Lipsa dreptului la replică, în știrile despre profesorul de la Ocnița care ar face agitație electorală în timpul lecțiilor

0

Mai multe portaluri online (Moldova24.info, Abcnews.md, Ntv.md, Today.md, Primul.md) din Republica Moldova au publicat miercuri, 23 septembrie, o știre despre un profesor din Ocnița, care ar fi făcut agitație electorală în timpul orelor, criticând Partidul Socialiștilor și arătându-se în favoarea liderei PAS, Maia Sandu. Știrile, în mare parte cu același text, sunt însoțite de o secvență video în care apare respectivul profesor, precum și informații despre numele său și instituția de învățământ în care activează. Niciunul dintre aceste articole nu conține însă opinia profesorului acuzat, persoana vizată fiind lipsită astfel de dreptul la replică.

În schimb, joi, 24 septembrie, portalurile Abcnews.md, Primul.md, Ntv.md, Democracy.md au publicat  din nou știri la subiect, cu aproximativ aceleași titluri: „Profesorul de la Ocnița, care îi numește idioți pe oamenii în etate și îi îndeamnă pe elevi să voteze cu Maia Sandu, este consilier PAS”. Și de această dată, respectivele instituții media nu au solicitat opinia persoanei vizate pentru a comenta acuzațiile aduse, în schimb au folosit o etichetare la adresa acestuia: „profesor scandalagiu”.

În acest sens, Codul deontologic prevede: „Jurnalistul respectă principiul potrivit căruia orice persoană supusă criticii negative are dreptul la replică, prin care să precizeze informația inexactă sau să infirme informația”.

De asemenea, Ghidul de stil cu norme etice recomandă, la realizarea materialelor jurnalistice, claritate, exactitate și concizie, astfel ca cititorii să fie convinși că articolele sunt documentate și nepărtinitoare: „O știre, un reportaj sau un articol nu trebuie să lase loc pentru speculații. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informațiile și faptele relevante”.

Sursa foto simbol: TVRMoldova