Etichetările și nerespectarea prezumției nevinovăției sunt abateri deontologice care știrbesc din calitatea unei știri

0

Sputnik.md a publicat marți, 23 ianuarie, o știre cu titlul „(FOTO) Hoțul ghinionist de la Ungheni: A rămas cu buza umflată”. În realitate, în știre se relatează despre un bărbat reținut de Poliție, suspectat că ar fi încercat să fure banii dintr-un terminal de plăți electronice. Știrea a fost realizată cu mai multe abateri deontologice.

„Hoț ghinionist” și „a rămas cu buza umflată” sunt sintagme care, fiind folosite în titlul știrii, colorează știrea într-o nuanță subiectivă. În acest sens,  Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă: „Vom evita determinativele expresive, de obicei cu funcțiune de adjectiv, în special la redactarea știrilor”.

Cu referire la titluri, același ghid de stil recomandă ca titlurile să fie neutre și fără nuanțări: „Vom da informația scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanțări. Vom reda faptele fără a exagera”.

De asemenea, cu privire la prezumția nevinovăției, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă să se aibă în vedere că orice persoană este considerată nevinovată până la pronunțarea în justiție a vinovăției printr-o sentință definitivă și irevocabilă.

În acest sens, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă ca atunci când ne referim la persoane suspectate  să fie evitate orice fel de calificative, de genul „hoț” sau „criminal”: „În text vom evita formulări care ar indica cu certitudine că suspectul a săvârșit crima respectivă. Vom prefera formulări de genul „ar fi furat””.