Campania electorală este perioada când, lansați într-o adevărată vânătoare de voturi, politicienii-candidați sunt tentați să folosească cele mai diverse tehnici de manipulare. Drept urmare, inclusiv prin mass-media, cetățenii primesc o serie de mesaje subliminale ce îi încurajează să voteze după niște criterii simpliste, însă care s-au dovedit destul de eficiente în campaniile precedente. Unul dintre aceste mesaje ține de factorul geopolitic, actual și în campania prezidențială curentă.
Igor Dodon: selectarea părtinitoare și imaginea dușmanului
Liderul PSRM, Igor Dodon, este cunoscut pentru critica pe care a adus-o/ o aduce constant parcursului european al Republicii Moldova și pentru faptul că optează, în continuare, pentru parteneriatul strategic al țării cu Federația Rusă. Opțiunea sa geopolitică nu s-a schimbat nici în campania din 2016, iar manipularea alegătorilor după criteriu geopolitic poate fi regăsită din plin în aparițiile media ale lui Dodon.
De exemplu, într-o apariție televizată la postul Realitatea TV, în cadrul emisiunii PAHOMI din 4 octombrie 2016, Igor Dodon aduce mai multe argumente care, potrivit lui, ar proba că este un bun patriot și că apără suveranitatea și integritatea statului independent Republica Moldova. Pornind de la acest fapt, moderatorul a dorit să afle care este opinia politicianului privind situația din Ucraina, și anume, față de intervenția rusească din Donbas și referendumul care a condus la anexarea Crimeii, inclusiv cum ar trata Igor Dodon, în calitate de președinte, referendumuri secesioniste în Republica Moldova. Din răspunsurile candidatului socialist rezultă că, în primul rând, el nu sesizează intervenționismul Federației Ruse în Ucraina. În al doilea rând, el nu vede ilegalități în desfășurarea referendumului ce a condus la anexarea Crimeii, dar totodată respinge categoric orice referendum similar în Republica Moldova. În plus, în opinia lui Igor Dodon, Rusia nu poartă nicio vină și nicio răspundere în criza din Ucraina nici în 2013, dar nici în prezent. Astfel că liderul socialiștilor dă dovada de inconsecvență în discursul său public electoral și omite acele evenimente internaționale ce nu corespund cu afilierea sa geopolitică.
Manipularea în acest caz constă în tehnica selectării părtinitoare, prin scoaterea în prim-plan a argumentelor pro-Federația Rusă, dar și prin utilizarea imaginii dușmanului, cu ajutorul căreia candidatul socialist a încercat să explice situația din Ucraina drept o consecință a existenței unor dușmani interni (rebelii naționaliști și guvernarea de la Kiev), dar și externi (forțele din Occident). Astfel, Igor Dodon demonstrează că nu are o viziune a politicii externe stabilă pentru Republica Moldova și, de fapt, manipulează cu elementul geopolitic doar în scop electoral.
Mihai Ghimpu: mai multă emoție, mai puțină rațiune
Și pe eșichierul de dreapta avem o serie de candidați la funcția de președinte, care folosesc din plin argumentele geopolitice – doar că, de data asta, cu predilecție spre Vest. Bunăoară, întreaga campanie electorală a liderului PL, Mihai Ghimpu, este construită pe idealul „unirii cu România”. După cum declară candidatul liberal în emisiunea „Platforma electorală” de la Moldova 1, „Republica Moldova are viitor numai prin unire cu Romania, care este inevitabilă”. Totuși, Mihai Ghimpu rămâne exponentul actualei guvernări, fapt care nu îl mai face credibil în ochii votanților, iar revenirea la retorica unionistă pare să fie utilizată în scopuri strict electorale.
În discursul său, candidatul liberal utilizează tehnica de manipulare ce face apel mai mult la partea emoțională, decât la rațiune. De exemplu, la o întâlnire cu alegătorii din raionului Edineț, Mihai Ghimpu îi îndeamnă pe cetățeni să voteze „un președinte unionist, care va pregăti Unirea, ideal al străbunilor și șansă de a salva acest pământ”. El acordă prioritate argumentelor cu încărcătură emoțională, folosind chiar limbajul arhaic pentru a fi pe înțelesul omului de rând, dar și pentru a demonstra că Unirea pentru el este un angajament personală pe care și-l asumă să îl realizeze. Și Mihai Ghimpu are o predilecție aparte pentru argumentele de ordin geopolitic, la care apelează pentru a-și întări poziția de unionist, dar și pe cea de pro-european. Pentru aceasta, el de asemenea utilizează „imaginea dușmanului”, tehnică de manipulare pe care o vedem în emisiunea „Punctul pe AZI” de la TVR Internațional, din 21 septembrie 2016. Candidatul liberal aduce numeroase acuzații și critici la adresa Rusiei care, în opinia lui, destabilizează situația din Republica Moldova și încearcă deturnarea vectorului european al țării. În acest sens, Ghimpu insistă asupra faptului că factorul extern – și nicidecum dezordinea din politica noastră internă – este forța ce împiedică atât Unirea, cât și integrarea europeană.
Marian Lupu: generalizăm și tragem de pârghiile geopolitice
Marian Lupu, candidatul actualei guvernări la funcția de președinte, pledează pentru integrarea europeană a Republicii Moldova ca vector al politicii externe. Dovadă și discursul de lansare oficială în campania electorală, unde liderul PD a promis crearea de noi locurilor de muncă bine plătite și dezvoltarea sectoarelor cu potențial – obiectiv care, în opinia lui, poate fi atinse numai doar cursul european.
Această afirmație aparent plauzibilă poartă, de fapt, un caracter de manipulare. Mai întâi, deoarece promisiunea de a crea noi locuri de muncă este una clasică pentru campaniile electorale (au făcut-o de la Mircea Snegur până la Vladimir Voronin). Apoi, integrarea europeană ca soluție la problemele sociale e prezentată la modul foarte general și vag, și nu explică în ce mod ar putea fi create locurile de muncă promise. Totuși, candidatul democrat utilizează acest mesaj în scop de afiliere a electotului sub cupola unui deziderat măreț geopolitic – integrarea europeană. Așadar, Marian Lupu utilizează o tehnică de manipulare ce ar putea fi numită generalizare, adică oferirea unor soluții la probleme sociale prin… discursuri pompoase, însă foarte generale, care de fapt nu aduc explicații concrete.
Diverse tehnici de manipulare pot fi atestate și în aparițiile lui Marian Lupu din buletinele de știri. Astfel, într-o știre din 7 octombrie 2016, de la Canal 2, Marian Lupu, susține că lupta eficientă împotriva corupţiei poate fi asigurată doar prin continuarea realizării Acordului de Asociere cu UE. În această știre este subliniată importanța Acordului de Asociere cu UE pentru asigurarea bunăstării financiare a populației, dar și pentru combaterea corupției la nivel înalt – deziderat pe care Lupu promite că îl va îndeplini în calitate de președinte al țării. ,,Executivul a întreprins toată măsurile necesare ca să fie aprobat Acordul de cooperare dintre Moldova și Fondul Monetar Internațional”, declară liderul democrat. Această afirmație este, însă, un adevăr spus pe jumătate, căci tocmai actuala guvernare a tergiversat cooperarea cu FMI prin scandalurile financiar-economice din anii 2014-2015. În cazul de față, în discursul public al lui Marian Lupu se atestă tehnica de manipulare de a genera probleme și, apoi, a oferi soluții. Iar frecventele referiri la Acordul de Asociere și la relațiile cu UE sunt o dovadă în plus a faptului că și candidatul PD trage de pârghiile geopolitice pentru a propune soluții la problemele pe care tot ei, guvernanții, le-au creat – și pentru a obține voturile electoratului pro-european.
Vladislav Șaran, politolog
_________________
Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).