Majoritatea instituțiilor media au publicat sau au difuzat informația despre cele două inițiative sociale, anunțate de liderul PDM și executate de Guvern. Excepție au făcut NTV Moldova, Accent TV și KP.md (omisiune). Din cele care au reflectat subiectul, toate (excepție Jurnal TV) s-au rezumat la prezentarea surselor oficiale care au lansat inițiativele în cauză, fără a solicita și/sau include surse alternative, care să comenteze importanța, semnificația și impactul acestora (experți economici, de exemplu). Doar Jurnal TV a abordat alte opinii/surse (liderii Blocului ACUM, ministrul Economiei) decât cele oficiale (Guvern, PDM). Preferințele politice ale redacțiilor au fost „trădate” atât de modul în care jurnaliștii au abordat subiectul, cât și – mai ales – de ordinea plasării acestuia în buletinele de știri ale posturilor TV monitorizate. Astfel, pentru instituțiile de presă apropiate PDM, știrea despre cele două inițiative sociale a constituit un breaking news al zilei de 7 martie 2019, fiind inclusă în fruntea buletinelor de știri principale (Prime TV). La fel, și Televiziunea publică a inclus această știre la începutul „Mesager”-ului din acea zi… În ceea ce privește abaterile deontologice și tehnicile de manipulare, la care au recurs cele 12 instituții media monitorizate, amestecul faptelor cu opiniile și tehnica salvatorului național vs. dușmanului intern rămân în continuare în topul „preferințelor”.
Știrea („Pensii mai mari”) despre indexarea cu 5,3% a pensiilor și despre acordarea unui ajutor de 600 de lei, în preajma sărbătorilor pascale, pentru unele categorii sociale a deschis jurnalul din 7 martie 2019 al Prime TV. Acest post TV a reflectat într-un mod triumfalist inițiativa anunțată în acea zi de Vlad Plahotniuc, iar pe unii politicieni (Pavel Filip, Vlad Plahotniuc) și partide politice (PDM) i-a prezentat într-o lumină exclusiv pozitivă. Totodată, Prime TV s-a folosit de această știre/inițiativă pentru a prezenta partidele de opoziție într-o lumină exclusiv negativă. Astfel, Prime TV a reflectat informația doar dintr-o singură perspectivă – cea a guvernării -, fără a solicita și fără a include surse alternative (experți economici, partidele de opoziție). Consumatorului media i s-a prezentat informația într-un mod tendențios și exclusiv prin prisma guvernării/PDM. În plus, în știrea analizată Prime TV a admis:
- Tehnica de manipulare a dușmanului intern. Partidele de opoziție au fost diabolizate, sugerându-se astfel că acestea se împotrivesc inițiativelor sociale ale PDM. În același timp, Partidul Democrat și reprezentanții acestei formațiuni politice sunt prezentați de Prime TV drept singurii care se gândesc la cetățenii țării (tehnica de manipulare a Salvatorului național/Mesia).
- Pe final de știre, Prime TV a sugerat că reformele enunțate pot fi stopate de către unele forțe politice – din context, reiese că jurnaliștii se referă la Opoziție, care ar „…putea depune o moțiune de cenzură în adresa Guvernului”.
- Nu a asigurat dreptul la replică celor vizați de alte surse. Vlad Plahotniuc, în intervenția sa, a acuzat/vizat direct „unele partide de opoziție” (chiar dacă ele nu sunt numite, este foarte clar la cine se referă liderul PDM), însă acestora din urmă nu li s-a solicitat/oferit dreptul la opinie.
Canal 3 a reflectat subiectul în același mod, cu același scenariu și același text, ca și Prime TV, admițând aceleași încălcări ale normelor deontologice și folosind aceleași tehnici de manipulare. Pe lângă aceasta, Canal 3 a mai admis amestecul faptelor cu opiniile/trimiterea la surse vagi și imposibil de verificat: „Liderul PDM, Vlad Plahotniuc a spulberat speculațiile Opoziției, care susține că Guvernul nu v-a mai opera indexări. Plahotniuc a tratat aceste declarații drept slăbiciuni ale oponenților”.
Postul public Moldova 1 a inclus știrea cu pricina prima în „Mesager”-ul din 7 martie 2019. Chiar dacă nu a admis anumite încălcări deontologice sau tehnici de manipulare, Moldova 1 a reflectat subiectul în mod triumfalist, prezentând Guvernarea și PDM într-un context exclusiv pozitiv: „Pensii mai mari cu 5,3% din 1 aprilie. Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului și a adoptat o nouă metodă de indexare a alocațiilor… Tot astăzi, membrii Executivului au decis că peste 600 de mii de persoane vor primi ajutoare de Paști, în sumă de 600 de lei”; „Decizia de indexare a fost luată în cadrul ședinței partidului de guvernământ”; „Oamenii salută indexarea pensiilor, însă consideră că majorarea ar trebui să fie mai mare”. O tonalitate care denotă faptul că televiziunea publică a prezentat ușor tendențios subiectul monitorizat.
Și Televiziunea Centrală (Orhei) a difuzat știrea în buletinul principal al zilei de 7 martie 2019. Aici, la fel, PDM și Guvernul au apărut într-o lumină exclusiv pozitivă, în timp ce Blocul ACUM – în una exclusiv negativă. Jurnaliștii acestui post au sugerat, de facto (tehnica sugestiei), că Opoziția se împotrivește celor două inițiative: „Liderii partidelor cu capriciile lor ar putea aduce țara în alegeri repetate, or, cetățenii nu pentru asta le-au oferit voturile… Declarația aparține democratului Vladimir Plahotniuc. El a mai declarat că Guvernul să își asume responsabilitatea pentru mai multe proiecte sociale, printre acestea indexarea pensiilor și acordarea unui ajutor financiar în ajun de Paști”. De asemenea, această instituție media a admis:
- Amestecul faptelor cu opiniile: „PDM nu va pierde timpul cu „capriciile” politice ale partidelor care nu vor să vină la negocieri” (burtieră/titlu);
- Neasigurarea dreptului la replică celor vizați. Partidele de opoziție (în special, PPDA și PAS) au fost acuzate, de către una din sursele știrii (Vlad Plahotniuc), însă acestora nu li s-a oferit dreptul la replică/opinie.
PRO TV Chișinău a reflectat inițiativele sociale ale PDM în contextul general al briefingului susținut de Vlad Plahotniuc, dar fără a accentua aparte aspectele privind indexarea pensiilor și ajutoarele sociale de Paști. Subiectul monitorizat a fost prezentat în mod echidistant și neutru, cu toate acestea, jurnaliștii de la PRO TV au admis un caz ce poate fi interpretat drept amestec al faptelor cu opiniile/ironie: „…pe un ton pesimist, Plahotniuc a spus că așteaptă un răspuns de la celelalte partide pentru a se întâlni la discuții”. Și TV8, în buletinul de știri din 7 martie 2019, a difuzat un reportaj despre inițiativele sociale propuse de PDM și aprobate de Guvern. Informația a fost prezentată într-un mod echidistant ș neutru. Jurnaliștii nu au încălcat anumite norme deontologice și nu au admis tehnici de manipulare în informația prezentată.
Jurnal TV a prezentat subiectul într-o știre detaliată, în care PDM-ul, dar și guvernarea în general, apar mai mult în lumină negativă. Postul a inclus opinii critice ale PPDA și PAS la adresa guvernării, care pun la îndoială realizarea cu succes a acestei inițiative. În același timp, Jurnal TV este singura instituție media din cele 12 monitorizate, care a solicitat și a și inclus, în materialul realizat, opinia partidelor menționate, dar și cea a ministrului Economiei pe marginea celor două inițiative ale PDM.
Sputnik.md a publicat două știri despre inițiativele Partidului Democrat. Prima a fost despre anunțul propriu-zis făcut de Vlad Plahotniuc, iar a două a prezentat mai multe detalii, în baza comunicatului difuzat de Guvern. În procesul de monitorizare, a fost identificată o singură formulare a jurnaliștilor de la această instituție media, care poate fi calificată drept amestec al faptelor cu opiniile, și anume: „Zis și făcut: Guvernul și-a asumat răspunderea pentru un proiect adoptat astăzi, potrivit căruia aproximativ 600 de mii de pensionari vor primi câte 600 de lei cu prilejul sărbătorilor de Paști”.
În perioada 7-12 martie 2019, portalul Unimedia.info a publicat patru știri la subiect: a transmis în direct briefingul lui Vlad Plahotniuc, în care liderul PDM a anunțat cele două inițiative, a reflectat aprobările și decizia Guvernului în acest sens, și faptul că cele două proiecte de lege au fost transmise pentru promulgare la Președinție. În toate cele patru știri, Unimedia.info a prezentat în mod neutru și echidistant informația, fără a încălca normele deontologice și/sau a folosi anumite tehnici de manipulare.
Posturile NTV Moldova și Accent TV, precum și portalul KP.md nu au reflectat subiectul în niciunul dintre buletinele de știri, respectiv în conținutul informativ publicat online în perioada 7-9 martie 2019, fapt ce poate fi calificat drept omisiune.
Context:
La 7 martie 2019, în cadrul unui briefing, liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunțat că Executivul intenționează să-și asume răspunderea în privința a două proiecte de hotărâri de Guvern, care urmăresc: a) indexarea de la 1 aprilie cu 5,3% a pensiilor; b) acordarea unui ajutor de 600 de lei, în preajma sărbătorilor de Paști, persoanelor cu venituri lunare mai mici de 2000 de lei. În aceeași zi, Guvernul a aprobat, prin asumare de răspundere, proiectul de lege care prevede modificarea formulei de indexare a pensiilor și majorarea acestora, așa cum a enunțat liderul PDM.
Victor Gotișan, cercetător media
__________________
Acest articol este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.