Live text tendențios de la manifestația din fața Curții Constituționale, cu afirmații sarcastice la adresa protestatarilor și colaje denigratoare

0

Portalul KP.md a publicat miercuri, 28 aprilie, un live text cu titlul: „Curtea Constituțională emite verdictul cu privire la legalitatea stării de urgență în Moldova: următorul pas sunt alegerile parlamentare anticipate” (orig. Конституционный суд выносит вердикт о законности ЧП в Молдове: следующий шаг – досрочные выборы парламента). Articolul, însoțit de mai multe imagini, se referă la evenimentele din fața Curții Constituționale (CC), unde sute de cetățeni așteptau decizia privind constituționalitatea declarării stării de urgență de către majoritatea parlamentară PSRM-Șor. Reportajul este un amestec de preconcepții și prejudecăți care transpar în titlurile și legendele ce însoțesc majoritatea fotografiilor și care dezinformează publicul, prezentând într-o lumină negativă evenimentul și participanții. 

Astfel, una din primele fotografii se intitulează „În interiorul CC” (orig. Внутри КС), iar legenda vine din start cu nota subiectivă din partea redacției: „E o formalitate goală această ședință a voastră” (orig. Пустая формальность это ваше заседание).

Ulterior, cu titlul „Astăzi se decide soarta Parlamentului RM” (orig. Сегодня решится судьба Парламента РМ) este plasat un colaj în care apar șefa statului, Maia Sandu, și președinta Înaltei Curți, Domnica Manole, precum și inscripția: „Sanduliștii în Republica Dominicană. Cum două cetățence ale României decid soarta Moldovei” (orig. Сандулисты в Доминиканской Республике. Как две гражданки Румынии решают судьбу Молдовы).

Una dintre pancartele manifestanților, pe care scrie „Spune DA libertății” este ironizat de KP.md prin titlul „Cum altfel!” (orig. А как же!).

Și alte fotografii din acest reportaj poartă caracter ofensator la adresa participanților la manifestație. Bunăoară, o poză în care o tânără participantă la protest ține în mâini placatul „Încercați să iubiți Moldova!” are titlul „Pichet de unul singur al unei femei simpatice negruțe” (orig. Одиночный пикет симпатичной смуглянки). Într-un alt caz, în care o protestatară arată semnul Victoriei, redacția scrie: „Două degete ridicate în sus înseamnă victorie. Și aici – două degete în ochi” (orig. Два пальца вверх – это победа! И это – два пальца в глазах)

„Corectitudinea, curiozitatea şi lipsa de prejudecăţi şi preconcepţii sunt trăsături distinctive care ar trebui să se regăsească în modul de viaţă al oricărui jurnalist. În cazul în care ai o atitudine preconcepută şi nu eşti lipsit de prejudecăţi privind un anumit fenomen social, evită reflectarea subiectelor ce ţin de fenomenul social respectiv pentru a evita reflectarea unilaterală şi incorectă a subiectului”, afirmă Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști

Acesta conține indicații stricte cu privire la fotografii:  „Nu vom manipula subiectul sau subiecţii fotografiei pentru a face poza mai spectaculoasă. Fotografiile trebuie să reprezinte realitatea cu cât mai multă acurateţe”. În ceea ce priveșțte legendele, nu vom specula atunci când nu suntem întru totul siguri în legătură cu ceea ce vedem în poză. (…) Vom indica întotdeauna numele persoanelor din fotografie, chiar dacă sunt bine cunoscute. (…) Vom evita să evidenţiem în legendă anumite trăsături fizice ale persoanei din imagine, particularităţi de gen sau apartenenţa etnică”. La fel, în privinţa titlurilor de ştiri: „Vom da, pur şi simplu, informaţia: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanţări. Titlurile trebuie să prindă esenţa problemei prin câteva cuvinte bine alese”.

Captură foto: Kp.md