Ştiri despre crima de la Telecentru, ilustrate cu secvențe video improprii din cadrul anchetei

0

Mai multe posturi de televiziune (Publika.md, Primelestiri.md) şi portaluri online (Ştiri.md, Telegraph.md, Unimedia.info) din Republica Moldova au publicat marţi, 27 octombrie, o ştire cu dezvăluiri ale tânărului de 18 ani care este bănuit de omorul iubitei sale într-un apartament din cartierul Telecentru al Capitalei. 

Articolul este însoțit de imagini video în care bănuitul, sub supravegherea anchetatorilor, a fost adus la locul crimei şi, cu ajutorul unui manechin, a reconstituit scena omorului. Potrivit jurnaliștilor, materialul video a fost oferit redacțiilor de surse apropiate anchetei, pe care l-au publicat sau difuzat cu avertismentul „Atenționăm că imaginile vă pot afecta emoțional”. În secvențele publicate, agresorul răspunde la întrebările anchetatorilor şi povesteşte în detalii cum a săvârşit crima, cu ce a aplicat loviturile şi ce a făcut ulterior. În unele cazuri, videoclipul a devenit între timp inaccesibil, fiind eliminat deoarece încalcă termenii și condițiile Youtube. 

Din momentul descoperirii acestui caz, majoritatea instituţiilor de presă au informat despre crima din cartierul Telecentru, unele dintre ele publicând fotografii şi secvențe video în care cei doi – victima şi bănuitul – au apărut în ipostaze romantice, cu feţele descoperite, sau se ilustra obiectul folosit de agresor.

În acest sens, Codul deontologic prevede: „ Jurnalistul nu furnizează publicului detalii morbide ale crimelor, accidentelor și catastrofelor naturale sau detalii privind tehnicile suicidale. Aceleași reguli se aplică și materialelor vizuale (fotografii, materiale video)”.

De asemenea, Ghidul de stil cu norme etice recomandă: „Vom avea grijă să nu publicăm fotografii şocante, conţinutul violent sau indecent al cărora poate provoca anumite stări psihice negative asupra cititorilor. (…) Vom evita identificarea suspectaţilor înainte ca poliţia să formuleze acuzaţii. Vom găsi un echilibru între datoria de a relata faptele pentru cititori şi dreptul suspectatului la intimitate şi la un proces corect. Vom folosi mozaicul în fotografii şi fotografierea din spate a suspectaţilor sau a acuzaţilor, precum și fotografierea acestora din faţă contra luminii. Nu vom dezvălui detalii (nume, adresă, domiciliu, numele părinţilor, rudelor etc.) care ar putea duce la identificarea suspectaţilor. Vom relata principalele fapte ale unei infracţiuni/crime, evitând descrierea în cele mai mici detalii ale crimelor sângeroase”.  

Sursa foto: captură video