului – reîntorși la guvernare de către democrați”.
  • Amestecul faptelor și opiniilor. „Datorită democraților, banii urmează să fie întorși de cetățenii țării”.

Jurnal TV a prezentat subiectul învestirii noilor miniștri în ediția buletinului informativ din 10 ianuarie 2018. JURNALChiar dacă a fost știrea – la nivel național – cea mai importantă din ziua respectivă, aceasta a fost difuzată abia a 5-a în buletin. Jurnal TV a reflectat acest subiect punând accentul pe ideea că aceste modificări la nivel de Guvern nu ar fi altceva decât scenariul și moftul unui singur om – liderul PDM, Vladimir Plahotniuc. Evenimentul a fost prezentat într-un context negativ, iar reporterii de fiecare dată au încercat să facă conexiunea miniștrilor noi numiți cu liderul PDM.

Jurnal TV a făcut uz de:

  • Etichetări: „decretele au fost semnate de către finul lui Plahotniuc, șeful legislativului, Andrian Candu” ;
  • Amestecul faptelor și opiniilor: „Demnitarii au ținut discursuri triumfaliste, dar au refuzat să răspundă la întrebările presei”; „…Mai mult, Tănase s-a arătat deranjat de încercările reporterilor de a discuta cu presa. O tactică similară a fost adoptată și de către proaspătul ministru al economiei, Chiril Gaburici; „…Gaburici a fost întâmpinat cu înflăcărare de către subalterni”.

Televiziunea publică Moldova 1 a dedicat subiectului învestirii o treime din totalul buletinului de știri din 10 ianuarie, difuzând două materiale despre acest eveniment. Primul din ele a prezentat detaliile învestirii și informații de referință despre noii miniștri, iar al doilea a cuprins reacția PSRM și declarațiile președintelui Igor Dodon.

De remarcat că în prima știre Moldova 1 a difuzat un colaj video, care a inclus câte un scurt citat al miniștrilor în momentul când aceștia depuneau jurământul. Această secțiune a fost montată și difuzată exact în același fel ca la posturile Prime TV, Canal 2 și Canal 3. Televiziunea publică a reflectat pozitiv evenimentul de învestire, sugerând că modificările de la Guvern au fost de mult așteptate și că deja din prima zi există un impact pozitiv: „… În doar două ore, noii miniștri numiți au reușit să dea o tură pe la toate ministerele, unde au rezumat obiectivele pe termen lung”. De asemenea, în ambele știri, PDM a fost prezentat într-o lumină pozitivă, iar PSRM într-una neutră spre negativă. Moldova 1 a citat surse irelevante în una din știrile despre învestire. Astfel, în știrea despre reacția PSRM la acest eveniment s-a menționat că partidul va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului la începutul sesiunii parlamentare – respectiv, reporterii televiziunii publice aveau misiunea de a solicita opinia reprezentanților Guvernului, dar nicidecum pe cea a lui Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al PDM.

Prime TV, precum și Publika TV, Canal 2 și Canal 3 au reflectat subiectul în mod asemănător. Fiecare instituțiePRIME media a difuzat în buletinele informative din 10 ianuarie câte 3 știri. Materialele au urmat același scenariu, împărtășind între ele aceleași formulări și imagini (cu unele diferențe pe alocuri). În mare parte, informația a fost prezentată neutru, cu unele excepții atunci când jurnaliștii au făcut uz de tehnica amestecului faptelor cu opiniile: „Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici şi vicprepremierul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, au avut, probabil, senzaţia de deja vu, aşa cum au mai depus, cel puţin o dată, acest jurământ. Cel mai experimentat în acest sens rămâne a fi Iurie Leancă, el are 3 astfel de experienţe” (Prime TV); În spatele acestei formulări ale magistraţilor se află refuzul repetat al lui Igor Dodon de a numi noii membri ai Guvernului, chiar dacă este obligat de Constituţie” (Prime TV). La toate cele patru televiziuni s-a sesizat o favorizare a PDM și o ușoară defavorizare a PSRM ca partid politic, precum și a președintelui Igor Dodon.

Dintre toate instituțiile monitorizate, Deschide.md a dedicat acestui subiect cele mai multe știri – nouă la număr. În câteva dintre ele, reporterii Deschide.md au făcut uz de amestecul faptelor și opiniilor:

Sputnik.md a publicat patru știri despre eveniment. Informația a fost prezentată neutru și echidistant. Noi.md a publicat șapte știri la subiect, unde a prezentat opiniile și declarațiile tuturor surselor. Informația a fost prezentată neutru și echilibrat.

NTV Moldova și RTR Moldova nu au difuzat buletine informative în perioada 29 decembrie 2017 – 15 ianuarie 2018. Din acest motiv, subiectul învestirii noilor membri ai Guvernului nu a fost reflectat la aceste posturi.

Context:

La 19 decembrie 2017, președintele Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc a anunțat într-un briefing de presă despre faptul că șapte membrii ai Guvernului vor fi demiși, iar în locul lor vor fi numiți alții. A doua zi, noile candidaturi au fost propuse, președintelui țării de către prim-ministru, pe care cel dintâi le-a respins. La 22 decembrie 2017, Pavel Filip a înaintat președintelui țării, repetat, aceleași candidaturi, pe care acesta din nou le-a refuzat. Astfel, Guvernul s-a adresat Curții Constituționale (CC), care la 2 ianuarie 2018 a statuat că președintele țării poate refuza doar o singură dată, motivat, propunerea de numire a unei persoane în funcția vacantă de ministru și a decis suspendarea președintelui Igor Dodon din funcție pentru numirea noilor membri ai Guvernului. La 10 ianuarie 2018, noii miniștri au fost învestiți în funcții, decretul fiind semnat de Andrian Candu, care a și executat temporar interimatul funcţiei de şef al statului.

Victor Gotișan, cercetător media

*În prezentul studiu de caz au fost monitorizate 12 instituții media din R. Moldova: Audiovizual: Publika TV (știri de pe Publika.md), Prime TV, Canal 2, Canal 3, Moldova 1, Jurnal TV, Accent TV, RTR Moldova (buletinele de știri produse în Republica Moldova ), NTV Moldova; Presa online: Noi.md, Sputnik.md, Deschide.md.

Instituțiile media au fost selectate după criteriile:  aria de acoperire – naţională, impactul – tirajul şi auditoriul, limba – română şi rusă.  

________________________ 

Acest articol este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau a Guvernului SUA.