Contabilizăm manipulările și falsurile din timpul campaniei electorale: amenințarea arabilor, parada gay și cele 11 case ale lui Năstase

0

Discursul de ură propagat prin știrea falsă a aducerii refugiaților sirieni în Moldova, care a fost lansată în campania prezidențială din 2016, a revenit în vizorul public. De această dată, a luat forma unor reportaje trucate, difuzate în campania pentru alegeri locale noi pentru a influența percepția publicului asupra unor candidați.

În data de 7 mai, portalul Livenews.md a publicat o știre cu titlul „VIDEO // Al Jazeera transmite vești de la Năstase” în care este ilustrată o presupusă amenințare pentru cetățenii moldoveni din partea lumii musulmane. Pe pagina de Facebook „Știri pe spuse” a fost difuzat un material video sub forma unui reportaj jurnalistic (de altfel, fals), în care un reportaj autentic al postului de televiziune Al-Jazeera a fost redactat digital pentru a face să pară că Andrei Năstase promite să dea în chirie Chișinăul arabilor pentru 50 de ani, să construiască multe moschei și să facă un sector destinat arabilor. Acest fals a fost completat de un alt material video, vădit trucat, prin care candidatul Năstase apare a recunoaște că ,,va aduce în Chișinău zeci și sute de familii de arabi”.  

Aceste știri false, patentate în conștiința publicului cu numele englezesc de fake news, au intensificat sentimentele de frică existente, privind sosirea unui nou val de emigranți arabi care vor amenința viața moldovenilor. Falsurile au fost fabricate prin intermediul montajului audio și video, fiind introduse chiar și declarații pe care, în cazul de față, Andrei Năstase nu le-a făcut niciodată. Prin urmare, la fabricarea acestor fake news au fost utilizate tehnologii care, probabil, încă surprind consumatorii de media din țara noastră. Este important ca, odată percepute ca falsuri, aceste materiale să fie tratate ca atare, adică ignorate.

Ca și în cazul alegerilor prezidențiale din 2016, nimeni nu își asumă răspunderea pentru falsurile fabricate, distribuite și promovate prin intermediul trolilor. Întâmplător sau nu, pretinsa amenințare arabă este promovată de tabăra socialiștilor. Deputatul socialist Vasile Bolea a declarat în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TV 8 că, în cazul în care Maia Sandu ar fi ajuns președinte, ar fi adus în Moldova 30 de mii de sirieni.  Socialistul Bolea a încercat să fie convingător în afirmațiile sale:

Nu știți unde sunt sirienii prin Chișinău? Când ați fost ultima dată în Mall la etajul patru? Pot să vă fac o mică excursie în Mall la etajul patru. Dacă era să ajungă președinte, era să îi aducă, dar nu a ajuns. Vorbesc serios”.

Chiar dacă zvonul despre cei 30 000 de sirieni a fost dezmințit prin zeci de articole de presă, unii politicieni continuă și în 2018 să convingă electoratul de existența pretinsei amenințări, convenabile lor din punct de vedere politic.

Manipulări pe fundalul alegerilor locale din Chișinău pot fi observate și în emisiunea de opinie a deputatului socialist Bogdan Țîrdea, ,,На Самом Деле”, de la NTV Moldova. În ediția din 26 mai 2018, Bogdan Țîrdea a denigrat imaginea candidatului Andrei Năstase printr-o mențiune în minutul 04:05 al emisiunii referitoare la marșul LGBT din data de 19 mai la Chișinău. „Parada gay-lor”, așa cum a numit-o Țîrdea, ar fi fost o manifestație unde poliția ar fi „bătut cu cruzime femeile, copiii și fețele bisericești”. Tot el a menționat că printre participanții la marș ar fi fost văzută Maia Sandu, lidera PAS și susținătoare directă a candidatului Andrei Năstase. Prin urmare, socialistul Țîrdea face o paralelă între participarea Maiei Sandu la marș și faptul că Ion Ceban, candidat la funcția de primar, s-ar fi ținut departe de astfel de manifestații.

Autorul emisiunii manipulează, în primul rând, prin lansarea afirmației neîntemeiate precum că au avut loc violențe între poliție și participanții la marș. Aceasta, chiar dacă Radio Europa Liberă a anunțat că poliția a reușit de această dată să evite incidentele din anii precedenți, când grupuri extremiste și slujitori ai bisericii ortodoxe au atacat participanții la marș. În acea zi, poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a opri zeci de militanți ortodocși însoțiți de copii, precum și reprezentanți ai organizației extremiste „Noua Dreaptă”, care și-au propus să atace marșul comunității LGBT. Aceste detalii importante au fost omise de Bogdan Țîrdea, iar discursul ce a rezultat a creat o asociere clară între un eveniment etichetat drept violent și Andrei Năstase, șifonându-i și mai mult imaginea candidatului din partea PPDA.

Țîrdea nu reușește să convingă nici în argumentul că Maia Sandu ar fi fost prezentă la marșul LGBT din 19 mai 2018. Ca pretinsă dovadă, în materialul video este inserată o imagine cu Maia Sandu. Persoanele din fotografie însă poartă haine groase de iarnă, ceea ce confirmă că este o imagine mai veche – respectiv, atestăm un caz de manipulare prin tehnici de montaj.

Un alt fals, care l-a vizat tot pe Andrei Năstase, se referă la imobilele sale – tirajat prin expresia „10 case de locuit și un apartament”. De exemplu, Publika TV relatează că acesta a indicat în declarația sa de venit că deține 11 case, precum și o locuință de lux în Germania. Postul TV citează investigația Ziarului de Gardă, în care este menționat că Năstase a acumulat pentru campania electorală aproape 300 de mii de lei din donații. Ceea ce mai scrie Ziarul de Gardă, însă este omis de jurnaliștii de la Publika TV, este că Năstase, de fapt, este proprietarul sau coproprietarul doar a trei case, celelalte șapte fiind construcții accesorii și anexe. Cel puțin, aceasta demonstrează liderul PPDA prin declarația cu privire la venituri și proprietate depusă în 2016 la Comisia Electorală Centrală (CEC).

Site-ul Moldovandream.com, care se prezintă a fi unul de satiră și pamflete („Noi nu facem știri, noi facem senzații!”), însă eșuează în partea de ține de mijloacele de realizare a comicului, majoritatea articolelor fiind în cele din urmă doar niște metode „ingenioase” de a dezinforma opinia publică și de a lansa zvonuri absurde sau știri false. Subiectul celor „11 case ale lui Năstase” a fost utilizat și aici pentru a pregăti un nou fals. Pamfletul în cauză face trimitere la un pretins blogger cu numele convențional Andrei Petru, care ar fi publicat o fotografie ilustrând 30 de mii de euro, însoțită de afirmația că el este gata să ofere acești bani persoanei care îi va arăta nouă dintre cele 11 case ale lui Andrei Năstase. Conform articolului, a doua zi, Năstase ar fi recunoscut că este proprietarul tuturor caselor sale, ceea ce s-a dovedit a fi neadevărat. Jurnaliștii de la Deschide.md au verificat identitatea acestui blogger și au descoperit că este vorba de o știre falsă. Totuși, unele portaluri informative, precum Tribuna.md, Oficial.md sau Medianews.md, au preluat imediat această postare și au prezentat-o drept știre, fără a face minime verificări de rigoare.

Merită subliniat că în știrea așa-zis satirică publicată pe Moldovandream.com, informațiile exagerate („Curios este cine va lua acum cei 30 de mii de euro promiși de internautul Andrei Petru? Logic reiese că tot Andrei Năstase trebuie să primească acești bani”) și citatele ridicole atribuite lui Năstase („O casă am oferit-o mătușii mele, două case le-am dat socrilor mei, încă o casă este dată de pomană unor vecini de treabă, iar în trei apartamente din Capitală locuiesc acum trei nepoți care sunt studenți”) sunt amestecate cu informații veridice: „Candidatul Platformei DA la funcția de Primar al Chișinăului este susținut de PAS și Maia Sandu. Amintim că alegerile locale vor avea loc pe 20 mai curent.” Astfel, zvonul  și știrea falsă rămâne a fi un instrument eficient al manipulării informaționale, iar necesitatea fabricării lor va reveni, cu siguranță, și în următoarele campanii electorale.

                                                                                                         Vladislav Șaran, politolog