Marți, 2 februarie, mai multe portaluri de știri au publicat un text tras la indigo, în care este readusă în atenție o afirmație făcută acum opt ani de actualul consilier prezidențial Veaceslav Negruța, în cadrul unei emisiuni radio. „Fără îndoială, Banca de Economii trebuie să fie privatizată. Important este să ne asigurăm că avem ce privatiza – o bancă funcţională şi care aduce profituri”, declara ex-ministrul Finanțelor în 2013.
În text, autorii fac legătura între afirmația lui Negruța și evoluțiile ulterioare cu privire la instituția bancară, mai exact că „a ajuns pe mâinile lui Șor”. Știrea este lipsită de actualitate, sursa declarației lipsește, iar în articol se recurg la generalizări: „oamenii se întreabă” sau „internauții și-au amintit de acest eveniment care a avut loc exact acum opt ani și au publicat înregistrarea video”. Nu se face însă nicio trimitere spre postări sau persoane concrete.
Mai mult, autorii se întreabă, pe un ton moralizator, cum „după acele evenimente rușinoase pentru Republica Moldova, președintele Maia Sandu a putut să îl numească pe Negruța consilier prezidențial pe Finanțe și Economie”, dar evită să acorde dreptul la replică persoanelor vizate în text.
Deși textul este identic, titlurile diferă în funcție de accentele pe care vor să le pună portalurile respective. Astfel, BeakingNews.md titrează: AUDIO// Pe internet circulă o înregistrate AUDIO în care consilierul Maiei Sandu, Veaceslav Negruța, spune că BEM trebuie privatizat. Titlul ales pentru același text de către Portalul 24h.md adaugă faptul că BEM a ajuns pe mâinile lui Șor: Internauții au amintit cum Negruța, consilierul Maiei Sandu, a susținut privatizarea BEM care a ajuns pe mâinile lui Șor. Iar ABCnews pune în titlu și elementul VIDEO, deși secvența de 22 de secunde e prezentată doar în variantă audio: Consilierul Maiei Sandu, Veaceslav Negruța, susține privatizarea BEM, iar banca ajunge la Șor (VIDEO).
Ghidul de stil cu norme etice prevede că „jurnalismul nu lasă loc pentru speculaţii. Nu există nicio scuză pentru inexactităţi. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informaţiile şi faptele relevante” și le recomandă jurnaliștilor că „în prezentarea evenimentelor vom face o distincţie clară între informaţie şi opinie, evitându-se orice confuzie. Ştirile sunt fapte şi date”. Același ghid vorbește și despre acuratețea titlurilor: „Vom da, pur şi simplu, informaţia: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanţări. Titlurile trebuie să prindă esenţa problemei prin câteva cuvinte bine alese”.