Deschide.md a publicat marți, 29 mai, un material cu titlul: „EXCLUSIV // Imagini VIDEO și DETALII NOI despre bătaia de la Atrium cu implicarea sportivilor „K1”, în care face mai multe dezvăluiri despre bătaia din 19 mai din preajma unui centru comercial din capitală, cu implicarea sportivilor „K1”, în urma căreia o persoană a decedat.
Materialul a fost realizat cu mai multe abateri deontologice, printre care: scurgeri de informații irelevante pentru un articol de presă, nerespectarea vieții private și limbaj jurnalistic tendențios.
În articol găsim sintagmele: nici părțile vătămate par să nu „fi rupt ușile de la biserică”; Frații Bejenaru, cu un bogat „buchet” penal.
Cu privire la stilul jurnalistic, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă: „Vom evita determinativele expresive, de obicei cu funcțiune de adjectiv, în special la redactarea știrilor. Un stil concis e mai eficient decât unul cu înflorituri”. Cu referire la separarea faptelor de opinii Ghidul de stil cu norme etice le recomandă jurnaliștilor să facă o distincție clară între informație și opinie, pentru a evita confuzia: „Știrile sunt fapte și date. Opiniile exprimă gânduri, idei, convingeri, judecăți de valoare ale ziariștilor sau ale mijloacelor de informare în masă. Vom insera opiniile într-un articol informativ doar din partea unei surse intervievate sau citate, dar niciodată din partea reporterului”.
În articol au fost făcute publice cazierele juridice – al persoanei decedate și al fratelui acesteia – prezente drept material „exclusiv” al redacției. La fel, au fost făcute publice mai multe date din dosarul penal privind moartea violentă a victimei.
Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști menționează : „Vom fi extrem de atenți atunci când ne confruntăm cu scurgeri de informații. De aceea vom avea grijă să verificăm și să reverificăm din mai multe surse informația, cu maximă seriozitate. În caz contrar, riscăm să fim folosiți ca un instrument de reglare de conturi și să fim parte a unui conflict de interese”.
În același text de pe Deschide.md apare intertitlul „Soția lui Serghei Bejenaru nu este soția lui”, iar mai jos aflăm că reporterii au contactat telefonic femeia care susține că ar fi soția bărbatului decedat și au întrebat-o „dacă știe că una dintre domnișoarele care era în acea seară la masă s-a prezentat drept iubita „soțului” ei”.
Această informații nu oferă nicio valoare articolului de presă propriu-zis. Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova susține cu privire la viața privată: „Jurnalistul este dator să respecte dreptul la viață privată și demnitate al persoanelor”.
„Imixtiunea în viața privată este permisă numai atunci când interesul public în dezvăluirea faptelor prevalează în fața protecției persoanei. Jurnalistul relatează despre comportamentul privat al persoanei doar dacă acest comportament tulbură ordinea publică sau încalcă drepturile altor persoane.”