Interpretări și opinii într-o știre despre spotul PAS cu ocazia Zilei Femeii

0

Portalul Telegraph.md a publicat luni, 9 martie, o știre cu titlul: Un spot video al PAS arată ce știe Maia Sandu să facă mai bine: Like & Share”. Articolul abordează spotul video lansat de Partidul Acțiune și Solidaritate cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, care prezintă câteva dintre membrele PAS implicate într-o serie de activități (de la masa de lucru până la terenul de sport). Fosta prim-ministră Maia Sandu apare spre finalul filmulețului, stând la birou în fața calculatorului. 

În știre, autorii își permit să interpreteze imaginile și să vină cu un comentariu asupra rolului pe care președinta PAS l-ar avea în acest spot, unul în care pur și simplu stă în fața calculatorului, fără a face nimic concret. În continuare, în text sunt admise și alte opinii și judecăți de valoare, precum „amintim că liderul PAS, Maia Sandu, a fost acuzată în mai multe rânduri că face campanie doar pe Facebook, inclusiv de către foștii colegi din PPDA”, fără a-i fi oferit drept la replică. Opinia autorului transpare și în titlul știrii, care nu este unul obiectiv și informativ. 

Potrivit Codului deontologic al jurnalistului, autorii știrilor au obligația să pună titluri care corespund conținutului materialului jurnalistic și să le evite pe cele care induc publicul în eroare. Jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte. 

În privinţa titlurilor de ştiri, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă: „Vom da, pur şi simplu, informaţia: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanţări. Titlurile trebuie să prindă esenţa problemei prin câteva cuvinte bine alese. Același ghid prevede ca în prezentarea evenimentelor să fie o distincţie clară între informaţie şi opinie, evitându-se orice confuzie. „Ştirile sunt fapte şi date. Opiniile exprimă gânduri, idei, convingeri, judecăţi de valoare ale ziariştilor, mijloacelor de informare în masă. Opiniile exprimate sub formă de comentarii ale unor evenimente sau acţiuni cu referinţă la persoane sau instituţii nu trebuie să nege sau să ascundă în mod intenţionat fapte sau date reale. Vom evita să ne spunem opinia în articolele de ştiri.