Kp.md a publicat miercuri, 22 iulie, o știre cu titlul: „În Moldova, aproape e senzație pe piața valutară: dolarul a coborât sub pragul psihologic de 17 lei pentru prima dată după o perioadă îndelungată” (orig. „В Молдове почти сенсация на валютном рынке: Курс доллара впервые за долгое время упал ниже психологического порога в 17 леев”).
În știre se relatează despre deprecierea dolarului față de valuta națională. Miercuri, 22 iulie, moneda americană a costat 16 lei și 98 de bani. Autoarea materialului și-a permis în text mai multe judecăți de valoare și constatări personale, care nu-și au locul într-o știre.
„Pe scurt: iată ce înseamnă când migranții rămân blocați în Moldova”, „senzație pe piața valutară”, „eveniment foarte important neobservat”. Concluziile, făcute exclusiv în baza observațiilor unui jurnalist și nefiind atribuite unui expert în domeniul economic, rămân a fi doar opinii subiective.
În acest sens, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă la capitolul acurateții și verificării faptelor: „Jurnalismul nu lasă loc pentru speculații. Nu există nicio scuză pentru inexactități. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informațiile și faptele relevante. Atunci când adunăm informații și fapte, ne vom asigura că vorbim cu surse de prima mână, oameni care sunt implicați direct în subiect”.
De asemenea, se recomandă ca jurnaliștii să țină cont de recomandările privind obiectivitatea chiar și atunci când concluziile par la suprafață: „Fiecare reporter duce cu sine propriul bagaj de atitudini și vederi asupra lumii și propria personalitate. Dar cititorii/telespectatorii așteaptă informații obiective. Corectitudinea, curiozitatea și lipsa de prejudecăți și preconcepții sunt trăsături distinctive care ar trebui să se regăsească în modul de viață al oricărui jurnalist”.