Publika.md a publicat joi, 1 februarie, o știre cu titlul „UCIGAŞ la 14 ani. Un minor a înjunghiat mortal o bătrână din satul Boroşenii Noi”, aceasta fiind însoțită și de o fotografie simbol cu imaginea unui cuțit însângerat. Deși cazul este încă investigat de Procuratura raionului Râşcani,
în știre s-a utilizat calificativul „ucigaș”, încălcând astfel dreptul la prezumția nevinovăției, cu atât mai mult, cu cât suspectul este minor.
Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă, cu privire la prezumția nevinovăției, să se țină cont de faptul că orice persoană este considerată nevinovată până la pronunțarea în justiție a vinovăției printr-o sentință definitivă și irevocabilă. În acest sens, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă ca atunci când ne referim la persoane suspectate să fie evitate orice fel de calificative, de genul „ucigaș” sau „criminal” : „În text vom evita formulări care ar indica cu certitudine că suspectul a săvârșit crima respectivă”.
Respectarea normelor etice e cu atât mai importantă, cu cât este vorba de știri cu implicarea persoanelor minore în calitate de suspecți ai unor crime. În acest caz, jurnaliștilor li se recomandă să țină cont de deciziile Consiliului de Presă în cazuri similare, precum și de Anexa 1 a Ghidului de stil, care oferă bune practici privind relatările despre copii: „Mass-media, oficialitățile, cetățenii — oricare ar fi statutul lor — nu au voie să pună etichete și să restrângă orizonturile pentru copii”; „Vom relata faptele, dar nu vom insista doar pe cele negative”; „Nu vom accentua stigmatizarea copilului; în calitatea noastră de jurnaliști și de oameni, vom evita să etichetăm copiii”.