Într-un banc despre/cu evrei, învățătoarea le spune elevilor că Dumnezeu nu există și că ei pot să strige liber spre cer acest lucru, să înjure ori să facă gesturi ofensatoare. Copiii i-au urmat sfatul, cu excepția lui Isaak. La întrebarea de ce nu face și el la fel, Isaak a răspuns: „Păi, dacă acolo sus nu este nimeni, pe cine să înjur? Iar dacă totuși este, de ce să îmi stric relațiile?”.
Tocmai cu ajutorul acestui banc, după parcurgerea aspectelor teoretice, eu le-aș explica studenților de la Jurnalism ce înseamnă deontologie. Ulterior, i-aș ruga să urmărească unele talk-show-uri televizate și să observe în ce măsură și în raport cu care înțelepciunea (fie ea și de banc) atribuită poporului evreu este însușită și aplicată la noi. Deocamdată, însă, cât timp studenții sunt în vacanță, eu constat, în anumite emisiuni televizate, o avalanșă de etichetări. Până a le prezenta, câteva precizări:
- Observațiile ce urmează se referă la 15 emisiuni de tip talk-show de la trei televiziuni: Ora expertizei de la Jurnal TV, Fabrika de la Publika TV și Puterea a patra de la N4.
- Perioada monitorizată este cuprinsă între 18 și 29 iulie 2016.
- Abundența materialului și spațiul limitat m-au determinat să mă refer la top 3 persoane/instituții cel mai des și cel mai grav etichetate în cadrul emisiunilor.
- La etichetări au recurs atât invitații în platou, cât și moderatorii, precum și s-au regăsit în materialele inserate în emisiuni sau pe burtiere.
Așadar, la Ora expertizei de la Jurnal TV peisajul arată astfel:
- Vladimir Plahotniuc a fost etichetat direct, dar și în raport cu alte persoane/instituții, în felul următor: criminal/putere criminală în frunte cu Plahotniuc (21 iulie; 22 iulie; 27 iulie); oligarh/controversatul oligarh/singurul oligarh care rămâne/oligarhul nostru renumit (25 iulie; 26 iulie; 27 iulie; 29 iulie); il Coordonatore (21 iulie); mafiot, needucat, cu dereglări psihice (22 iulie); tovarășul Plahotniuc (26 iulie); bandit (27 iulie); controversatul afacerist (29 iulie); hoția lui Plahotniuc (22 iulie); guvernarea este gașca lui Plahotniuc (25 iulie); justiția lui Plahotniuc (25 iulie); 10% în frunte cu oligarhul și cu o grupare criminală (29 iulie); guvernarea Plahotniuc (29 iulie); zoinițe plahotniuchiste (29 iulie, despre Publika TV). În total: nu mai puțin de 30 de etichetări în șase emisiuni.
- Iurie Leancă și Veaceslav Platon, cu un număr comparabil de etichetări. Președintelui PPEM i-au fost atribuite calificativele de: omul lui Plahotniuc, vândut cu totul (25 iulie); om de buzunar, un dezastru pentru Republica Moldova, un nimeni/un nimic (29 iulie). Veaceslav Platon a fost etichetat ca alt bandit al acestui spațiu, oligarh (26 iulie), bandit și criminal (27 iulie).
- Instituțiile statului și guvernarea s-au ales cu cel puțin 30 de cuvinte și expresii peiorative, unele repetate de mai multe ori (a se vedea emisiunea din 21 iulie, în care cuvântul bandiți – separat și în diferite combinații – a fost utilizat de cel puțin șapte ori). Iată doar câteva dintre ele: niște escroci (19 iulie); regim criminal, guvernare ticăloșită, sistem ticăloșit, corupt, instituții de drept captive, mutanți deputați, niște circari, clică oligarhică (21 iulie); găști cu insigne de deputați, criminali care au acces la guvernare (22 iulie); clasă politică mizeră (25 iulie); impotenți politici și profesionali (26 iulie); lumea mafioților (27 iulie); clientela de la guvernare, stat dictatorial, terorist, capturat (29 iulie) etc.
La Fabrika de la Publika TV în top se regăsesc:
- Andrei Năstase, cu următoarele calificative: bandițel de mâna a doua, o dă în bară cu cifrele (19 iulie); nu am încredere în facultățile lui mintale (20 iulie); revoluționarul din RM; emisarul brigăzii filato-țopiste, nu a avut bunul-simț să răspundă la mesaje, țâncani ca Năstase, fiul fură, mama economisește, populist, antieuropean, fără demnitate, fără simț omenesc (29 iulie). De precizat că numele lui Andrei Năstase este pomenit peiorativ/cu ironie, indirect și/sau în raport cu alte persoane în alte cel puțin 15 cazuri.
- Victor Țopa, Viorel Țopa, Jurnal TV, caracterizați astfel: partidul „DA” al interlopilor fugari Țopa (20 iulie); partidul „DA”, finanțat de interlopi (27 iulie); televiziune politică, mașinăria propagandistică (22 iulie, 25 iulie, despre Jurnal TV); bandiți de soi, doi interlopi fugari, oligarhul condamnat penal, interlopi (utilizat de mai multe ori); postul TV finanțat de către interlopii Țopa, arma numită „Jurnal TV” (28 iulie); fugarii, finanțatorii revoluției, nașul revoluției de la Chișinău, păpușarii politicului moldovenesc, artist al poporului, cu mintea lor foarte puțină, mafioți, interlopi (utilizat în mod repetat, 29 iulie). În total: nu mai puțin de 40 de etichetări în cinci emisiuni. Precizez, aici, că emisiunea din 29 iulie (Unii în corturi, alții în vile) a constat dintr-un șir de etichetări și acuzații la adresa lui Victor Țopa, a lui Viorel Țopa, dar și a lui Andrei Năstase, Jurnal TV, Vlad Filat ș.a., cu specificarea din partea moderatorului că Andrei Năstase nu ar fi răspuns la mesajele jurnaliștilor prin care i se oferea dreptul la replică.
- Renato Usatâi, numit: criminal (de cel puțin două ori în aceeași emisiune), copilul teribil al lui Voronin, acest om este un caz, o boală patologică, un clovn al politicii rusești, terorist verbal și politic, om cu vocabular banditesc, bratva (22 iulie).
La Puterea a patra de la N4 (21 iulie), invitatul (moderatorul nu a etichetat pe nimeni în niciun fel) a scris un capitol întreg pentru manualele de jurnalism. Din avalanșa de calificative date mai multor persoane, iată-i pe cei mai vizați:
- Vladimir Plahotniuc: singurul conducător al jocurilor distractiv-politice și distractiv-criminale (min. 21); maladie pentru RM (min. 39); și-a ieșit din minți (min. 44), are creierul inflamat (min. 49); procurorii/judecata lui Plahotniuc (min. 3); Moldova este în ghearele lui Plahotniuc (min. 20); TV porno ale lui Plahotniuc (min. 43) etc.
- Ilan Shor: una din păpușile principale ale lui Plahotniuc (min. 5); ce poate face un hoț într-o localitate (min. 9).
- Dorin Chirtoacă (bolnăvior, min. 60), Maia Sandu (profesoară de muzică pentru Plahotniuc, min. 71), Vladimir Voronin, Iurie Leancă (politicieni de buzunar, min. 42).
În concluzie, abia aștept să revină moldovenii din vacanță, inclusiv studenții de la Jurnalism. Aș vrea să cred că peste vară s-a învățat ceva din morala bancului amintit mai sus și s-a înțeles că Dumnezeu, pentru mass-media, este publicul. Atâta timp cât, la televizor, oamenii îi atacă pe oameni și nu ideile emise de aceștia, puterea a patra îi arată gesturi necuviincioase și își strică relațiile cu singura divinitate pe care trebuie să o admită – consumatorul de informație.
Aneta Gonța, expertă, Asociația Presei Electronice
_____________
Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase – STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).