Știre preluată, titlu propriu – subiectiv și tendențios

0

Site-ul Teleradio Moldova a publicat, pe 24 februarie, știrea cu titlul:„ Platforma DA îşi reiterează apelul privind asumarea guvernării”, în care se relatează despre poziția oficială a „Platformei Demnitate și Adevăr” de a-şi asuma un guvern minoritar de profil proeuropean, în contextul în care decretul prin care Natalia Gavriliţa, desemnată repetat la funcţia de prim-ministră, a fost declarat neconstituţional. Știrea face trimitere la un apel adresat forțelor politice de către liderul formațiunii, Andrei Năstase.  

La o distanță de mai puțin de o oră, portalul Hotnews.md preia aceeași știre, cu un alt titlu: „Andrei Năstase continuă să viseze. Iată ce i-a venit în cap!”. Noul titlu este mai degrabă o opinie subiectivă și fără legătură directă cu textul știrii, care induce publicul în eroare.  Totodată, faptul că Hotnews păstrează semnătura  trm.md la finalul știrii îl face pe cititor să creadă că notele peiorative din titlu aparțin site-ului televiziunii publice. În acest fel, Hoitnews.md trișează, amestecând faptele din știrea preluată cu propriile opinii.

Titlurile știrilor nu pot include aprecieri, interpretări subiective și alte note personale ale jurnalistului sau redacției. Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști prevede:Vom da, pur şi simplu, informaţia: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanţări. Titlurile trebuie să prindă esenţa problemei prin câteva cuvinte bine alese”. Pe de altă parte, Codul deontologic al jurnalistului recomandă cu referire la separarea faptelor de opinii: „Jurnalistul face o distincţie clară între fapte şi opinii şi nu-şi prezintă propriile opinii drept fapte”. 

 Captură foto: hotnews.md