Epopeea integrării europene a Republicii Moldova : manipulări vechi în haine noi

0

Inițiativa Partidului Democrat din Moldova de a introduce integrarea europeană în Constituția țării ca orientare strategică a Republicii Moldova a stârnit noi controverse în societate. Această inițiativă, anunțată la data de 12 septembrie 2017 de către președintele PDM, Vlad Plahotniuc,  a fost întâlnită cu optimism, dar și cu nemulțumiri, fapt care a dat curs unor manipulări vechi, dar în haine noi.

Publika TV:  mereu optimistă în fața inițiativelor Partidului Democrat din Moldova 

Publika TV are o viziune pozitivă și optimistă asupra inițiativei democraților, fapt semnalat chiar în titlul știrii: „Iniţiativa PDM de modificare a Constituţiei privind vectorul european, un proiect binevenit”. Materialul rezumă câteva declarații principale ale invitaților emisiunii Fabrika din 12 septembrie, Sergiu Sîrbu (deputat PDM)  și publikaVictor  Juc, vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice și Politice al AŞM.  Știrea în cauză aduce argumente în favoarea modificării Legii Supreme, astfel încât integrarea în UE să devină o normă constituțională, ceea ce ar trebui să garanteze ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova. Pentru a întări succesul noii inițiative, Publika TV vine cu alte știri cu titluri triumfaliste, cum ar fi „Relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană devin tot mai strânse”  sau „Moldova, tot mai aproape să obţină perspectiva de aderare la Uniunea Europeană”. În aceste știri se aduc atât argumente de ordin economic favorabile parcursului european, cât și actualități privind progresul dialogului cu Parlamentul European.

În același timp, cât de unanimă este aprecierea proiectului drept „binevenit”? În comparație cu jurnaliștii Publika TV, jurnaliștii de la Unimedia.info au anunțat că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova condamnă categoric inițiativa de a introduce integrarea europeană în Constituția țării.  Prin urmare, Publika TV evită să reflecte în ansamblu această inițiativă și amplifică meritul Partidului Democrat, cu scopul de a genera un efect artificial de total acord asupra proiectului în cauză. O reflectare echidistantă a subiectului ar fi însemnat o dezbatere în prezența experților cu opinii diferite, care s-ar confrunta într-un schimb de idei. În cazul de față, ar fi fost necesară poziția socialiștilor, care ar fi putut argumenta de ce resping inițiativa democraților, iar cei din urmă și-ar fi adus propriile contra-argumente. În lipsa unei asemenea dezbateri, Publika TV a reflectat selectiv inițiativa PDM și a nu a oferit publicului o viziune largă a subiectului.

 Partidul Democrat: criticat din nou de opoziție

Inițiativa Partidului Democrat a întâlnit nu doar laude, dar și critici din parte mai multor instituții media. De jurnalexemplu, Jurnal.md publică o știre prin care restrânge întreaga inițiativă de modificare a Constituției RM la tentativa liderului PDM Vladimir Plahotniuc de a devenit conducătorul Moldovei pe viaţă”. Știrea este constituită doar pe opinia vicepreşedintelui Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari, care îl învinuiește pe Plahotniuc de „ipocrizie”,  de profanarea valorilor europene și menţinerii la putere a clanului actual mafiot”Prin această știre, jurnaliștii Jurnal.md mai degrabă s-au concentrat să aducă acuzații actualei puteri decât să desfășoare inițiativa de modificare a Constituției RM. Știrea nu a prezentat nicio informație de context, ci doar opinia unui lider de opoziție, astfel încât reflectarea obiectivă a fost înlocuită cu criticarea unui lider politic, în cazul de față Vladimir Plahotniuc.

Presa afiliată președintelui Dodon și-a exprimat la rândul ei dezacordul cu privire la introducerea integrării europene în Constituția țării. De exemplu, postul NTV Moldova vine cu o știre care anunță că Partidul Democrat nu ar avea nici dreptul politic și nici dreptul moral de a iniția modificarea Constituției prin introducerea vectorului de integrare europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova. Exact ca și în cazul Publika TV, NTV Moldova s-a axat pe concluziile unei emisiuni analitice („Acces Direct”) în baza opiniilor a 2 analiști, însă de data aceasta de orientare pro-estică care, prin urmare, au blamat vectorul european. În acest sens, unul dintre comentatori, liderul Mișcării de tineret „Voievod”, Nicolae Pascaru, a remarcat susținerea redusă a vectorului european în rândul populației –  doar 35 %. De subliniat că în anul 2009 sondajele de opiniei arătau o susținere de cel puțin 65 %.

Ceea ce omit comentatorii emisiunii este că vectorul european aduce beneficii și avantaje substanțiale țării noastre, ntvcum ar fi regimul liberalizat de vize, dar și faptul că 2/3 din exporturile RM se realizează anume cu țările UE. Astfel, am putea remarca existența unei percepții eronate în rândul cetățenilor și lipsa unei informări corecte cu privire la beneficiile deja existente rezultate în urma cooperării strânse cu UE. Jurnaliștii NTV Moldova ne amintesc, într-o altă știre, despre angajamentul declarat al Partidului Socialiștilor față de cursul privind aderarea Moldovei la Uniunea Economică Eurasiatică, fapt care explică poziția nefastă a presei afiliate socialiștilor față de vectorul european.

Inițiativa Partidului Democrat a reactualizat de fapt un vechi clivaj și o veche manipulare, prin care cetățenii trebuie să aleagă între vectorul european și cel euroasiatic. În baza știrilor analizate, observăm că unele instituții media preferă să reflecte unilateral subiectul vectorului politicii externe și evită cu bună știință pluralismul de opinii. Introducerea conceptului de integrare europeană în Constituția țării va avea efecte pozitive doar dacă clasa politică declarată pro-europeană se va consolida cu adevărat în jurul acestui vector și astfel va depăși în mod natural orice speculații din partea opoziției.

Vladislav Șaran, politolog

____________________________

Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).