Cum relatăm despre crime? Jurnaliștii trebuie să respecte prezumția nevinovăției

0

Portalul Deschide.md a publicat vineri, 21 decembrie, o știre cu titlul: „Detalii șocante despre copilul ucis la Drochia // Criminalul dormea fără griji când a venit poliția”. În știre se oferă mai multe informații despre crima săvârșită în localitatea Sofia din raionul Drochia, în urma căreia un bebeluș a fost omorât. În text sunt oferite informații despre bănuit, familia victimei, dar și detalii despre crima propriu-zisă. În titlu, precum și în corpul știrii, apare de mai multe ori eticheta „criminal”, cu referință la bănuit, deși vinovăția acestuia încă nu a fost stabilită, el fiind deocamdată reținut de Poliție pentru 72  de ore.

Cu privire la prezumția nevinovăției, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă să se aibă în vedere că orice persoană este considerată nevinovată până la pronunțarea în justiție a vinovăției printr-o sentință definitivă și irevocabilă.

Potrivit aceluiași Ghid, atunci când ne referim la persoane suspectate, trebue să fie evitate orice fel de calificative, de genul „hoț” sau „criminal”: „În text vom evita formulări ce ar indica cu certitudine că suspectul a săvârșit crima respectivă. Vom prefera formulări de genul „ar fi omorât”.