Informații despre o pretinsă scrisoare semnată de Maia Sandu, plasate într-un context manipulator

0

Portalurile Democracy.md, Breakingnews.md, Enews.md, Today.md au publicat vineri, 20 martie, o știre cu titlul: „DOC // SCANDALOS! Maia Sandu i-a cerut UE să introducă embargo pe produsele agricole din Moldova”, în care se relatează despre faptul că lidera PAS ar fi adresat unui comisar european o scrisoare prin care i-ar fi cerut să introducă embargo la produsele agricole moldovenești. Știrea este însoțită și de un document care, împreună cu noutatea în sine sunt falsuri, potrivit Maiei Sandu. Politiciana a infirmat informațiile pe pagina sa de Facebook:

Am auzit că Igor Dodon vrea să închidă paginile care distribuie informații false. Îi propun să înceapă cu pagina de mai jos care tocmai a lansat o minciună josnică la adresa mea despre o scrisoare către UE, care nu a existat niciodată”.

Autorul materialului a inserat opinia Maiei Sandu cu privire la știrea falsă, însă informația de background a contextualizat-o într-un mod tendențios: Amintim că, în 2016, liderul PAS s-a adresat către FMI și a cerut să nu încheie niciun acord cu Guvernul Republicii Moldova. Atunci mai mulți experți au declarat că este o iresponsabilitate totală. (…) Liderii de opinie mai spuneau că Maia Sandu pune mai presus de toate propriile interese și nu bunăstarea cetățenilor.

Textul din informația de background vine să întărească falsul de la începutul știrii, iar citarea unor surse imposibil de verificat – liderii de opinie – completează tabloul unei știri false și dezinformatoare.

În acest sens,  Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști menționează: „Jurnalismul nu lasă loc pentru speculații. Nu există nicio scuză pentru inexactități. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informațiile și faptele relevante”.

Același Ghid recomandă ca subiectele de interes public să fie documentate cât mai temeinic, pentru ca știrile să aibă credibilitate în ochii cititorului: „Vom identifica neapărat sursele, dezvăluindu-le numele, prenumele, funcția, după caz, statul social sau vârsta”.