La 8 decembrie 2018, la Chișinău a fost inaugurat Biroul de Legătură al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în Republica Moldova. La eveniment au participat Prim-Ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, și Secretarul General adjunct al NATO, Rose Gottemoeller. Acordul privind deschiderea Biroului de Legătură NATO în Republica Moldova a fost semnat încă în luna noiembrie 2016 de către Pavel Filip și Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, fiind ratificat de Parlamentul Republicii Moldova după aproximativ un an de zile, în luna decembrie 2017.
Monitorizarea s-a bazat în mare parte pe conținutul publicat sau difuzat de instituțiile media selectate în ziua evenimentului, 8 decembrie 2017. Totuși, pentru a avea un tablou complet al subiectului monitorizat, s-a analizat și conținutul jurnalistic din ziua anterioară (7 decembrie), precum și din cea imediat următoare consumării evenimentului, 9 decembrie. Toate instituțiile media monitorizate au avut cel puțin o știre despre acest subiect, însă unele dintre ele au admis încălcări ale normelor profesionale și au prezentat subiectul cu elemente de manipulare informațională.
Astfel, Accent TV a prezentat evenimentul privind inaugurarea Biroului de Legătură NATO la Chișinău într-o manieră tendențioasă și exclusiv în context negativ. În buletinul de știri din 8 noiembrie, postul de televiziune a difuzat 3 știri referitoare despre acest eveniment, care au ocupat aproximativ o treime din spațiul total al buletinului de știri. Au fost observate o serie de de încercări de manipulare:
- Tehnica sugestiei: „După ce ieri au adoptat modificările la Codul Audiovizualului, astăzi Pavel Filip și Adjunctul Secretarului NATO au tăiat panglica oficiului NATO la Chișinău. La ceremonia de inaugurarea au luat parte mai mulți ambasadori, printre care cel al României și cel al SUA. Situația i-a nemulțumit pe membrii celui mai mare partid de opoziție din țară. După ce mai bine de un an socialiștii au protestat împotriva deschiderii oficiului de legătură, astăzi ceremonia de inaugurare oficială s-a desfășurat pe fundal de lozinci usturătoare adresate împotriva intervenției NATO în politica internă a Moldovei”. Consumatorului de media i se creează impresia că ar exista o legătură (cauzală) dintre deschiderea oficiului NATO și modificarea Codului Audiovizualului, prin care se vor impune anumite restricții pentru conținutul media produs de televiziunile din Federația Rusă; în acest sens principalii „vinovați” ar fi Occidentul și, mai ales, SUA și România („La ceremonia de inaugurarea au luat parte mai mulți ambasadori, printre care cel al României și cel al SUA”). În același timp, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) ar fi singura instituție care luptă cu acest „rău”: „… Situația i-a nemulțumit pe membrii celui mai mare partid de opoziție din țară”.
- Amestecul faptelor cu opiniile persoanele ale jurnalistului: „…astăzi ceremonia de inaugurare oficială s-a desfășurat pe fundal de lozinci usturătoare adresate împotriva intervenției NATO în politica internă a Moldovei”; „…pe această cale, socialiștii au anunțat că în anul 2018 se preconizează organizarea unui referendum național în cadrul căruia moldovenii vor decide asupra celor mai usturătoare și, potrivit lor, injuste decizii adoptate de guvernanți, printre care se va găsi și întrebarea care vizează deschiderea oficiului NATO la Chișinău”.
- Tehnica dușmanului extern. O tehnică de manipulare prin care se încearcă să li se inducă consumatorilor media un sentiment de pericol care vine din afară (în acest caz, dușmanul extern fiind NATO), totodată sugerându-le că există altcineva care îi poate apăra împotriva acestui pericol (în acest caz, PSRM).
- Selectarea părtinitoare. Prin această tehnică, Accent TV a selectat în sondajul de tip Vox populi doar opinii dezaprobatoare sau negative: „Am venit aici fiindcă știm că NATO este o alianță care conține unele principii care pot provoacă război. Noi considerăm că pentru Moldova, ca pentru un stat neutru, este foarte important să nu depășim acest fapt…”; „Nu vrem să repetăm soarta acelor țări ca Libia, Siria, Yemen… Nu vrem să participăm la genocid”; „Moldova a primit acei circa 100 mln euro pentru un atare pas, însă acești bani nu costă viața tinerilor noștri”.
- Lipsa dreptului la replică/opinie. Chiar dacă secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, a fost una din sursele principale ale evenimentului, Accent TV nu a difuzat niciun citat direct al acesteia (cu toate că din imaginile filmate de operator rezultă clar că postul de televiziune a avut acces atât la evenimentul oficial, cât și la întâlnirea președintelui Igor Dodon cu Rose Gottemoeller). Au fost parafrazate atât declarațiile secretarului adjunct al NATO, cât și ale premierului Pavel Filip. Astfel, informația a fost prezentată distorsionat și selectiv, oferindu-se acces direct la o singură sursă.
NTV Moldova a difuzat două știri despre deschiderea Biroului de Legătură NATO în buletinul informativ din 8 decembrie. Această instituție media a prezentat în mare parte același conținut ca și Accent TV, iar abordarea a fost similară. În același timp, au fost observate și câteva elemente de manipulare distincte:
- Trimiterea la surse și sondaje fără a menționa concret care sunt acestea. „Potrivit celui mai recent sondaj sociologic, 68% sunt categoric împotriva aderării la NATO”.
- Tehnica generalizării. „Biroul de Legătură al NATO a fost inaugurat azi la Chișinău. Evenimentul a fost întâmpinat cu proteste din partea opoziției, dar și a cetățenilor care nu agreează apropierea țării noastre de acest bloc politico-militar”.
Atât NTV, cât și Accent TV s-au axat mai curând pe interpretarea evenimentului și a informației despre NATO decât pe o prezentare factologică a conținutului.
Sputnik.md a prezentat evenimentul într-o manieră neutră, cu mici excepții. Totuși, ca și în cazul NTV Moldova și Accent TV, această instituție media a evitat să includă declarații directe ale principalelor surse ale evenimentului (cele ale Secretarul General adjunct al NATO, Rose Gottemoeller; și ale premierului Pavel Filip). În schimb, una din știrile Sputnik.md a fost citată integral declarația referitoare la eveniment pe care președintele Igor Dodon a publicat-o pe pagina sa oficială de Facebook.
În buletinul principal informativ din 8 decembrie, Jurnal TV a deschis acest subiect cu interviul „în exclusivitate” cu Secretarul General adjunct NATO, Rose Gottemoeller. Acest mod de ordonare a știrilor nu corespunde logicii jurnalistice și putea să le producă telespectatorilor impresia că Secretarul General adjunct NATO, Rose Gottemoeller, ar fi venit la Chișinău în primul rând pentru a oferi un interviu televiziunii Jurnal TV, iar printre altele a participat și la deschiderea Biroului de Legătură NATO din țara noastră. În a doua parte a știrii, s-a vorbit despre deschiderea biroului NATO, cu accent pe misiunea acestuia și realizările la care va contribui această instituție.
Jurnal TV a făcut uz de tehnica omisiunii, ignorând în totalitate opinia/declarația oficială a Guvernului referitoare la deschiderea Biroului de Legătură NATO la Chișinău – știind că și premierul Pavel Filip a participat la eveniment.
Atât Prime TV, cât și Publika TV și Canal 2 au difuzat știri în care au abordat subiectul monitorizat. Conținutul informației din știri a fost aproape identic, iar pe alocuri se repeta cuvânt în cuvânt la toate trei instituțiile media. Totuși, informația a fost reflectată neutru și echidistant, atât în ceea ce privește evenimentul oficial de deschidere a oficiului NATO, cât și în ce privește acțiunile de protest organizate de PSRM. De asemenea, a fost menționată și „îngrijorarea…” președintelui Igor Dodon „…în legătură cu deschiderea biroului NATO la Chişinău”. Totodată, Publika TV a difuzat și un interviu cu Secretarul General adjunct NATO, Rose Gottemoeller.
Deschide.md a reflectat neutru evenimentul deschiderii Biroului de Legătură NATO la Chișinău. Totuși, această insituție media a comis niște derapaje:
- Prezentarea unor informații false: „Partidul Socialiștilor, condus de facto de Igor Dodon și „Partidul Nostru”, al cărui lider este Renato Usatîi, fac front comun împotriva deschiderii la Chișinău a Biroului de Legătură NATO”;
- Amestecul faptelor cu opiniile: „Dacă acest lucru nu va fi făcut de actuala guvernare, biroul NATO va fi închis de Partidul Socialiștilor după ce va obține victoria în alegerile parlamentare din 2018”, se grozăvesc socialiștii”.
Gagauzinfo.md a publicat o știre pe marginea subiectului monitorizat în care a prezentat neutru și echidistant informația, inclusiv menționând toate sursele implicate (Guvern, Președinție, reprezentant NATO). Ziarul Național a prezentat informația obiectiv, neutru și divers, oferind tuturor actorilor vizați dreptul la opinie.
Portalul Noi.md au publicat mai multe știri despre deschiderea Biroului de Legătură NATO, abordând subiectul într-o manieră neutră și echidistantă, cu unele mici excepții. Spre exemplu, în titlul unei știri, jurnaliștii Noi.md au amestecat faptele cu opiniile: „NATO e de vină! Acces limitat pentru pietoni pe cîteva artere din capitală”.
În buletinul principal al zilei din 8 decembrie, RTR Moldova a difuzat două știri despre subiectul monitorizat: prima din ele a prezentat informația evenimentului propriu-zis de deschidere a Biroului de Legătură NATO în Republica Moldova, iar în a doua știre a fost reflectat protestul organizat de PSRM cu ocazia evenimentului respectiv. Ambele știri au fost prezentate neutru și echidistant. Toate sursele și punctele de vedere au fost reflectate. În ambele știri RTR Moldova a reflectat și opinia cetățenilor țării, prin Vox populi. Totuși, atât Vox-ul din prima știre, cât și cel din a doua a fost constituit doar din opinii negative despre NATO.
În concluzie, sub aspect calitativ, subiectul deschiderii oficiului NATO a fost unul din cele mai geopolitizate subiecte din cele monitorizate pentru acest raport. Unele instituții media au prezentat informația într-un context pozitiv, reflectând evenimentul ca pe un succes al guvernării (Prime TV, Publika TV) și/sau a țării în general (Deschide.md), unele instituții media au reflectat-o într-un context exclusiv negativ cu accent pe „diabolizarea” NATO ca instituție (Accent TV, NTV Moldova), altele au reflectat subiectiv neutru și echidistant (RTR Moldova, Ziarul Național, Noi.md). Au existat și instituții media care au încercat cumva scoaterea evenimentului din context și prezentarea selectivă a informației (inclusiv a surselor) despre deschiderea Biroului de Legătură NATO (Jurnal TV).
Victor Gotișan, cercetător media
*În prezentul studiu de caz au fost monitorizate 12 instituții media din R. Moldova: Audiovizual: Publika TV (știri de pe Publika.md), Prime TV, Canal 2, Jurnal TV, Accent TV, RTR Moldova (buletinele de știri produse în Republica Moldova ), NTV Moldova; Presa online: Ziarulnational.md, Noi.md, Gagauzinfo.md, Sputnik.md, Deschide.md.
Instituțiile media au fost selectate după criteriile: aria de acoperire – naţională, impactul – tirajul şi auditoriul, limba – română şi rusă.
________________________
Acest articol este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau a Guvernului SUA.