Monitorizarea mass-mediei în șase țări din Parteneriatul Estic în perioada 6 iunie – 3 iulie 2016 a demonstrat existența a zeci de mituri întreținute de propaganda rusească. Unul dintre mituri îl reprezintă prezența trupelor NATO în țările Europei de Est și Țările Baltice, fapt care este văzut de Federația Rusă ca o amenințare directă asupra securității sale naționale. Mesajele propagandistice anti-NATO ajung în spațiul informațional al Republicii Moldova și induc ideea unui război iminent cu implicarea Chișinăului în jocuri geopolitice.
Ediția din 5 august 2017 a emisiunii „Военная тайна” („Secret militar”, n.a.) de la postul Ren TV, relatează despre „periculoasele” manevre militare ale trupelor NATO care au loc în Țările Baltice, Finlanda, Polonia și România. Jurnaliștii Ren TV interpretează aceste manevre militare ca fiind foarte periculoase deoarece au loc la hotarele Federației Ruse și astfel ar impune riscuri la adresa securității naționale. În cadrul emisiunii se exagerează vădit amenințarea cu războiul din partea trupelor NATO și se reinterpretează subiectiv scopul manevrelor militare. Comentatorul Ren TV rezumă că ,,generalii NATO deja nu mai ascund faptul că misiunea lor principală este exersarea războiului cu Rusia’’. Însă imediat urmează discursul unui general NATO care nu specifică nimic care să indice că Rusia este inamicul lor, ci subliniază că toate exercițiile militare sunt îndreptate către ,,un potențial agresor’’, care este explicația de ordin general ce însoțește în mod tradițional asemenea exerciții. Prin urmare, comentatorul Ren TV se bazează pe presupunerea proprie că inamicul direct al NATO este Rusia, ceea ce nu coincide nicidecum cu afirmațiile oficialului Alianţei Nord-Atlantice.
Un alt material Ren TV care alarmează despre pericolul trupelor NATO este intitulat „НАТО проводит масштабнейшие учения вблизи российских границ” („NATO desfășoară exerciții militare de proporții în apropiere de hotarele Federației Ruse”, n.a ). În această știre se vorbește despre exercițiile militare NATO „Aurora 2017” care au avut loc în perioada lunii septembrie 2017 în Suedia, în bazinul Mării Baltice. Și în acest caz Federația Rusă s-a simțit amenințată, iar jurnaliștii Ren TV au încercat să inducă o stare de frică de război față de trupele NATO, despre care speculează că ar vrea să atace Rusia. De remarcat că în aceeași perioadă de timp au avut loc exercițiile militare ruso-beloruse ,,Zapad 2017’’ în regiunile din nord-vestul Rusiei, în special în regiunea Kaliningrad. Deși similare, aceste două exerciții militare sunt reflectate în mod asimetric. În reportaj se insinuează că ,,Aurora 2017’’ este o punte de atac împotriva Rusiei, care mai târziu sau mai devreme va însemna o invazie pe teritoriu rusesc. În plus, jurnaliștii ruși brusc abordează un alt subiect – migranții violatori în Suedia: „За последние несколько лет королевство, которое славилось спокойной обстановкой и низким уровнем преступности, превратилось в мировой центр изнасилований” („În ultimii ani regatul, care era renumit pentru atmosfera pașnică și nivelul scăzut al criminalității, s-a transformat în centrul mondial al violurilor”, n.a.). Firul narativ este completat de imagini video cu presupuși migranți din Africa, care ar teroriza cetățenii suedezi prin haos și revolte stradale. Această intervenție cu ,,migranții violatori’’, care nu are nicio legătură tematică cu subiectul central al reportajului, de fapt are scopul de a devia atenția publicului spre alte direcții, în tentativa de a demonstra lipsa necesității acțiunilor NATO în Suedia.
Într-adevar, exercițiile militare NATO din Suedia pot fi interpretate ca o acțiune de răspuns al exercițiilor rusești „Zapad 2017”. Totuși, percepția mass-mediei rusești este părtinitoare și foarte alarmistă atunci când trupele NATO au acțiuni în țările Europei de Est și Țările Baltice, și dimpotrivă – foarte calmă atunci când aceleași exerciții militare sunt efectuate de propriile forțe militare. O abordare jurnalistică echidistantă ar însemna examinarea ipotezei că și Rusia testează pregătirea atacării Occidentului prin „Zapad 2017”, lucru care desigur nu se observă în presa rusă.
Portalul Sputnik.md a demonstrat că are o preocupare constantă față de activitatea Alianței Nord-Atlantice și astfel acordă o atenție corespunzătoare acestui subiect. În acest sens, jurnaliștii Sputnik.md publică o știre cu titlul „Aplicațiile militare „Dragon-2017”: de ce NATO tensionează voit situația”. În această știre se vorbește despre aplicațiile militare NATO cu denumirea „Dragon-2017” care au avut loc în septembrie 2017 în Polonia, la care au participat soldați din 11 țări. Conținutul știrii descrie scenariul aplicației militare care are ca inamic ,,una din țările vecine’’, care se subînțelege a fi Federația Rusă și care „pretinde la dreptul de a avea acces la resursele naturale de pe teritoriul Poloniei și va „încerca să destabilizeze situația politică” și „să ocupe teritoriul disputat””. Totuși, în conținutul știrii nu este explicat că acesta este un posibil scenariu pentru exercițiile militare, nu este confirmat prin documente concrete, și cu atât mai mult nu este o strategie de atac care urmează a fi aplicată în realitate.
Prin urmare, jurnaliștii Sputnik.md urmăresc același fir narativ manipulator ca și jurnaliștii Ren TV – acela de a portretiza trupele NATO ca pe o amenințare directă la adresa securității naționale a Federației Ruse. În știre nu se menționează o informație importantă de context – faptul că în aceeași perioada de timp Rusia desfășoară exercițiile militare „Zapad 2017”. Această omisiune este probabil intenționată, pentru a sublinia că anume „NATO tensionează voit situația”, așa cum este menționat și în titlul știrii, iar acțiunile „Zapad 2017” sunt prezentate ca niște antrenamente pacifiste și inofensive.
O altă știre al aceluiași portal are titlul „Perincek: NATO – o adevărată amenințare, trebuie să susținem lumea multipolară”. Reporterul Sputnik Moldova prezintă opinia istoricului și politologul turc Mehmet Perincek cu privire la aderarea Republicii Moldova la Alianța Nord-Atlantică. Expertul turc s-a exprimat împotriva NATO, alianța cu această organizație reprezentând în opinia lui un risc pentru Turcia pe motiv că ar susține separatismul kurd în această țară, iar colaborarea cu Eurasia ar fi alternativa viabilă pentru poporul turc. Reporterul Sputnik Moldova nu menționează că Turcia este membră NATO din 1952 și nu explicat în ce măsură experiența turcească este aplicabilă pentru Republica Moldova. Prin urmare, relația Turcia-NATO nu are multe în comun cu relația Moldova-NATO, astfel încât în această știre nu am găsit decât un mesaj negativ împotriva NATO și nicidecum o opinie clară a expertului cu privire la aderarea Republicii Moldova la Alianța Nord-Atlantică.
Vladislav Șaran, politolog
____________________________
Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).