Portalul Deschide.md a publicat miercuri, 11 martie, un material cu titlul: „EXCLUSIV (DOC) // Candidatul PSRM la fotoliul de deputat din Hîncești, implicat într-un scandal sexual. Relații incestuoase cu propria nepoată”. În investigație se relatează despre un presupus incest care a avut loc în anii 2001-2002, cu implicarea lui Ștefan Gațcan, actualul candidat PSRM la alegerile parlamentare noi în circumscripția 38 Hâncești. Jurnaliștii de la Deschide.md au intrat în posesia unui document care ar demonstra cele scrise. La publicarea informațiilor, jurnaliștii nu s-au asigurat însă să protejeze victima prin blurarea numelui și datelor cu caracter personal.
Mai mult, spre finalul investigației aflăm că, de fapt, pe numele actualului candidat socialist Ștefan Gațcan nu a fost pornit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de incest. Anchetatorul superior al Direcției Principale pentru Combaterea Crimei Organizate a MAI din acea perioadă, Luca Crîșmaru, a declarat pentru Deschide.md: „La acea vreme nu a mai parvenit nicio plângere în acest sens”. Respectiv, nu a existat o sentință de condamnare a lui Ștefan Gațcan, ceea ce îi obligă pe jurnaliști să respecte prezumția nevinovăției. Totodată, autorii ar fi trebuit să depună eforturi sporite pentru a obține o reacție a celui vizat, ținând cont de gravitatea acuzațiilor ce i se aduc în articol.
Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă să se aibă în vedere că „orice persoană este considerată nevinovată până la pronunțarea în justiție a vinovăției printr-o sentință definitivă și irevocabilă”. De asemenea, se va evita utilizarea pentru persoana suspectă a oricăror calificative de genul criminal, ucigaș, violator, hoț sau escroc. Astfel, „în text vom evita formulări care ar indica cu certitudine că suspectul a săvârșit crima respectivă. Vom prefera formulări de genul«ar fi furat»,«ar fi jefuit»”.
La identificarea și tratamentul victimelor, Ghidul de stil mai recomandă: „ Nu vom dezvălui detalii (nume, adresă, domiciliu…). Vom folosi mozaicul în fotografii și fotografierea din spate a victimelor, precum și fotografierea acestora din față contra luminii”.