Identitate neprotejată în cazul minorei agresate la Bubuieci

0

Portalul Unica.md a publicat, pe 24 februarie, o știre cu titlul: „Imagini revoltătoare. O copilă minoră, umilită și agresată de mama vitregă într-un magazin. Poliția s-a autosesizat”.  Știrea redă o situație surprinsă de o cameră de supraveghere dintr-un supermarket de la Bubuieci, fiind distribuită pe rețele de un internaut, în care o minoră este îmbrâncită de o persoană adultă, care i-ar fi mamă vitregă, în preajma unui bancomat.

Redacția a publicat secvențele video fără a prelucra tehnic imaginile, adică fără a proteja fața minorei, astfel încât chipul acesteia poate fi ușor identificat. Totodată, portalul încearcă să atragă atenția cititorilor recurgând la expresia „imagini revoltătoare” în titlul știrii.

 Codul deontologic al jurnalistului recomandă: „Jurnalistul protejează identitatea copiilor implicați în evenimente cu conotație negativă (accidente, infracțiuni, dispute familiale, sinucideri, violență și abuz de orice fel etc.), inclusiv ca martori. Înregistrările audio/video și fotografiile trebuie modificate, pentru protejarea identității copiilor”. 

Și Ghidul de stil cu norme etice sugerează ca, în materialele jurnalistice, să protejăm identitatea copiilor aflați într-o situație vulnerabilă. „Nu vom accentua stigmatizarea copilului; în calitatea noastră de jurnaliști și de oameni, vom evita să etichetăm copiii și să descriem maniera în care au fost expuși represiunilor, inclusiv violențelor fizice și psihice sau discriminării”. Totodată, „nu vom dezvălui vizual identitatea copiilor” care sunt victime și nu vom pune pe post imagini cu „actul de violență fizică”.

Același ghid mai recomandă cu referire la titlurile de știri: „Vom da, pur şi simplu, informaţia scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanţări. Titlurile trebuie să prindă esenţa problemei prin câteva cuvinte bine alese”.

 

Sursă foto: Shutterstock