Telegraph.md a publicat miercuri, 5 august, o știre cu titlul: „Explozia de la Beirut a avut loc din motivul că Guvernul Filat era corupt, susține Maia Sandu”. Știrea este scrisă în baza unei postări făcute pe o rețea de socializare de lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, cu privire la accidentul din Liban, provocat de un exploziv transportat de o navă înregistrată sub pavilion moldovenesc. Maia Sandu susține că Republica Moldova a înregistrat această navă în schimbul mitei și a favorurilor. Totodată, ea notează că va solicita „deputaților PAS să facă toate demersurile necesare pentru a afla cum a fost posibilă înregistrarea unei astfel de nave sub pavilion moldovenesc, cine stă în spatele acestor fărădelegi și care sunt soluțiile”.
Autorul știrii de la Telegraph.md a făcut uz de interpretări, atribuind politicienei afirmații precum că „explozia a avut loc din motivul că Guvernul Filat era corupt” sau că „anume instituțiile din Guvernul Filat erau implicate în scheme de corupție”.
În acest context, Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova recomandă ca jurnalistul să atribuie citatele cu acuratețe „Citatele trebuie să fie exacte, iar în cazul citării parțiale, jurnalistul are obligația de a nu denatura mesajul persoanei citate”. De asemenea, cu privire la asigurarea acurateței informației, Codul deontologic subliniază că „jurnalistul pune titluri care corespund conținutului materialului jurnalistic și le evită pe cele care induc publicul în eroare”.
Totodată, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști notează cu privire la obiectivitate: „Corectitudinea și imparțialitatea trebuie să fie o atitudine fundamentală a jurnaliștilor. Fiecare reporter duce cu sine propriul bagaj de atitudini și vederi asupra lumii și propria personalitate. Dar cititorii noștri așteaptă informații obiective”.
Același ghid impune claritate, exactitate și concizie cu privire la realizarea materialelor jurnalistice, astfel ca cititorii să fie convinși că articolele sunt documentate și nepărtinitoare: „O știre, un reportaj sau un articol nu trebuie să lase loc pentru speculații. Nu există nicio scuză pentru inexactități. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informațiile și faptele relevante”.