Studiu de caz: Miniștri noi, probleme vechi – suspendarea președintelui și instituții media loiale acelorași partide

0

Învestirea noilor miniștri ai Sănătății și Agriculturii a fost un subiect politizat – de altfel, ca și cele care l-au precedat: anunțarea candidaturilor, suspendarea președintelui și semnarea decretului de numire. Drept care, a fost folosit drept motiv pentru o răfuială politică mai subtilă între anumite instituții media. Astfel, dacă Publika TV și Canal 2 au prezentat subiectul din perspectiva Partidului Democrat din Moldova (PDM) sau a reprezentanților acestuia (Pavel Filip, Andrian Candu), atunci NTV Moldova și Accent TV a reflectat subiectul punându-l în lumină pozitivă pe președintele Igor Dodon și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Principalele tehnici de manipulare identificate pe parcursul monitorizării au fost tehnica dușmanului intern și cea a salvatorului național (Publika TV, Canal 2, NTV Moldova, Accent TV), precum și ironia, iar din normele deontologice mai des încălcate – amestecul faptelor cu opiniile, lipsa dreptului la replică și tirajarea unor opinii pe post de adevăr în ultimă instanță. Alte instituții media au reflectat evenimentul neutru și echidistant (TV8, Unimedia.info, Jurnaltv.md, etc), și totuși, anume astfel de evenimente sunt hârtia de turnesol care demonstrează preferințele și apartenența politică a unor instituții media.

În ediția din 25 septembrie a buletinului „Mesager”, televiziunea publică Moldova 1 a reflectat învestirea celor doi miniștri din mai multe perspective, inserând opiniile președintelui Parlamentului, prim-ministrului și a președintelui (suspendat la acel moment), Igor Dodon; precum și declarațiile celor doi miniștri noi. Totodată, Moldova 1 a atribuit mult timp de emisie ministrei Silvia Radu, plasând-o într-o lumină neutră și pozitivă, după ce anunțarea candidaturii acesteia la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a generat mai multe discuții și controverse generate de calificarea irelevantă a acesteia și lipsa ei de experiență în domeniile de referință. Totodată, televiziunea publică a omis să includă un expert care să se expună pe marginea acestei numiri și a felului în care a fost făcută (implicit, procedura de suspendare a președintelui țării, care a refuzat repetat semnarea decretului de învestire).

Pe parcursul zilei de 25 septembrie, Publika TV a difuzat patru știri despre cei doi miniștri. În una din ele, Publika TV a anunțat că Silvia Radu și Nicolae Ciubuc urmează să fie învestiți în ziua de 25 septembrie. În altele două, instituția a difuzat integral declarațiile lui Adrian Candu și Pavel Filip privind suspendarea președintelui Igor Dodon opiniile lor referitor la cele două candidaturi. În cazul acestor două știri, Publika TV a recurs la tehnica de manipulare a Salvatorului Național („Mesia”), pe de o parte, deoarece i-a prezentat pe cei doi – Andrian Candu și Pavel Filip – drept persoanele care vin să soluționeze o problemă, iar pe de altă parte, a sugerat că problema a fost creată de o altă entitate politică: președintele Igor Dodon (tehnica dușmanului intern). Totodată, Andrian Candu a lansat anumite atacuri la adresa președintelui Igor Dodon, care au fost preluate direct și indirect (titlul unei știri: „Candu, atac la Dodon: Îmi pun întrebarea dacă mai avem nevoie de instituția Președinției”), iar Publika TV avea obligația profesională să garanteze dreptul la replică celui acuzat, ceea ce instituția media nu a făcut.

Canal 2 în mare parte a repetat unghiul de abordare al postului Publika TV, folosind aceleași tehnici de manipulare a dușmanului intern, cuplat cu mitul Salvatorului Național. În afară de acestea, Canal 2 a recurs la ironizare, prin amestecul faptelor cu opiniile: în burtiera de la începutul buletinului de știri se menționa: „L-au ocolit pe Dodon. Ministrul Sănătății și cel al Agriculturii au fost învestiți în funcție”.

NTV Moldova a prezentat subiectul dezechilibrat, din perspectiva interpretării evenimentului de către președintele Igor Dodon și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Astfel, în ambele știri difuzate, NTV Moldova a inversat cursul logic al evenimentului, precum și regulile de bază în prezentarea unei informații: jurnaliștii acestui post au scos în adus în prim-plan poziția președintelui și a PSRM, în defavoarea prezentării informației de la învestire.

NTV Moldova a insistat pe difuzarea unor opinii care au fost prezentate drept adevăr de ultimă instanță. De asemenea, televiziunea a mai făcut uz de

● Tehnica de manipulare a Salvatorului Național/„Mesia”. PSRM, ca partid, este prezentat într-un context exclusiv pozitiv drept un luptător pentru cauza dreptății: „Partidul Democrat a organizat o provocare pentru a elimina Partidul Socialiștilor din cursa electorală, prin suspendarea temporară din funcție a președintelui țării… Socialiștii anunță că susțin categoric poziția președintelui Igor Dodon, care nici de această dată nu s-a lăsat șantajat și intimidat de către regimul de la guvernare și nu a semnat decretul de numire a miniștrilor incompetenți”;

● Neacordarea dreptului la replică. Partidul Democrat, Silvia Radu și Nicolae Ciubuc au fost vizați direct, însă niciunuia dintre ei nu i s-a oferit dreptului la replică;

● Omisiunea și manipularea prin imagini. Chiar dacă tema ambelor știri a fost numirea celor doi miniștri în funcție, NTV Moldova nu a difuzat absolut nicio imagine de la procedura de învestire sau cel puțin o imagine în care să fie reflectați cei doi.

Pe 25 septembrie, în ziua învestirii, Accent TV nu a difuzat buletine de știri, televiziunea menționând pe platforma sa online că „începând cu ora 19.00, Președintele Igor Dodon va desfășura un dialog în direct la Accent TV”. Astfel, pentru acest studiu de caz a fost monitorizat buletinul de știri din ziua imediat următoare, 26 septembrie 2018. Accent TV a difuzat două știri în care a oferit în detalii interpretarea președintelui Igor Dodon și a PSRM pe marginea numirii celor 2 noi miniștri. În mare parte, Accent TV a reflectat informația în același mod ca și NTV Moldova, utilizând aceleași tehnici de manipulare și încălcând aceleași norme deontologice: tehnica de manipulare a Salvatorului Național, lipsa dreptului la replică și omisiunea difuzării imaginilor video de la evenimentul de învestire. Ca și în cazul NTV Moldova, Accent TV a insistat doar pe interpretarea evenimentului în detrimentul reflectării faptelor concrete. Totodată, Accent TV a tirajat un fals, susținând că instituția Președinției este „…lider la capitolul încrederii populației”. Potrivit sondajului de opinie publicat de Institutul Internațional Republican , publicat în luna iulie 2018, instituția Președinției se situează doar pe locul 9. Nici Barometrul Opiniei Publice pentru luna mai 2018, publicat de Institutul de Politici Publice din Moldova (IPP) nu plasează Președinție în capul topului celor mai de încredere instituții.

În ziua de 25 septembrie, Sputnik.md a publicat două știri despre învestirea Silviei Radu și Nicolae Ciubuc în funcția de miniștri. Una din ele anunța despre evenimentul învestirii, iar a doua a prezentat detalii despre acest eveniment, cu o ușoară favorizare a președintelui țării, ale cărui declarații au fost prezentate direct și indirect.

Kp.md nu a publicat niciun articol sau reportaj despre procedura învestire din 25 septembrie a celor doi noi miniștri. Astfel, putem considera că instituția dată a făcut uz de omisiune în calitate de tehnică de manipulare.

Jurnal TV nu a avut buletine de știri în zilele pe 25 septembrie 2018. Astfel, s-a monitorizat informația publicată pe website-ul instituției media. Jurnaltv.md a publicat o singură știre despre învestirea celor doi miniștri: „Silvia Radu și Nicolae Ciubuc vor depune astăzi jurământul de învestire în funcția de miniștri”, reflectând informația într-un mod neutru și echidistant, fără a manipula și fără a încălca normele deontologice.

Posturile Pro TV Chișinău și TV8, precum și portalul Unimedia.info au prezentat de asemenea informația într-un mod neutru și echidistant, incluzând opiniile tuturor celor vizați: miniștrii numiți, prim-ministrul, președintele Parlamentului și președintele țării.

Noi.md a publicat pe 25 septembrie patru știri cu referință la subiectul monitorizat. Trei dintre acestea au fost produs propriu, iar una preluată de pe altă platformă media (Pro TV Chișinău). Știrile proprii au anunțat despre procedura de învestire, consumarea acesteia și reacția/declarația lui Igor Dodon pe marginea acestuia. Noi.md a relatat neutru și echidistant informația în știrile proprii.

Context:

La 18 septembrie 2018, liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc anunța într-o conferință de presă niște modificări în componența Executivului care prevedeau că la conducerea Ministerului Sănătății, Protecției Sociale și Muncii va fi numită Silvia Radu, iar la cea a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc. La 19 septembrie, președintele țării, Igor Dodon, a refuzat repetat să semneze decretele de numire a celor doi miniștri noi, iar la 21 septembrie un grup de deputați din PDM a depus o sesizare la Curtea Constituțională pentru suspendarea temporară a președintelui din funcție. Curtea Constituțională a decis a decis pe 24 septembrie suspendarea temporară a prerogativelor președintelui Igor Dodon, iar imediat a doua zi, Silvia Radu și Nicolae Ciubuc au depus jurământul în fața președintelui Parlamentului, Andrian Candu, care a și semnat decretele de numire în funcție. A fost pentru a patra oară când președintele Igor Dodon a fost suspendat din funcție prin decizia Curții Constituționale în decurs de un an: prima dată, în octombrie 2017, după ce a refuzat să semneze decretul de numire a ministrului apărării, a doua oară la sfârșitul lunii decembrie 2017, pentru refuzul de a confirma numirea altor șapte noi membri ai guvernului, iar a treia oară în ianuarie 2018, când a refuzat să promulge așa-numita lege „anti-propagandă”.

Victor Gotișan, cercetător media

_______________________ 

Acest articol este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau a Guvernului SUA.