Studiu de caz. Concluziile Consiliului de Afaceri Externe al UE privind Republica Moldova, reflectate în funcție de interesele editoriale ale instituției media

0

Concluziile consiliului Afaceri Externe al UE au fost mediatizate pe larg de majoritatea instituțiilor media monitorizate, dar au fost şi unele care au ignorat subiectul (NTV Moldova, Accent TV şi Sputnik.md). Jurnaliștii au pus accentele în funcție de interesele editoriale ale instituţiei media din care fac parte. Astfel, Publika TV, Prime TV, Canal 2 şi Canal 3 au trecut cu vederea criticile de la Bruxelles, subliniind necesitatea continuării reformelor, în timp ce Jurnal TV a scos în prim-plan problemele şi criticile menţionate în acest raport. RTR Moldova şi Moldova 1 au reflectat neutru și informativ concluziile Consiliului Afacerilor Externe al UE, iar Noi.md s-a rezumat în mare parte la preluarea articolelor din alte surse, având o singură știre proprie.

În buletinul de știri din 26 februarie, Canal 2 a difuzat o știre despre concluziile privind Republica Moldova adoptate de către Consiliul Afacerilor Externe al Uniunii Europene, titrând „UE: Moldova e pe calea cea dreaptă”. În general, Canal 2, ca și Canal 3, Prime TV și Publika TV, a reflectat doar părțile pozitive ale documentului, în schimb cele critice au fost trecute cu vederea sau amintite doar în treacăt (reforme în mass-media, schimbarea sistemului electoral, etc). Elemente manipulatorii au fost constatate în următoarele situații:

  • Tehnica sugestiei. „Pe final, miniștrii au adoptat un raport în care se precizează că Uniunea Europeană apreciază pașii făcuți de țara noastră și recomandă continuarea reformelor demarate în 2016”. Astfel, reporterul a sugerat că reformele au început a se implementa doar odată cu venirea PDM în fruntea guvernării.
  • Amestecul faptelor cu opiniile. În burtiera știrii, Canal 2 a menționat: „UE: Moldova e pe calea cea dreaptă”. În Concluziile UE nu se menționează nici pe departe așa ceva.

Canal 3 a difuzat două știri referitoare la subiectul monitorizat. Ca și Canal 2, această instituție media a atribuit mult spațiu pentru descrierea în cele mai mici detalii a domeniilor în care Republica Moldova a reuşit să facă reforme. Cât despre restanțele cu care se confruntă guvernarea țării, reporterii de la această televiziune s-au rezumat doar să le menționeze la modul general.

În prima știre, Canal 3 („Succesele Republicii Moldova au fost apreciate”) a citat foarte selectiv Concluziile raportului (tehnica selectării părtinitoare, când sunt puse în evidență, în favoarea cuiva, doar argumente și fapte pozitive). În special, unele informații au fost detaliate într-o manieră neclară, iar alte amănunte foarte importante au fost omise cu bună-știință, creând confuzie în rândul consumatorilor media. Astfel, Canal 3 a recurs la tehnica omisiunii: „Miniștrii Afacerilor Externe ai UE au subliniat importanța respectării recomandărilor Comisiei Europene, Comisiei de la Veneția și OSCE…”, fără însă a menționa că aceste recomandări se referă expres la modificarea sistemului electoral. De asemenea, Canal 3 a făcut uz de amestecul faptelor cu opiniile: „Miniștrii Consiliului Afacerilor Externe al Uniunii Europene, care s-au întrunit în Bruxelles… au apreciat înalt reformele începute de Republica Moldova în 2016…”.

În știrea a doua, intitulată „Concluziile UE – motiv pentru a dubla eforturile”, Canal 3 a făcut uz de câteva tehnici de manipulare:

  • Amestecul faptelor cu opiniile: „…Laudele Miniștrilor de Externe ale țărilor UE în adresa Republicii Moldova nu a fost ignorată la Chișinău”. Ştirea Canal 3 a prezentat opiniile oficialităților și ale politicienilor asupra documentului publicat de UE. Au fost citați prim-ministrul Pavel Filip; speakerul Andrian Candu; vice-președintele Parlamentului Valeriu Ghilețchi; președintele PDM, Vlad Plahotniuc; și alții.
  • Tehnica generalizării: „Politicienii moldoveni și autoritățile au menționat că nota mare dată reformelor care s-au implementat în ultimii doi ani este cea mai bună încurajare care a termina ceea ce s-a început…”.
  • Fals și amestecul faptelor cu opiniile: „Pentru laudele și susținerea autorităților Republicii Moldova, UE a fost criticată de către Maia Sandu, lidera PAS, care a menționat că cetățenii nu simt efectul integrării europene”. Totodată, este necesar de menționat că Andrian Candu, Pavel Filip și Vlad Plahotniuc au fost citați direct (fie prin imagini video directe, fie prin inserții din postările de pe rețelele de socializare), pe când Maia Sandu a fost doar parafrazată. De asemenea, în intervenția sa directă, Iurie Leancă a atacat-o direct pe Maia Sandu. Celei din urmă Canal 3 nu i-a oferit dreptul la replică.

Canal 3 a reflectat PDM și autoritățile Republicii Moldova într-o lumină exclusiv pozitivă, în timp ce unele partide de opoziție și liderii acestora (în special PAS și Maia Sandu) au fost reflectate într-o lumină negativă.

Prime TV, cu știrea „Miniştrii de Externe din ţările membre UE au lăudat progresele înregistrate de Moldova și sprijină continuarea reformelor”, a menționat nominal doar aspectele pozitive ale Concluziilor, trecându-le cu vederea pe cele negative. Și în acest caz, similar posturilor Canal 2 și Canal 3, Prime TV a reflectat PDM și guvernarea într-o lumină pozitivă, iar pe PAS și Maia Sandu într-un context negativ. Pe această cale, cele 3 televiziuni au utilizat tehnica dușmanului (în acest caz – intern), care este „o tehnică foarte des utilizată de mass-media autohtonă, pentru a le induce cetățenilor un sentiment de frică/pericol. Iar dacă manipulatorul sugerează acțiuni menite, chipurile, să protejeze cetățeanul, atunci acesta trebuie să le accepte și chiar să le aprecieze”[1]. De asemenea, Prime TV a făcut uz de amestecul faptelor cu opiniile: „Aceste concluzii ale Consiliului UE par să nu fie pe placul opoziţiei de la Chişinău”.

Publika TV a reflectat în aceeași manieră, cu aceleași imagini și scenariu ca și posturile de mai sus concluziile adoptate de Consiliul Afacerilor Externe al Uniunii Europene. Știrea difuzată de Publika TV a repetat cuvânt cu cuvânt propoziții sau aliniate întregi din știrile difuzate de televiziunile Canal 2 („UE: Moldova e pe calea cea dreaptă”), Canal 3 („Succesele Republicii Moldova au fost apreciate”) și Prime TV („Miniştrii de Externe din ţările membre UE au lăudat progresele înregistrate de Moldova și sprijină continuarea reformelor”).

Modul de reflectare ales de Jurnal TV a urmat un model opus celui descris mai sus. Această instituție media a insistat doar pe aspectele negative menționate în raportul UE (modificarea sistemului electoral, corupția, lipsa independenței în sectorul judiciar și provocările în domeniul mass-media). Știrea Jurnal TV s-a bazat în mare parte pe traducerea și citirea de către reporter a pasajelor din textul Concluziilor. Astfel, știrea difuzată de Jurnal TV a prezentat o imagine puțin distorsionată și negativistă a subiectului monitorizat.

Postul public de televiziune Moldova 1 a fost unica instituţie media din rândul celor audiovizuale pentru care subiectul monitorizat a fost cea mai importantă temă a zilei de 26 februarie, poziționând-o drept prima ştire în buletinul informativ. De asemenea, Moldova 1 a alocat cel mai mult spaţiu pentru subiectul în cauză (5 minute). Moldova 1 a reflectat neutru şi echidistant informaţia privind Concluziile Miniştrilor de Externe ai UE. Accentul s-a pus în mare parte pe succesele şi concluziile pozitive menţionate de raportul UE:  „… Miniştrii de Externe ai UE au lăudat reformele făcute de guvernare”; „… au fost apreciate şi progresele în procesul de negocieri 5+2 pentru soluţionarea conflictului transnistrean”; „… în sectorul economic şi macro-economic”. Totuşi, s-au menţionat şi problemele pentru care Republica Moldova a fost criticată, inclusiv sistemul electoral; neasigurarea pluralismului mediatic; lipsa independenţei justiţiei.

În buletinul informativ din 26 februarie, RTR Moldova a menționat despre subiectul monitorizat doar la finalul acestuia, la rubrica „Короткой строкой”, unde a fost prezentată informația generală – neutru și echidistant – despre eveniment și care sunt așteptările de la acesta. În buletinul de știri din 27 februarie, RTR Moldova a difuzat o știre despre concluziile privind Republica Moldova adoptate de către Consiliul Afacerilor Externe al Uniunii Europene. Accentul în știrea difuzată a fost pus pe opinia critică a PAS și a liderei acestui partid, Maia Sandu, pe marginea acestui document.

Noi.md a publicat în perioada 26-27 februarie cinci ştiri la subiectul monitorizat. Patru dintre acestea au fost preluate de la alte instituţii media (IPN, Publika TV, Anticoruptie.md) şi doar una scrisă de jurnaliştii acestei instituţii media, în care s-a publicat doar opinia prim-ministrului Pavel Filip referitor la Concluziile raportului UE. În acest sens, deși nu se poate spune că portalul a recurs la metode de manipulare, totuși publicul nu a fost informat complet, deoarece știrea proprie a fost construită doar dintr-o singură sursă, reflectând poziția oficială a autorităților.

Deschide.md în ziua de 26 februarie a publicat trei ştiri la subiectul concluziilor adoptate de Consiliul Afacerilor Externe al Uniunii Europene. În toate acestea s-a sesizat o uşoară favorizare a PDM şi a autorităţilor ţării (Andrian Candu, Pavel Filip), suplinită de accente ironice, uşor defavorabile la adresa PAS şi a Maiei Sandu. În una din aceste ştiri, reporterii Deschide.md au făcut uz de amestecul faptelor şi opiniilor: „Opiniile Maiei Sandu au fost imediat taxate de viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă. În conferința de presă susținută azi, Leancă îi recomandă liderului PAS să ia act în detaliu de concluziile raportului Consiliului Uniunii Europene”.

Televiziunile NTV Moldova, Accent TV și portalul online Sputnik.md nu au difuzat sau publicat știri la această temă. Astfel, putem considera că toate cele trei instituții media au apelat la tehnica omisiunii, deoarece nu au informat consumatorii media despre un subiect important pentru interesul public.

Context:

Consiliul de Afaceri Externe, constituit din Miniştrii de Externe ai ţărilor membre ale Uniunii Europene, s-a întâlnit la 26 februarie 2018 pentru a discuta despre situaţia din Republica Moldova, precum şi despre progresul reformelor. Întrunirea s-a finalizat cu adoptarea a 27 concluzii, în care Consiliul a făcut o descriere pe domenii despre succesele şi insuccesele guvernării de la Chişinău privind implementarea reformelor asumate prin semnarea Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană. Ultima dată când Republica Moldova s-a aflat în vizorul Consiliului Afacerilor Externe al UE a fost în luna februarie 2016, atunci când miniștrii de Externe ai UE au anunţat că ţara noastră trebuie să iniţieze mai multe reforme în diverse domenii.

Victor Gotișan, cercetător media

*În prezentul studiu de caz au fost monitorizate 12 instituții media din R. Moldova: Audiovizual: Publika TV (știri de pe Publika.md), Prime TV, Canal 2, Canal 3, Moldova 1, Jurnal TV, Accent TV, RTR Moldova (buletinele de știri produse în Republica Moldova ), NTV Moldova; Presa online: Noi.md, Sputnik.md, Deschide.md.

Instituțiile media au fost selectate după criteriile:  aria de acoperire – naţională, impactul – tirajul şi auditoriul, limba – română şi rusă.  

________________________ 

Acest articol este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau a Guvernului SUA.

 

[1] Ion Bunduchi, „ABC-ul tehnicilor de manipulare”, 25 mai 2016, https://old.mediacritica.md/ro/abc-ul-tehnicilor-de-manipulare/.