Speculații și surse imposibil de verificat, rețeta unui articol manipulator și deloc credibil

0

Sputnik.md a publicat pe 12 martie un articol cu titlul: Distruge virusul gripei și celulele canceroase: Descoperirea savanților suedezi și ruși. În text se relatează despre așa-zisele proprietăți vindecătoare ale dangătului de clopot, ce ar fi fost descoperite de către savanții suedezi și cei ruși.

Materialul începe cu o serie de speculații care nu sunt proprii stilului informativ: „Proprietățile vindecătoare ale dangătului de clopot erau cunoscute încă din vechime”; „Pe timpuri, în Europa și în Rusia, pe vremea epidemiilor (ciumă, holeră etc.) în mod constant băteau clopotele, și acest lucru nu era o superstiție, ci un mijloc dovedit de dezinfectare”.

O altă abatere deontologică ține de invocarea surselor imposibil de verificat: „oamenii de știință au confirmat”, „oamenii de știință suedezi” sau „un articol publicat în anul 2005 în ziarul Uralskii Rabocii”.

În acest sens, Codul deontologic prevede ca jurnalistul să întreprindă „demersuri pentru a colecta informații din surse credibile și citabile”, în timp ce Ghidul de stil cu norme etice recomandă, la realizarea materialelor jurnalistice, claritate, exactitate și concizie, astfel ca cititorii să fie convinși că articolele sunt documentate și nepărtinitoare. „O știre, un reportaj sau un articol nu trebuie să lase loc pentru speculații. Nu există nicio scuză pentru inexactități. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informațiile și faptele relevante. Vom respecta adevărul și dreptul publicului la adevăr, considerând aceasta ca fiind prima responsabilitate a jurnalistului”.

Aceslași ghid recomandă jurnaliștilor să facă o distincție clară între informație și opinie, evitându-se orice confuzie. „Vom evita să ne spunem opinia în articolele de știri. Vom evita utilizarea adjectivelor subiective și relative”.

Sursa : captură foto Sputnik.md