Informații neverificate despre o diplomă de master, subiect de știri inspirate dintr-un articol de blog

0

Săptămâna trecută, mai multe portaluri din Republica Moldova, printre care Subiectulzilei.md, Politics.md, Abcnews.md, Telegraph.md, Știridinmoldova.md  au publicat știri dintr-o singură sursă, pornind de la un articol semnat de bloggerul Eugeniu Luchianiuc pe site-ul său, care se referă la studiile de master ale Alei Nemerenco, consilieră prezidențială pe probleme de Sănătate. În postarea sa, bloggerul a concluzionat că „consiliera prezidențială Nemerenco are diplomă de studii deși nu a fost la ore și nici măcar în listă nu era”, după ce ar fi analizat CV-urile funcționarei, publicate pe site-ul Parlamentului și cel al Școlii de Management în Sănătate Publică. 

Știrile publicate pe portalurile menționate redau fidel textul semnat de blogger, fără ca informația să fie verificată din mai multe surse. Mai mult, niciuna din redacții nu oferă dreptul la replică protagonistei articolelor. Doar în știrea Telegraph.md se menționează că redacția a contactat atât Școala de Management în Sănătate Publică a USMF, cât și pe Ala Nemerenco, pentru a obține reacții sau comentarii în legătură cu acest subiect, dar până la ora actuală nu am primit niciun răspuns”. 

La scurt timp după ce subiectul a apărut în presă, atât Ala Nemerenco, cât și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au venit cu reacții, precizând că diploma de master în managementul sănătății publice a fost eliberată legal. Totodată, reprezentanții instituției de învățământ au solicitat prezentarea scuzelor publice „pentru materialele defăimătoare publicate”. 

Codul deontologic prevede că „jurnalistul verifică, de regulă, informațiile din cel puțin două surse independente una de alta. Jurnalistul publică doar informațiile pe care, în urma verificărilor, le consideră veridice. (…) Jurnalistul pune la îndoială orice informație colectată”. Cu privire la oferirea dreptului la replică, același cod recomandă: „Jurnalistul trebuie să obțină și să prezinte opinia tuturor părților relevante pentru subiect. Jurnalistul trebuie să demonstreze pluralitatea de opinii, chiar dacă nu este de acord cu acestea”. 

Președinta Consiliului de Presă, Viorica Zaharia, amintește în context că orice informație trebuie verificată, inclusiv cea răspândită de bloggeri. 

„Bloggerii nu sunt jurnaliști, cel puțin pornind de la faptul că ei nu au un cod deontologic pe care să-l respecte, așa cum au jurnaliștii ca breaslă. Ceea ce trebuie să înțeleagă bine jurnaliștii profesioniști este că bloggerii pot fi o sursă de informație ca oricare alta. Așa cum altor surse nu le dăm credibilitate absolută și verificăm informațiile obținute, în cazul bloggerilor ar trebui să facem la fel: dacă ne interesează informația, o verificăm, ne asigurăm că e veridică și luăm reacția persoanelor vizate. Acesta este comportamentul corect ce decurge din Codul deontologic. În cazul dat, nu pot decât să regret că unele media au preluat ca atare informațiile de pe un blog, dându-le ca adevăr absolut, ignorând să verifice și să ceară și opinia părților vizate în context negativ”, explică președinta Consiliului.

Sursa foto:https://i0.wp.com/njnnetwork.com