„Levănțica-ucigașa” și alte comparații într-o știre despre sistarea accesului în lanuri

0

Kp.md a publicat sâmbătă, 27 iunie, o știre cu titlul: „Levănțica-ucigașa: Într-o stare de nesăbuință disperată, moldovenii s-au repezit pe câmpurile de levănțică – murind de Covid-19, vor avea ce să le arate medicilor(orig. „Лаванда-убийца: Жители Молдовы в приступе отчаянного безрассудства устремились на лавандовые поля – умирая от COVID-19, будет что показать докторам”). În text se face referință la declarația prim-ministrului Ion Chicu care a criticat prezența masivă a oamenilor care fac fotografii în lanurile de levănțică, dar și un update prin care se anunță că poliția a descins pe câmpuri, fiind dispusă sistarea accesului în câmp.

Atât în titlu, cât și în textul știrii autorii au strecurat mai multe sintagme și comparații improprii stilului jurnalistic de informare: „levănțica-ucigașa”, „nesăbuința disperată”, „oamenii s-au grăbit pe câmpurile de levănțică, ca ultima dată”, „basta, copilașilor (din rusă, карапузик – copil mic, n.r.) – levănțica se închide, a fost plasată în carantină”, „ Și e pe bună dreptate- levănțica nu omoară doar molii”.

Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști califică asemenea formulări drept „determinative expresive”, care nuanțează subiectul și trădează o atitudine subiectivă a jurnalistului față de cele relatate. Or, normele și standardele jurnalismului de informare nu admit ca faptele să fie prezentate prin prisma opiniei autorului. Ghidul  recomandă, în acest sens: „Vom evita determinativele expresive, de obicei cu funcțiune de adjectiv, în special la redactarea știrilor. Un stil concis e mai eficient decât unul cu înflorituri”. Și Codul deontologic subliniază cu privire la separarea faptelor de opinii: „Jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte. Materialele de opinie și cele faptice trebuie delimitate astfel încât oricine să poată face ușor distincția corespunzătoare între ele”.

Sursa foto: Kp.md