Studiu de caz. Manipulare prin titlu, transfer de imagine

0

(Moldova24.info; 2 noiembrie 2016)

Gen: știre

Titlu: „Așteaptă grațierea de la Maia Sandu? Vlad Filat a votat pentru cea pe care a făcut-o politician și de care își leagă speranțele eliberării

Știrea conține două alineate în care se anunță că jurnaliștii l-au întrebat pe fostul premier, „condamnatul Vlad Filat”, atunci când a fost adus la Curtea de Apel pentru o nouă ședință de judecată, pentru cine a votat la alegerile de duminică și el a răspuns „cod galben”. În al doilea alineat autorul amintește că partidul condus de Maia Sandu, PAS, a îndemnat oamenii să se solidarizeze și să poarte galben, numind acțiunea „cod galben”. La text este anexat un video preluat de pe Pro TV, care conține imagini filmate unde se vede și se aude cum Vlad Filat face această declarație.

În text și în video nu se spune nimic despre o eventuală grațiere a lui Vlad Filat, așa cum ar fi trebuit, judecând după afirmația din titlu. Jurnaliștii au interpretat scurta replică a lui Vlad Filat adresată unui jurnalist și au formulat un fals: condamnatul nu a făcut declarații în care să spună că speră să fie grațiat dacă Maia Sandu va fi președinte și nici candidata nu a făcut vreo promisiune. Deducem că prin titlul manipulator, care nu are legătură cu textul (iar normele jurnalismului de calitste prevăd că titlul trebuie să fie scurt și să conțină esențialul știrii), s-a urmărit asocierea numelui Maiei Sandu cu cel al lui Vlad Filat, aflat în prezent în închisoare și condamnat pentru infracțiuni de corupție. Astfel, s-a realizat un transfer de imagine negativă – care reprezintă o tehnică de manipulare – cu scopul de a-i forma candidatei o imagine de persoană complice la acțiuni de corupție.

Viorica Zaharia, expertă media

____________________

Studiul de caz a fost realizat în cadrul proiectului ”Monitorizarea mass-media în campania electorală 2016”. Proiectul este implementat de Asociația Presei Independente (API) și Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) cu sprijinul financiar al National Endowment for Democracy (SUA) şi al Consiliul Europei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanţatorilor.