Studiu de caz. Marșul Familiei și Marșul Solidarității „Sunt OK” sau cum unele instituții media folosesc evenimentele „tradiționale” și „mai puțin tradiționale” pentru a capitaliza politic anumite partide

0

Ambele marșuri – și cel al Familiei, și cel organizat de comunitatea LGBTQI – au fost folosite de unele instituții media pentru a capitaliza politic anumite partide. Astfel, dacă Prime TV și Canal 3 au utilizat Marșul Solidarității „Sunt OK” pentru a-i discredita și a-i pune într-o lumină negativă pe unii reprezentanți ai PAS (Maia Sandu și Dumitru Alaiba), NTV Moldova și Accent TV au folosit Marșul Familiei pentru a-l aduce într-o lumină pozitivă pe președintele Igor Dodon (și prin extensie PSMR). Alte instituții media au prezentat aceste două evenimente într-un mod lipsit de echidistanță, pe alocuri discriminatoriu chiar (Sputnik.md, Kp.md), făcând uz de amestec al faptelor cu opiniile și/sau ironii.

Prime TV a reflectat evenimentul din 19 mai 2019, despre Marșul Solidarității „Sunt Ok”, într-o știre realizată în cadrul buletinului informativ din aceeași zi. Prime TV a prezentat informația într-un mod neutru, însă la finalul reportajului a admis un caz de manipulare (tehnica sugestiei), prin faptul că a inclus o informație irelevantă, menționând că: „…în luna martie a anului trecut, la un marș similar, a participat și liderul PAS, Maia Sandu”. Dat fiind faptul că astfel de evenimente (cele ce țin de comunitatea LGBTQI) sunt percepute într-un context exclusiv negativ de către majoritatea populației din Republica Moldova, instituția media a încercat să sugereze că lidera PAS face parte din această comunitate, iar astfel – să facă un transfer de imagine negativă dintre un grup social către un politician.

Canal 3 a difuzat știri despre ambele Marșuri, cel al Familiei și cel al Solidarității „Sunt OK”. În unul dintre reportaje, Canal 3 – ca și Prime TV – a admis tehnica sugestiei ca și procedeu de manipulare: „Solidară cu reprezentanții comunității LGBT este și președintele PAS, Maia Sandu. În data de 8 martie 2018, ea a participat la un marș pentru apărarea drepturilor acestora. Iar în toamna anului 2016, liderul unei cunoscute organizații de promovare a minorităților sexuale i-a îndemnat pe homosexuali și lesbiene să o voteze pe Maia Sandu la alegerile prezidențiale” (inclusiv transfer de imagine negativă).

PRO TV Chișinău a reflectat ambele evenimente, unul în buletinul informativ din 18 mai, iar altul a doua zi, pe 19 mai. În ambele cazuri, PRO TV Chișinău a prezentat informația într-un mod echidistant, neutru și corect, neadmițând tehnici de manipulare sau încălcarea unor norme deontologice. De aceeași manieră – într-un mod neutru și echidistant, neadmițând încălcări deontologice și/sau tehnici de manipulare – au fost prezentate Marșul Familiei și cel al Solidarității „Sunt OK” la  TV8. Postul publica Moldova 1 a reflectat ambele evenimente în „Mesager”-ul din 18 și 19 mai 2019, de asemenea făcând-o într-un mod neutru și echidistant.

Televiziunea Centrală (Orhei) și Jurnal TV nu au reflectat niciunul dintre cele două Marșuri în buletinele de știri din perioada 18-20 mai 2019, ceea ce poate fi calificat drept omisiune.

NTV Moldova s-a referit la ambele evenimente în buletinul de știri din 20 mai, dar a făcut-o într-un mod tendențios, lipsit de echilibru și de echidistanță. Bunăoară, dacă pentru cele două reportaje despre Marșul Familiei timpul de emisie a fost de circa șapte minute, atunci pentru Marșul Solidarității „Sunt OK” au fost alocate doar 1,40 minute. NTV Moldova a politizat ambele evenimente, prezentându-l pe Igor Dodon și pe reprezentanții PSRM în context exclusiv pozitiv, în timp ce alte partide – PAS și reprezentanții acestuia – au apărut în context exclusiv negativ.

  • Amestec al faptelor cu opiniile: „… ei s-au rugat și au purtat lozinci împotriva păcatului homosexualității”;
  • Titluri tendențioase și ironice: „ÎN PAS CU LGBT”;
  • Transfer de imagine negativă. NTV Moldova a încercat să sugereze (tehnica sugestiei) că astfel de evenimente (organizate de comunitatea LGBTQI) sunt percepute foarte negativ de către societatea din Republica Moldova, iar ulterior a insistat pe faptul că reprezentanții Blocului ACUM (Dumitru Alaiba și Maia Sandu) participă la ele și le susțin, ceea ce este oarecum contrar opiniei întregii societăți. În cazul Marșului Solidarității „Sunt OK”, NTV Moldova a reflectat informația aproximativ în același mod și scenariu ca și Prime TV și Canal 3.
  • Dezechilibrul surselor și reflectare tendențioasă. Dacă, în cazul Marșului Familiei, NTV Moldova a inclus declarații directe ale participanților și ale organizatorilor acestui eveniment, cu referire la Marșul Solidarității „Sunt OK” întreg reportajul s-a bazat doar pe parafrazarea, de către jurnaliști, a declarațiilor și a informației, fără a include nicio sursă cu declarații directe.

În buletinul principal de știri din 20 mai 2019, Accent TV a reflectat doar Marșul Familiei, în același mod și după același scenariu ca și NTV Moldova.

Sputnik.md a publicat, pe 18 mai, o știre despre Marșul Familiei și, pe 17 mai, una despre Marșul al Solidarității „Sunt OK”. Sputnik.md a folosit un limbaj peiorativ și discriminatoriu, admițând judecăți de valoare: „Marșul homosexualilor din centrul Capitalei: Poliția vine cu o somație”; „Dacă dragoste nu e, nimic nu e”, spunea Marin Preda în romanul său „Cel mai iubit dintre pământeni”. Marele scriitor român se referea la dragostea curată și necondiționată dintre bărbat și femeie, care îl desăvârșește pe om și oferă continuitate vieții”.

Kp.md a publicat trei materiale despre cele două evenimente. Unul dintre acestea este un reportaj despre finanțarea „comunității LGBT din Republica Moldova” (în contextul Marșului), însă textul nu este marcat corespunzător (știre, articol de opinie, reportaj) și abundă în judecăți de valoare, amestec al faptelor cu opiniile și ironii. O altă știre publicată de Kp.md a fost despre Marșul Familiei și anunțul că la acesta va participa și Igor Dodon. Iar a cea de-a treia știre a fost despre Marșul Solidarității „Sunt OK” și despre participarea „în 2018 a Maiei Sandu la marșul LGBT”, cu informație preluată de pe Publika.md (ceea ce este un fals și ține de utilizarea tehnicii de manipulare a sugestiei și transferului de imagine negativă).

Unimedia.info a publicat cinci știri/reportaje despre cele două evenimente. Portalul a prezentat informația într-un mod neutru și echidistant, fără a admite încălcări ale normelor deontologice și fără a recurge la tehnici de manipulare.

Context:  

La 18 mai 2019, la Chișinău a avut loc un „Marș al tăcerii” – pentru susținerea familiei tradiționale (Marșul Familiei). Evenimentul a fost organizat de Mitropolia Moldovei, iar printre participanți, care au purtat lozinci pro-familie și împotriva homosexualității, s-au numărat reprezentanți ai clerului ortodox, activiști creștini și cetățeni din mai multe raioane ale republicii. La Marș a fost prezent și președintele Igor Dodon împreună cu familia sa. Mulțimea a pornit de la Biserica Ciuflea spre Scuarul Catedralei, unde Mitropolitul Vladimir și șeful statului au ținut discursuri.

A doua zi, pe 19 mai, tot la Chișinău a avut loc Marșul Solidarității „Sunt OK”, organizat de comunitatea LGBTQI. Manifestanții au mers pe strada București din capitală și au afișat mesaje care au avut drept scop dezvoltarea în societate a toleranței și a diversității, a unicității și a acceptării de sine. Și în acest an aceștia au fost întâmpinați de un grup de susținători ai familiei tradiționale. Pentru asigurarea ordinii publice, coloana a fost însoțită de un număr mare de polițiști.

Victor Gotișan, cercetător media

__________________

Realizarea acestui studiu de caz a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului American și cel Britanic, prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și al UK Aid. Conținutul acestui material ține de responsabilitatea Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar viziunea UK Aid, a USAID sau a Guvernului Statelor Unite ale Americii.