Câteva portaluri de știri și site-uri ale unor posturi TV au publicat luni, 25 ianuarie, un text cu același conținut, care reproduce unele declarații făcute de liderul Mișcării „Antimafie”, Sergiu Mocanu, în emisiunea „Главный Вопрос”, difuzată de postul NTV Moldova pe 22 ianuarie.
Bunăoară, Moldova24.info titrează: „SCHEMA prin care Maia Sandu vrea să scape de Stoianoglo”, iar Telegraf.md prezintă aceeași informație cu titlul: „Declarație: Președintele Maia Sandu vrea să scape de Procurorul General Alexandru Stoianoglo cu ajutorul lui Morari”.Site-urile posturilor de televiziune afiliate PSRM, la fel introduc note subiective proprii în titluri. Ntv.md prezintă declarațiile liderului Antimafie drept „Dezvăluiri: Președintele Maia Sandu vrea să scape de Procurorul General Alexandru Stoianoglo cu ajutorul lui Morari”, A-tv.md scoate în titlu aceeași idee: „Sergiu Mocanu: Viorel Morari are misiunea de a o ajuta pe Maia Sandu să scape de Stoianoglo”, la unison cu Primul.md, care notează: „MOCANU: Viorel Morari are misiunea de a o ajuta pe Maia Sandu să scape de Stoianoglo”.
Nicio redacție nu a inclus în știre opinia părților vizate și acuzate, neglijând astfel dreptul acestora la replică. De asemenea, unii autori recurg în titluri la cuvintele „schemă” sau „dezvăluiri”, care denotă subiectivism. De precizat că, în emisiunea la care a fost prezent, liderul Antimafie a adus acuzații și la adresa altor forțe politice și politicieni, dar redacțiile au selectat doar acele declarații care conțin învinuiri la adresa anumitor persoane.
În context, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă, cu privire la titluri: „Vom da, pur şi simplu, informaţia: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanţări. Titlurile trebuie să prindă esenţa problemei prin câteva cuvinte bine alese.” Iar referitor la etica jurnalistică, codul prevede: „Presa este responsabilă de ceea ce publică, chiar dacă declaraţiile sunt atribuite altor surse. (…) De asemenea, vom oferi posibilitatea persoanei acuzate să reacţioneze şi vom publica neapărat infirmarea (sau confirmarea) din partea persoanei acuzate.”
La fel, Codul deontologic al jurnalistului menționează clar: „Jurnalistul pune titluri care corespund conținutului materialului jurnalistic și le evită pe cele care induc publicul în eroare. (…) Jurnalistul respectă principiul potrivit căruia orice persoană supusă criticii negative are dreptul la replică, prin care să precizeze informația inexactă sau să infirme informația”.