Portalul Kp.md a publicat, pe 25 aprilie, o știre cu titlul: „Vaccinul Sputnik V, ajuns în Moldova, a lovit în ratingul președintei Sandu” (orig. Вакцина «Спутник V», прибывшая в Молдову, нанесла удар по рейтингу президента Санду). Textul, preluat de pe canalul de Telegram „Smuglyanka” (orig. Смуглянка), folosește recepționarea de către autorități a unui lot de vaccin din Federația Rusă drept pretext pentru a recurge la amestec dintre fapte și opinii și a formula concluzii subiective.
Mai exact, articolul informează că, „în această sâmbătă, pe 24 aprilie, o lovitură în ratingul președintei Maia Sandu a fost dată pe aeroportul Chișinău, unde a sosit avionul Ministerului Situațiilor de Urgență al Federației Ruse, care a adus mult așteptatul vaccin împotriva Covid-19” (orig. В эту субботу, 24 апреля, удар по рейтингу президента Молдовы Майи Санду нанесли в аэропорту Кишинева, куда прибыл самолет МЧС России, доставивший долгожданную вакцину от Covid-19).
Potrivit redacției, „vaccinul «Sputnik V» este demult așteptat, dar în calea preparatului au apărut tot mai multe obstacole din partea președintei Maia Sandu” (orig. «Спутник V» ждали давно. Но на пути препарата появлялись все новые и новые препятствия со стороны президента Майи Санду.)
De asemenea, se menționează că „Maia Sandu a trimis doar o scrisoare la Moscova pentru a-i livra vaccinul și nu a îndrăznit să zboare în Rusia pentru negocieri” (orig. Майя Санду лишь отправила письмо в Москву, чтобы препарат ей доставили. Лететь в Россию на переговоры она не решилась).
Codul deontologic stipulează: „Jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte”.
Și Ghidul cu norme etice prevede că „în prezentarea evenimentelor vom face o distincţie clară între informaţie şi opinie, evitându-se orice confuzie. Ştirile sunt fapte şi date. (…) Opiniile exprimate sub formă de comentarii ale unor evenimente sau acţiuni cu referinţă la persoane sau instituţii nu trebuie să nege sau să ascundă în mod intenţionat fapte sau date reale. Vom insera opiniile într-un articol informativ doar din partea unei surse intervievate sau citate, dar niciodată din partea reporterului. (…) Vom evita să ne spunem opinia în articolele de ştiri”.