Portalul Politics.md a publicat luni, 15 februarie, o știre cu titlul: „De cine se teme Maia Sandu? O echipă de paznici și umbrele antiglonț”. Jurnaliștii site-ului relatează astfel despre prezența președintei Maia Sandu la ceremonia de comemorare a victimelor războiului din Afganistan.
Atât în titlu, cât și în text Politics.md evidențiază că președinta a venit la eveniment însoțită de paza de corp. În relatare, site-ul a derapat de la câteva norme deontologice.
Titlul folosit de Politics.md nu este unul reprezentativ pentru textul știrii, fiind un amestec dintre fapte și opinie.
În lead-ul știrii, redacția scrie: „Șefa statului a venit cu mai mulți bodyguarzi, printre care și Vasile Popa, directorul adjunct al Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS), care anterior a fost paznicul personal al Maiei Sandu, dar și al lui Vlad Filat. Chiar dacă Popa are o funcție administrativă, acesta continuă să fie la dispoziția Maiei Sandu.”
De asemenea, în text este remarcat și faptul că „în preajma președintei se afla și o femeia-bodyguard, care purta armă la brâu și umbrela antiglonț”.
Reporterii portalului au publicat și câteva fotografii de la eveniment, marcând prin săgeți o angajată și un angajat al SPPS.
Aceeași știre, dar cu alte titluri a fost publicată și de alte două portaluri: Brekingnews.md – „Vezi ce paznic și-a ales Maia Sandu pentru a-i purta umbrela antiglonț”; Abcnews.md – „Maia Sandu a venit la depuneri de flori cu o echipă de bodyguarzi înarmați și cu umbrele antiglonț”.
Codul deontologic recomandă jurnaliștilor să nu discrimineze pe criterii de gen, vârstă, etnie, dizabilitate, religie, stare socială, orientare sexuală etc.
Totodată, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă, cu privire la titluri: „Vom da, pur şi simplu, informaţia: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanţări. Titlurile trebuie să prindă esenţa problemei prin câteva cuvinte bine alese”. Și Codul deontologic prevede că „jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte. (…) Jurnalistul își exprimă opiniile pe o bază faptică pornind de la informații pe care, cu bună credință, le consideră adevărate și care, la necesitate, pot fi verificate”.