Kp.md a publicat marți, 17 martie, un articol cu titlul: „Ipocrizia – al doilea nume al Maiei Sandu: Cum liderul de dreapta s-a dat de gol”. De facto, în text se face referință la o fotografie publicată pe site-ul Partidului Acțiune și Solidaritate, prin care alegătorii din Hîncești sunt invitați la vot duminică, 15 martie.
„(…) apelul Maiei Sandu către cetățeni să meargă la vot, punându-și viețile în pericol. Maia Sandu a chemat alegătorii la urne în plină epidemie”, se spune în știre, în condițiile în care toți participanții la scrutin s-au folosit de dreptul de a-și îndemna electoratul să-i voteze. Ulterior, în informația de background, autorul textului face referință la epidemia de Covid-19 și la un caz de infectare cu acest virus în raionul Hîncești. Autorul comite uz de fals atunci când menționează că Maia Sandu a făcut apel la moldoveni să revină acasă din Italia în contextul epidemiei.
Așadar, abordarea unilaterală a subiectului, fără asigurarea dreptului la replică, și falsul promovat de jurnaliștii publicației reprezintă abateri de la etica profesională.
În acest sens, Codul deontologic recomandă jurnaliștilor, atunci când publică un material: „Jurnalistul verifică, de regulă, informațiile din cel puțin două surse independente una de alta. Jurnalistul publică doar informațiile pe care, în urma verificărilor, le consideră veridice”.
La capitolul „Acuratețea și verificarea faptelor”, Ghidul de stil cu norme etice menționează: „Jurnalismul nu lasă loc pentru speculații. Nu există nicio scuză pentru inexactități. Vom respecta adevărul și dreptul publicului la adevăr, aceasta fiind prima responsabilitate a jurnalistului”.
Ghidul de stil mai recomandă ca titlurile să fie neutre și fără nuanțări: „Vom da informația scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanțări ”.