Studiu de caz. Marșul „Fără Frică” ignorat de unele media și desconsiderat de altele

0

Marșul „Fără Frică” din acest an a coincis cu perioada alegerilor locale, care a ținut prim-planul tuturor posturilor TV și a buletinelor de știri. Totuși, o parte din instituțiile media au reflectat subiectul Marșului, însă au optat pentru prezentarea informației într-un mod tendențios și dezechilibrat (Sputnik.md, Noi.md), imprimând evenimentului o conotație exclusiv negativă. Altele au oferit, cu mici excepții, informația despre Marș într-un mod relativ neutru și fără abateri majore (Moldova 1, Deschide.md), pe când Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3 au reflectat evenimentul pe o tonalitate pe alocuri depreciativă, iar știrile au urmărit același scenariu, imagini și mod de expunere a textului.

Moldova 1 a reflectat subiectul în Mesagerul din 19 mai 2018. Televiziunea publică a difuzat o știre despre Marșul „Fără Frică”, cu un total de emisie de 2 minute și 5 secunde. Știrea a descris în detalii evenimentul, organizatorii – organizația GenderDoc-M – și participanții la Marș, precum contra-protestul organizat de unii reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe din Moldova. Moldova 1 a reflectat informația în mod neutru și obiectiv. Echilibrul surselor a fost asigurat, televiziunea oferind spațiul de emisie tuturor celor implicați și/sau vizați în știre. Totuși, Moldova 1 a pus accentul pe sintagma LGBT, chiar dacă Marșul a avut o denumire concretă și chiar dacă organizatorii au menționat că acest eveniment nu este organizat exclusiv pentru persoanele LGBT: „Au ieșit în stradă pentru a promova toleranța și respectul față de ceilalți, dar ca și în alți ani au fost huiduiți. Zeci de persoana au participat la Marșul LGBT. Este prima dată când s-a reușit parcurgerea întregului traseu planificat”; „Marșul comunității LGBT a provocat reacții negative și din partea trecătorilor”.

Prime TV a difuzat o știre – „Fără frică de iubire” – cu un total de emisie de 2 minute și 53 de secunde. Informația a fost reflectată în mod echidistant, asigurându-se totodată dreptul la opinie tuturor celor vizați în știre. Principala abatere făcută de Prime TV a fost enunțarea unor expresii care pot fi calificate drept peiorative și discriminatorii, precum și amestecul faptelor cu opiniile: Zeci de oameni cu orientare sexuală netradițională şi susţinătorii acestora au mărșăluit cu inimi roz în mâini pe strada București”.

Publika TV a reflectat evenimentul în două reportaje difuzate în direct pe parcursul zilei de 19 mai 2018, reflectând ambele tabere implicate în eveniment: a) organizatorii și participanții la Marș; b) grupul de contra-manifestanți religioși care au încercat să se opună desfășurării acestuia. În primul reportaj de la eveniment, cu o durată de 1 minut și 53 de secunde, Publika TV a difuzat imagini și intervenția în direct a reporterului Publika TV, care a reflectat de la fața locului că: „…zeci de oameni au ieșit în stradă pentru a cere drepturi pentru persoanele cu orientări  sexuale netradiționale” (accent ușor peiorativ). Un al doilea reportaj live difuzat pe parcursul zilei a alocat o durată mai mare protestului contra-manifestanților (6 minute și 23 de secunde) și a reflectat opiniile acestora referitor la evenimentul desfășurat, fără vreo intervenție sau un text al jurnaliștilor. Al treilea material a fost o știre„Marșul LGBT din nou contestat” – (2 minute și 9 secunde) care a inclus ambele părți. Informația a fost reflectată neutru și echidistant, totuși, în acest caz, jurnaliștii Publika TV au făcut uz de amestecul faptelor și opiniilor: „Credincioşii ortodocşi nu s-au lăsat şi au organizat un protest pe strada 31 August”; „Enoriaşii susţin că acţiunile homosexualilor şi lesbienelor sunt imorale”.

Canal 2 a publicat o știre intitulată „Marș cu huiduieli”, cu un total de emisie de 2 minute și 47 de secunde. Canal 2 a folosit pe alocuri un limbaj peiorativ: „Susținătorii persoanelor cu orientare sexuală netradițională…”. La fel și Canal 3, a reflectat evenimentul într-o știre din buletinul informativ din 19 mai cu un total de emisie de 2 minute și 39 de secunde. Ambele televiziuni au reflectat evenimentele, cu foarte mici excepții, în acelaşi mod, urmând acelaşi scenariu şi enunţând aproximativ aceeași informaţie ca şi Prime TV și Publika TV. De notat că imaginile video utilizate de toate cele patru televiziuni au fost cele de la Publika TV, și totuşi acest fapt nu a fost specificat de niciuna din ele.

În cazul instituțiilor media online, pentru a avea un tablou mai complex al felului în care a fost reflectat Marșul „Fără Frică”, a fost monitorizat conținutul publicat pe parcursul perioadei de 10-21 mai 2018. Astfel, în această perioada, Noi.md a publicat patru știri, dintre care doar trei au constituit produs propriu și o știre intitulată „Un preot [care] a fost filmat în timp ce se bătea cu oamenii legii la Marșul Solidarității” a fost preluată de pe o altă platformă online (Diez.md).

În cele trei știri proprii, Noi.md a defavorizat Marșul „Fără Frică”, reflectând doar atitudinea negativă față de acest Marș: a reprezentanților Bisericii (10 mai 2018), a locuitorilor capitalei (12 mai 2018) și a unor jurnaliști (16 mai 2018). Astfel, Noi.md a prezentat informația despre subiectul monitorizat într-un mod tendențios și lipsit de echilibru. Totodată, Noi.md nu a inclus în niciuna din cele trei știri proprii opinia organizatorilor acestui Marș sau a celor care susțin inițiativa. În acest fel, Noi.md nu a asigurat dreptul la replică și/sau opinie celei de a doua părți implicate.

Sputnik.md a publicat în perioada monitorizată patru articole despre sau cu referință la Marșul „Fără Frică”. Două dintre acestea au fost articole de opinie, iar celelalte două au fost știri. Sputnik.md a reflectat în lumină negativă informația cu referință la eveniment, prezentând informația tendențios, neechilibrat și doar dintr-o singură perspectivă (cea a celor care s-au opus Marșului).

Astfel, Sputnik.md a admis în știrile proprii:

  • Amestecul faptelor cu opiniile: „O știrea mai puțin obișnuită: șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, a declarat că Poliția va depune toate eforturile pentru buna desfășurare a marșului homosexualilor, anunțat pentru 19 mai, în centrul Capitalei” (știrea din 18 mai, despre întrevederea șefului adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc cu organizatorii marșului); „Acum, în centrul Capitalei: Homosexualii defilează, protejați de Poliție” (titlul știrii din 19 mai); „Numărul polițiștilor și al jurnaliștilor care au venit să transmită de la eveniment este mai mare decât al participanților la parada homosexualilor”;
  • Etichetarea: „Însuși șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, conducea operațiunea polițiștilor de protecție a celor care preferă relațiile sexuale deviante”.

Totodată, Sputnik.md a făcut uz de tehnica de manipulare „Imaginea dușmanului”, potrivit experților o tehnică foarte des utilizată de mass-media autohtone. Aceasta are drept scop să le inducă consumatorilor media un sentiment de frică față de ceva anume. Venind și cu anumite acțiuni, sau „soluții”, care chipurile au menirea să-i protejeze în fața unui „rău” intern sau extern. Participanții la eveniment fiind astfel „dușmanul” sau „răul”, ce induce frica în societate și care atentează asupra unor tradiții naționale, morale și religioase.

Sputnik.md: „Reprezentanții comunității homosexualilor și lesbienilor s-au adunat în centrul Capitalei pentru a participa la marșul căruia ei i-au spus „fără frică” și care este organizat în Capitală, în cadrul Pride Week 2018. Pe la ora 12:00, vreo două sute de manifestanți, care promovează relațiile sexuale homosexuale, au început să defileze prin Capitală, fiind flancați de sute de polițiști, care îi protejează de nemulțumirea și mânia celor care sunt adepții moralității și normalității”.

Știrea din 19 mai: „Acum, în centrul Capitalei: Homosexualii defilează, protejați de Poliție”

Pe 19 mai 2018, portalul online Deschide.md a publicat două știri cu referință la evenimentul monitorizat. Ambele știri au fost neutre și echidistante, totuși au pus accent pe conflictul celor două tabere: participanții la Marș și contra-manifestanții religioși. De asemenea, Deschide.md a admis în unele situații amestecul faptelor cu opiniile: „Deși organizatorii marșului „Fără frică de iubire”, organizat de către comunitatea LGBT au spus că evenimentul a trecut fără incidente majore, imagini apărute pe facebook după eveniment ne demonstrează contrariul” (Știrea: „Reprezentanții bisericii au încercat să atace marșul LGBT. Poliția a aplicat gaze lacrimogene”); „În preajma intersecției cu str. Pușkin dar și cu Bănulescu Bodoni au apărut câteva persoane care prezentau semne de comportament agresiv, dar datorită cordonului de polițiști aceștia nu au putut interacționa cu participanții la marș” (Știrea: „Reprezentanții bisericii au încercat să atace marșul LGBT. Poliția a aplicat gaze lacrimogene”).

NTV Moldova și Accent TV nu au reflectat în zilele de 19, 20 sau 21 mai 2018 tematica Marșului „Fără Frică”. Omisiunea poate fi explicată prin faptul că în zilele de sâmbătă și duminică aceste televiziuni nu produc buletine de știri. Totuși, exact în această perioadă au avut loc alegeri locale noi, iar ambele instituții au avut câte o ediție specială de știri, cu materiale dedicate exclusiv alegerilor.

Ulterior, în buletinul informativ din 22 mai, Accent TV a difuzat informații de context despre Marșul „Fără Frică” în una din știri„Dodon este împotriva desfășurării marșurilor LGBT” – care au reflectat opinia președintelui Igor Dodon asupra Marșului, mai curând decât evenimentul propriu-zis. Știrea a fost construită cu abateri de la normele deontologice:

  • Amestecul faptelor cu opiniile: „Întrebat de jurnaliști despre marșul LGBT, Igor Dodon a spus-o pe șleau: își dorește o relație bună atât cu Estul, cât și cu Vestul, însă nu va permite impunerea unor valori care ne sunt străine. Totodată, președintele a fost nemulțumit că din cauza marșului, centrul capitalei a devenit impracticabil;
  • Lipsa dreptului la replică: Igor Dodon în declarațiile sale a învinuit Guvernul, poliția și autoritățile locale pentru că au permis organizarea Marșului, iar Accent TV nu le-au asigurat acestora dreptul la opinie.

NTV Moldova a abordat tematica Marșului „Fără Frică” în buletinul de știri din 22 mai 2018, în contextul vizitei în Republica Moldova a lui Brian Brow, președintele Organizației Internaționale a Familiilor precum și a întrunirii pe care a avut-o acesta cu Igor Dodon. În cadrul știrii „În sprijinul familiei tradiționale”, NTV Moldova a inclus secvențe video de la Marșul „Fără Frică”, iar reporterul a menționat că „Igor Dodon a condamnat acțiunile guvernaților de a susține manifestațiile și marșurile comunității LGBT”, neasigurând ulterior și dreptul la replică celor care au fost vizați în știre.

Atât NTV Moldova, cât și Accent TV au politizat acest subiect în relatările lor, sugerând că astfel de activități și marșuri sunt impuse de Occident și Uniunea Europeană: „Președintele Igor Dodon a mai declarat că într-un stat în care autoritățile nu au verticalitate în gestionarea economiei, sunt gata să îndeplinească orice să dirijeze vectorul extern al țării în funcție de preferințele Occidentului, sau chiar să impună valori improprii societății”. Astfel, instituțiile date au manipulat consumatorii media, folosind tehnica de manipulare a „dușmanului extern”: aceasta se bazează pe un mecanism al fricii, prin care se încearcă să li se inducă consumatorilor media un sentiment de pericol care vine din afară (în acest caz, dușmanul extern fiind Occidentul și Uniunea Europeană). Totodată, publicului i se sugerează că există altcineva care îi poate apăra împotriva acestui pericol (președintele, Biserica Ortodoxă din Moldova sau anumite partide politice).

RTR Moldova și Jurnal TV nu au reflectat evenimentul pe 19 și 20 mai, atunci când acesta a avut loc, din moment ce posturile date nu produc buletine de știri în zilele de sâmbătă sau duminică, dar nici în zilele următoare (21 sau 22 mai 2018).

Context:

La 19 mai 2018, la Chișinău a avut loc Marșul „Fără Frică”. Evenimentul a fost organizat de către Organizația „Gender-Doc M” cu ocazia celei de-a XVII-a ediții a Festivalului Moldova Pride, care a avut drept obiectiv organizarea unor măsuri de solidarizare cu persoanele din comunitatea LGBT. Participanții la evenimentul din 19 mai au pornit de la intersecția străzilor București cu Ismail și au mers până la strada Maria Cebotari. În acest an a fost pentru dată când aceștia au parcurs tot traseul aprobat de Primăria orașului Chișinău. Ca și în ceilalți ani, un grup de contra-manifestanți a încercat să se opună Marșului, însă aceștia au fost opriți de poliție, care a asigurat desfășurarea pașnică a evenimentului.

Victor Gotișan, cercetător media

*În prezentul studiu de caz au fost monitorizate 12 instituții media din R. Moldova: Audiovizual: Publika TV (știri de pe Publika.md), Prime TV, Canal 2, Canal 3, Moldova 1, Jurnal TV, Accent TV, RTR Moldova (buletinele de știri produse în Republica Moldova ), NTV Moldova; Presa online: Noi.md, Sputnik.md, Deschide.md.

Instituțiile media au fost selectate după criteriile:  aria de acoperire – naţională, impactul – tirajul şi auditoriul, limba – română şi rusă.  

________________________ 

Acest articol este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau a Guvernului SUA.