Studiu de caz. Al V-lea Summit al Parteneriatului Estic și semnarea acordului privind asistența macrofinanciară de 100 milioane euro, care va fi acordată Republicii Moldova de UE

0

Cel de al V-lea Summit al Parteneriatului Estic (PaE) a avut loc la Bruxelles pe 24 noiembrie 2017. Evenimentul a marcat realizările din ultimii doi ani în cadrul relațiilor UE cu țările PaE și pregătirea implementării, până în 2020, a 20 de acțiuni concrete care vor aduce beneficii tangibile pentru cetățeni. Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a participat la Summit însoțit de mai mulți demnitari. În cadrul vizitei sale, acesta a avut mai multe întruniri cu oficiali europeni, printre care Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate; Johannes Hahn, Comisar european pentru Politică de Vecinătate și Negocieri de Extindere; precum și alți șefi de stat și de guverne. Pe 23 noiembrie, la Bruxelles, a fost semnat și Memorandumul privind asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova din partea UE. Acesta prevede oferirea a 40 milioane de euro în formă de grant și a altor 60 milioane de euro sub formă de împrumut. Banii vor fi oferiți în trei tranșe în anul 2018, în funcție de progresele înregistrate în realizarea celor 28 de condiții impuse de UE, care se referă la buna guvernare în sectorul public, buna guvernare în sectorul financiar, lupta împotriva corupției și împotriva spălării banilor, reforme în sectorul energetic, mediul de afaceri și implementarea acordului aprofundat și cuprinzător de liber schimb (DFCTA) dintre Republica Moldova si UE.

Pentru a avea un tablou cât mai complet în privința subiectului, s-a monitorizat conținutul și informația publicată și/sau difuzată de instituțiile media selectate pe parcursul perioadei 22-27 noiembrie 2017.

Al V-lea Summit al Parteneriatului Estic (PaE) și semnarea acordului privind Asistența macrofinanciară (AMF) de 100 milioane euro, care va fi acordată Republicii Moldova de către Uniunea Europeană a fost un subiect reflectat diferit de instituțiile media monitorizate. Cantitativ, pe parcursul celor 6 zile de monitorizare cele mai multe știri și informații la acest subiect au fost oferite de Ziarul Național (10), Deschide.md (9) și Publika TV (9). Au existat de asemenea și instituții media care au ignorat subiectul dat (Gagauzinfo.md). Din punct de vedere calitativ, unele instituții media au reflectat evenimentul într-un context exclusiv pozitiv (ex.: Prime TV, Publika TV, Canal 2), altele – în context exclusiv negativ (Accent TV, NTV Moldova) sau parțial negativ (Jurnal TV), iar câteva instituții media au avut o abordare neutră și echidistantă (Noi.md, Ziarul Național).

Chiar dacă Summitul PaE a fost unul din cele mai importante subiecte la nivel național în săptămâna 19-26 noiembrie 2017, televiziunea NTV Moldova a ignorat și nu a reflectat evenimentul propriu-zis. Totuși, pe 27 noiembrie, NTV Moldova a difuzat o știre în buletinul său informativ principal, bazată exclusiv pe comentariile și declarațiile președintelui Igor Dodon referitor la rezultatele acestui eveniment. Una din principalele observații a fost că pe parcursul știrii, nu a fost deloc clar unde începe și unde se termină conținutul expus de jurnalist/prezentatoare, și care fraze aparțin președintelui Dodon. Totodată, NTV Moldova nu a menționat deloc despre semnarea memorandumului privind AMF de 100 milioane euro.

NTV Moldova a mai folosit:

  1. Tehnica tirajării și multiplicării unei opinii personale, cu scopul impunerii opiniei drept fapt/adevăr. Spre exemplu, în cadrul aceleiași știri, o opinie/părere a fost exprimată de 3 ori (inclusiv în burtiera știrii), atât de prezentator, cât și de reporter și de sursa principală – de altfel și unica sursă a acestei știri – Igor Dodon: „Integrarea Europeană este o iluzie”.
  2. A prezentat o informație falsă, iar reporterul a amestecat faptele cu opiniile. „Cât priveşte aderarea RM la UE, Pavel Filip nu prea a avut ce să spună. A precizat doar că PaE nu oferă nicio perspectivă de aderare la spaţiul european, care este măcinat în ultimii ani de numeroase crize şi probleme”. În realitate, declarația lui Pavel Filip a fost: „PaE nu este un instrument de aderare la UE, dar perioada noastră este una complicată şi trebuie să recunoaştem acest lucru. Ştim că UE este într-un moment complicat, am în vedere şi criza refugiaţilor, terorismul, regândirea întregului model politic şi economic în contextul Brexit-ului”. Totodată, NTV Moldova a rupt din context declarațiile premierului Filip și a prezentat selectiv spusele prim-ministrului.

De asemenea, NTV Moldova nu a oferit dreptul la replică Guvernului, pentru a-și expune părerea față de acuzațiile aduse de Igor Dodon.

Accent TV, ca și NTV Moldova, a prezentat evenimentul într-un context exclusiv negativ. Instituția media a difuzat 2 știri în buletinul informativ principal al zilei de 24 noiembrie. În acest sens, Accent TV a făcut uz de tehnica informației prioritare difuzând prima știre în baza opiniilor unor analiști politici, exprimate în cadrul unei emisiuni. În această știre, jurnaliștii au menționat că „…este posibil să uităm de viitorul european al Moldovei și a altor țări din PaE. Declarațiile au fost făcute de către comisarul european pentru extindere și politică de vecinătate, Johanes Hahn. Totuși autoritățile moldovenești încearcă să inducă în eroare populația, declarând despre succesul țării noastre în procesul de reformă și integrare europeană”. Abia într-o altă știre, difuzată mai spre sfârșitul jurnalului, s-a menționat ce este de fapt Summitul PaE și în ce a constat cea de-a V-a ediție. Astfel, consumatorului media i s-au comunicat mai întâi niște opinii – în mare parte negative – despre tematica Summitului PaE și doar ulterior i s-a prezentat informația factologică.

Pe 27 noiembrie, Accent TV a difuzat o știre în baza declarațiilor președintelui Igor Dodon pe marginea Summitului PaE. În cadrul acesteia, jurnaliștii au făcut uz de amestecul faptelor și a opiniilor și, de asemenea, nu au acordat dreptul la replică Guvernului, care a fost vizat și acuzat direct de către Igor Dodon. Ca și în știrile din buletinul informativ din 24 noiembrie, UE ca instituție a fost prezentată în context exclusiv negativ, utilizându-se astfel tehnica dușmanului extern și sugerându-se oarecum că aceasta ar fi vinovată de problemele și provocările interne.

Sputnik.md a prezentat informația la acest subiect neutru și obiectiv în unele știri, însă tendențios în altele. Într-o SPUTNIKștire din 22 noiembrie, Sputnik.md a reflectat neutru și echidistant informația privind vizita premierului Pavel Filip la Bruxelles, pentru a participa la cel de-al V-lea Summit al PaE. La scurt timp după aceea însă, în știrea publicată pe 27 noiembrie, care conținea declarațiile lui Igor Dodon referitor la lucrările Summitulul PaE, Sputnik.md a făcut uz de câteva tehnici de manipulare:

  1. Insistarea asupra unor opinii/declarații, care urmăresc a fi prezentate – prin repetare – drept fapte/adevăruri ca atare: „Integrarea Europeană a Moldovei este egală cu zero”.
  2. Manipularea cu ajutorul intertitlurilor. Nu este clar acestea – intertitlurile din această știre – reprezintă niște citate directe ale sursei sau opinii personale ale jurnalistului. Dacă sunt opiniile lui Igor Dodon, atunci acestea trebuiau cel puțin să fie luate în ghilimele, sau marcate clar ca citate. Exemple de inter-titluri: Dezamăgirea europenilor față de Chișinău este constantă; Moldovenii sunt manipulați — UE nu vrea să se extindă; sau Povețe pentru guvernare.
  3. Amestecul opiniilor cu faptele. „Mai multe evenimente din ultima perioadă, inclusiv al cincilea Summit al Parteneriatului Estic, au scos în evidență faptul că Moldova este departe de UE, că la Bruxelles este conștientizată „esența guvernării ce conduce țara la moment” și că Republica Moldova nu are nicio șansă de a adera la UE, consideră liderul de la Chișinău”.

Prime TV a folosit câteva elemente de manipulare informațională:

  • Informație falsă. În una din știrile din 24 noiembrie jurnalistul a manipulat opinia publică prin PRIMEdifuzarea unei informații false, potrivit căreia Pavel Filip a avut o întrevedere cu Johannes Hahn, „în care acesta a dat asigurări că Republica Moldova va primi AMF promisă până la sfârşitul acestui an”.
  • Lipsa dreptului la replică și generalizarea. Reporterul: „Premierul a venit şi cu un mesaj pentru opoziţie care a cerut de mai multe ori blocarea finanţării externe”. Pavel Filip: „Opoziţia este menită pentru a critica. Noi suntem deschişi să luăm în calcul aceste critici. Nu este bine atunci când politicieni din interiorul ţării acţionează în exterior împotriva propriei ţări”. Chiar dacă a fost vizată direct, opoziției nu i s-a oferit dreptul la replică.
  • Tehnica „țapului ispășitor” și a dușmanului intern. Într-o știre din 26 noiembrie, Prime TV a titrat: „Deblocarea AMF pentru Moldova ar trebui să fie o lecţie politică pentru PAS şi alte câteva partide de opoziţie, care au transferat o luptă politică internă pe teren european. Este opinia jurnalistului Petru Bogatu, care face referire la faptul că anterior aceste formaţiuni au solicitat Bruxelles-ului să nu acorde Republicii Moldova cele 100 de milioane de euro. În cadrul emisiunii Cronica difuzată la Prime TV, Bogatu a mai spus că acestea au făcut mult zgomot pentru nimic”. Totodată, nici PAS, nici alte partide de opoziție vizate direct în știre nu au fost solicitate pentru a i se acorda dreptul la replică.

PUBLIKAPublika TV a avut în mare parte același conținut ca și Prime TV, iar elementele manipulatorii au fost aceleași, adăugându-se aici:

Canal 2 a difuzat informația despre Summitul PaE în aceeași manieră ca și Prime TV și Publika TV. În buletinul informativ din 24 noiembrie, Canal 2 a difuzat o știre în care s-a referit la declarația Partidul Popular European (PPE) din Parlamentul European. Totuși, din întreaga declarație, Canal 2 a preluat doar elementele pozitive/laudative/de susținere, potrivit cărora PPE „susține Parteneriatul Estic” și Republica Moldova în general, sugerându-se oarecum că PPE susține implicit și guvernarea PD de la Chișinău. În primul rând, Canal 2 a folosit selectiv informația din declarația PPE și au prezentat doar ideile pozitive. În al doilea rând, jurnaliștii Canal 2 au menționat că „…statele PaE vor primi fără întârziere banii din AMF”, ceea ce este un fals. În al treilea rând, jurnaliștii Canal 2 nu au menționat unde a fost publicată declarația PPE sau sursa unde poate fi accesată/verificată. Iar, în al patrulea rând, faptul că Canal 2 i-a acordat o importanța specială declarației PPE (care este un critic constructiv al guvernării actuale) poate fi interpretată drept un mod de a contracara declarațiile directe și mai ales critice la adresa guvernării de la Chișinău, venind din partea unor membri importanți ai PPE (Siegfrid Mureșan), care au fost difuzate de către alte instituții media (ex. Jurnal TV). Astfel, s-a încercat distragerea atenției de la informațiile critice pe marginea acestei tematici venite tot din partea PPE și a se sugera că PPE de fapt susține guvernarea politică de la Chișinău.

Jurnal TV a difuzat știri privind tematica monitorizată în buletinele informative din 24 și 27 noiembrie. Majoritatea informației s-a axat pe critica guvernării și aproape exclusiv pe subiectul condiționalităților privind AMF.

În buletinul din 24 noiembrie Jurnal TV a difuzat trei știri despre subiectul monitorizat. Prima dintre ele s-a referit la condiționalitățile referitoare la AMF. În știre s-a făcut uz de tehnica trimiterii la surse imposibil de verificat. Jurnalistul: „Precizările vin după ce mai multe instituţii de presă au spus, citându-l pe comisatul Johannes Hahn, că prima tranşă ar urma să fie oferită la începutul anului viitor”. Amestecul faptelor și opiniilor. Jurnalistul: „…Şi unii experţi economici spun că titlurile triumfaliste despre debursarea asistenței economice nu-şi au locul în procesele actuale”. A doua știre din acest buletin s-a axat exclusiv pe opiniile/declarațiile lui Andrei Năstase și Maia Sandu pe marginea condiționalităților AMF. Și în acest caz s-a folosit tehnica amestecului faptelor cu opiniile. Burtiera știrii menționa: „Năstase, condițiile în defavoarea PD”. Totodată, a fost vizat și acuzat direct Partidul Democrat, Vlad Plahotniuc și instituțiile media din proprietatea acestuia. Totuși, Jurnal TV, nu a oferit dreptul la replică acestor persoane și/sau instituții.

În buletinul de știri din 27 noiembrie, Jurnal TV a difuzat o știre în baza unui articol publicat de The Economist. Chiar dacă Vlad Plahotniuc a fost vizat direct în această știre, reporterul s-a rezumat la „Plahotniuc nu a fost găsit la telefon pentru a ne oferi o reacţie”.

Majoritatea știrilor difuzate de RTR Moldova au fost neutre și echidistante: despre participarea premierului la RTRMoldovaSummitul PaE pe 22 noiembrie; despre memorandumul AMF semnat pe 23 noiembrie; despre întrunirea premierului Filip cu secretarul NATO, Jens Stoltenberg, pe 24 noiembrie; și despre declarațiile lui Igor Dodon referitor la Summitul PaE din 27 noiembrie. Totuși, RTR Moldova a citat direct oarecum selectiv sursele din știrile difuzate. Astfel, chiar dacă Pavel Filip sau Johannes Hahn, Federica Mogherini sau Jens Stoltenberg au fost principalele surse și/sau actori ai evenimentului, aceștia nu au fost niciodată citați direct în știrile RTR Moldova, ci doar parafrazați (inserturi video), în timp ce Igor Dodon a fost citat direct.

Portalurile online Ziarul Național, Deschide.md și Noi.md nu au fost înregistrate abateri de la normele de scriere a știrilor. Toate cele trei instituții media au reflectat în detalii subiectul monitorizat. Gagauzinfo.md nu a publicat nicio știre pe acest subiect.

Victor Gotișan, cercetător media

*În prezentul studiu de caz au fost monitorizate 12 instituții media din R. Moldova: Audiovizual: Publika TV (știri de pe Publika.md), Prime TV, Canal 2, Jurnal TV, Accent TV, RTR Moldova (buletinele de știri produse în Republica Moldova ), NTV Moldova; Presa online: Ziarulnational.md, Noi.md, Gagauzinfo.md, Sputnik.md, Deschide.md.

Instituțiile media au fost selectate după criteriile:  aria de acoperire – naţională, impactul – tirajul şi auditoriul, limba – română şi rusă.  

________________________ 

Acest articol este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau a Guvernului SUA.