O încăierare dintre doi consăteni de la Răciula, catalogată drept „beție cu final moldovenesc”

0

Portalul postului Canal 2 a publicat pe 21 aprilie un material cu titlul „Beție cu final moldovenesc. Un bărbat din satul Răciula susţine că a fost bătut de preotul din sat”, însoțit de știrea difuzată la buletinul serii, cu o zi mai devreme. Jurnaliștii relatează despre încăierarea două persoane dintr-un sat din raionul Călărași, iscată în urma consumului de alcool. După incident, una dintre persoane a fost internată în spital.  

Sintagma „beție cu final moldovenesc”, din titlul știrii, reprezintă un amestec dintre fapte și opinii. Mai mult, chiar dacă persoana spitalizată acuză slujitorul bisericii, redacția afirmă că victima „a fost bătut de preotul din sat”, fapt care îl incriminează pe bănuit, fiind lezat principiul prezumției nevinovăției. Acestuia nu-i este oferit nici dreptul la replică. 

Subiectul a fost reflectat și de alte instituții media, care de asemenea au încălcat normele deontologice. Bunăoară, Jurnal.md a pus accent pe  faptul că preotul „a uitat de cele sfinte și l-a bătut în postul mare pe un consătean până i-a rupt piciorul”.  Protv.md a menționat că „preotul din Călărași, care și-a bătut consăteanul, este cel care a refuzat să înmormânteze mama unei consăteance pentru că aceasta și-a botezat fica în biserica din satul vecin ”, iar Tv8.md a titrat „după beție, bătaie…un bărbat din Răciula, luat la pumni de preotul din sat”.

Codul deontologic prevede căjurnalistul respectă prezumția de nevinovăție şi consideră că orice persoană este nevinovată până la pronunțarea unei sentințe definitive şi irevocabile împotriva sa”. De asemenea, „jurnalistul trebuie să obțină și să prezinte opinia tuturor părților relevante pentru subiect”. Totodată, Ghidul de stil cu norme etice prevede că „în prezentarea evenimentelor vom face o distincţie clară între informaţie şi opinie, evitându-se orice confuzie. Ştirile sunt fapte şi date”. 

Captură foto: canal2.md