„Pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, furtul de identitate sau apariția profilurilor false e o practică ce a început mai demult, însă devine tot mai populară în Republica Moldova”, scriam eu într-un prim articol din 2014 despre 7 semne prin care identifici un profil fals.
De atunci, lucrurile s-au mai schimbat, și nu doar în problema profilurilor false, dar și a profilurilor care încearcă să stârnească zânzanie sau să distribuie neadevăruri, #fakenews/ #posttruth, spuneți-le cum vreți. După publicarea datelor recensământului din 2014, de asemenea am încercat să văd cam ce acoperire are Facebook în diverse raioane ale Republicii Moldova, iar în urma acelei cercetări, am ajuns la concluzia că în Moldova ar putea exista cam 100.000 profiluri false – și asta doar pe Facebook.
Potrivit datelor de pe Facebook, există 840.000 de utilizatori în Moldova, dintre care 50.000 sunt din regiunea transnistreană. Circa 470.000 de utilizatori sunt din Municipiul Chișinău.
Potrivit datelor recensământului din 2014, publicat la 31 martie 2017, în municipiul Chișinău au fost recenzate 469.402 persoane (dar s-a aproximat că ar fi 662.836 de mii de locuitori).
Astfel, comparând raportul bărbați-femei, dar și segmentele de vârstă, echipa #diez a observat câteva lucruri stranii:
#1. Acoperirea Facebook pe segmentul de vârstă 18-64 de ani este de 127% (337.117 locuitori vs 430.000 de utilizatori Facebook).
#2. Acoperirea Facebook pe categoria femeilor din Chișinău ajunge la 104,6% în total. La fel, acoperirea totală pe categoria bărbaților este de 95%. De notat că Facebook oferă date doar pe segmentul de vârstă 13 ani – 65+ ani.
Astfel, comparând datele cu caracteristicile demografice ale unui profil fals obișnuit, observăm că în cele mai multe cazuri sunt femei cu vârste cuprinse între 20-30 de ani care locuiesc în Chișinău și bărbați cu vârste de peste 30 de ani, care de asemenea au un oarecare post de muncă în Chișinău. Concluzia primară care reiese din aceste cifre e că în Moldova ar putea exista cel puțin 100.000 de profiluri false.
Cine ar putea fi aceste 100.000 de profiluri de Facebook
Din tendințele observate pe Facebook-ul din Moldova, aceste persoane pot fi:
#1. tineri sub 13 ani care vor să aibă profil de Facebook
#2. profilurile copiilor create de către părinți
#3. profilurile companiilor care descoperă Facebook-ul și își crează profil în loc de pagină
#4. profiluri amuzante de orice fel (profiluri de mașini, cățeluși, pisici, Cimișlia – Pământ Românesc, etc)
#5. profiluri create de Social Media Manageri pentru a putea interacționa mai ușor cu clienții
#6. profilurile duble (ți-ai uitat parola și ai creat altul)
#7. profilurile trolilor politici care se infiltrează în discuție și deviază firul acesteia (comentează „offtopic”)
Cine sunt trolii și care e legătura lor cu profilurile false
„Trollii, în special cei din specia angajatus politicus, pot fi observați comentând de zor pe siturile de știri, sau distribuind pe rețele sociale știri de origine dubioasă, sau intrând în ceartă, deseori angajați cu hurta la așa-numite ferme de trolli.
Un troll nu este neapărat un profil fals. Totuși, doar o mică parte sunt persoane reale. Profiluri false, vieți false, identități false. Unii se dau unioniști, alții stataliști, comunicând prin comentarii cu oameni reali. Tensionând comunicarea din societatea online, ducând-o la extremă, unul din efectele previzibile este divizarea în continuu a publicului online.
Trebuie să luăm aminte, însă, un lucru important. În această industrie cineva achită salarii. Există niște persoane care și-au creat identități false online. Jobul lor este să bruieze, să intre în ceartă cu noi și să ne divizeze. Deseori, se atentează la lucrurile în care crezi.
Deci, când vezi cum cineva încearcă insistent să te convingă despre faptul că trebuie să îți schimbi opinia – fii atent. De ce un simplu interlocutor, fie online, fie în viața reală, ar insista în ruptul capului să îți schimbe valorile, să te convingă de ceva, ce ține de alegerea ta proprie?” scria în 2016, Dumitru Alaiba pe sic.md.
Bun, după aceste informații, prima întrebare care apare este: Cum ne putem proteja?
Pentru protecție avem la dispoziție mai multe metode:
#1. Puteți încerca aplicația TROLLESS.
Trolless este o extensie pentru browserul Google Chrome care îți arată cine sunt persoanele suspecte a fi troli sau profiluri false.
„Scopul aplicației noastre este de a combate manipularea și dezinformarea prin intermediul rețelelor de socializare. Totodată, această aplicație va identifica profilurile false și cu activitate de trolling, pe care le va raporta către Facebook. Profilurile suspecte vor fi introduse într-o bază de date și analizate conform unui algoritm, pentru a stabili dacă aparțin sau nu unor troli.”
Aplicația poate fi descărcată aici
#2. Intrați pe unul din grupurile existente pe Facebook care luptă împotriva lor
La acest moment, sunt două grupuri mari: Trollhunt și Profile fake din Moldova. Pe fiecare din ele, utilizatorii încarcă profilurile acelor persoane care par suspecte, dar și oferă sfaturi pentru modul cel mai eficient de raportare a unui profil fals la Facebook.
De exemplu, utilizatorul Victor Agapii oferă următorul sfat: „Facebook primește 6.5 milioane de raportări a conturilor false pe săptămână. Și moderatorul nu trebuie să ia o decizie în mai mult de 10 sec. (date oficiale).
Așa că e clar cât de eficientă e lupta asta a noastră.
Când raportați, nu alegeți „fake account” că nu funcționează. Cel mai bine e să raportați că acest utilizator folosește un alt nume în viața de zi cu zi. Astfel Facebook va cere o confirmare a numelui de la utilizator, iar troll-ul n-are de unde să aibă această dovadă”.
#3. Jucați-vă cu setările de la Facebook
Intrați în setări, în partea dreaptă sus a Facebook-ului. Ulterior, pe partea stângă veți vedea Postări publice/ Public Posts.
Aici puteți alege cine poate să vă urmărească, cine poate comenta la postările voastre publice și alte asemenea opțiuni.
De asemenea dacă intrați în Privacy, atunci puteți alege cine poate să vă dea cerere de prietenie.
#4. Învățați să depistați un profil fals și să nu-i atrageți atenție
Pentru un trol nimic nu e mai rău decât să rămână fără atenție. De aceea, de multe ori profilurile false împrumută fotografii de pe Google (în acest caz, cu o simplă căutare a imaginii puteți găsi a cui e fața). Alții, mai sofisticați, găsesc profiluri mai îndepărtate de pe alte rețele de socializare și le împrumută. O platformă de pe care se „împrumută” cel mai des fotografii este VKontakte (iar aici găsiți o aplicație care vă poate ajuta să căutați fețe și pe această platformă: FindFace)
În rest, caracteristicile sunt simple: trolii și profilurile false au foarte puțină informație personală, nu au rude, sau dacă are pe cineva listat ca rudă, acel profil e la fel de suspect. Nu au fotografii de profil de la diferite vârste și de obicei pare că au mereu aceeași vârstă.
Paginile la care au dat like sunt puține și de regulă fără nicio legătură logică între ele – sau nu se potrivesc cu punctele de vedere care reies din postările și distribuirile de pe perete.
În plus, aceștia nu au discuții personale pe perete sau în comentarii, iar comentariile se reduc fie la lupte de idei, fie la complimente în cazul profilurilor de femei care afișează fotografii în ipostaze provocatoare / sexy.
În prieteni comuni ați putea vedea mai mult persoane populare, jurnaliști, etc, care uneori fac greșeala de a adăuga orice admirator în grupul de prieteni. De obicei, trolii sunt mai activi în comentariile acestor persoane publice.
Verificați când e ziua de naștere a trolului, dacă o are ascunsă sau nu. Dacă e indicată o anumită dată, verificați cine i-a felicitat de ziua de naștere. De obicei, aceștia au foarte puține urări, și chiar dacă acestea există, se rezumă la felicitări standard de genul „LMA”, care vin de la oameni care felicită automat persoanele a căror zi de naștere este.
De multe ori, trolii par a fi persoane care au început a folosi Facebook-ul prin anii 2009, când încă nimeni nu atrăgea foarte mare atenție la normele de ortografie.
Un fel de concluzie
În timp, persoanele care se joacă de-a identitățile devin din ce în ce mai avansate, uneori datorită inclusiv ghidurilor de genul acesta. De aceea, e important să ai încredere în oameni reali și care știu cum să descopere un profil fals, să urmărești ce se mai întâmplă în acest domeniu, și desigur: încercați să nu intrați în polemică cu necunoscuții.
Alexandru Lebedev, jurnalist și fondator Diez.md
_______________________
Articolul a fost realizat în cadrul Campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).