Accidentul rutier de pe strada Alba Iulia din capitală, produs în ultima zi de septembrie, când un autoturism de marca Porsche Cayenne a intrat violent într-un troleibuz, s-a aflat timp îndelungat în atenția presei. La câteva săptămâni după tragedie, subiectul a reapărut pe rețelele de socializare prin intermediul unor titluri gen „clickbait” care, pentru a le accesa, îți cer să distribui mai întâi conținutul. „(VIDEO) Șoferița Porsche-ului este în VIAȚĂ. A ieșit din spital la ora 03:50, de ce medicii ascund adevărul?” și „Șoferița Porsche-ului este în VIAȚĂ? SICRIUL este gol, unde este trupul?” sunt două dintre astfel de titluri, care la accesare și distribuire pe pagina de Facebook te aruncă pe un portal „fake news”.
Ambele știri conțin informații confuze și surse anonime: „o persoană anonimă a expediat la adresa noastră un video”; „camera din parcare arată clar că aceasta urcă într-o mașină care este înregistrată pe fratele său”; „mormântul Svetlanei Ungureanu a fost vandalizat în seara zilei de marți (octombrie) de către un grup de necunoscuți”; „mormântul s-a dovedit a fi gol”, „numeroase surse neveridice informau că șoferița este de fapt în viață”, „bărbații care au făcut fapta aceasta inumană sunt originari din Chișinău”, „aceștia au recunoscut că au fost plătiți să facă asta, însă nu spun de cine”, „gardianul din cimitir i-a prins în flagrant și a chemat poliția” etc. Acest șir de fraze obtuze sunt semne clare că autorii textelor nu sunt jurnaliști, ci persoane fictive, ce au scopul să dezinformeze. Menționăm că, deși materialele au link, titlurile nu pot fi găsite prin instrumentele de căutare, ceea ce demonstrează că site-ul este unul fake și publică știri false, cu caracter senzațional.
Ghidul de stil cu norme etice recomandă, la realizarea materialelor jurnalistice, claritate, exactitate și concizie, astfel ca cititorii să fie convinși că articolele sunt documentate și nepărtinitoare. „O știre, un reportaj sau un articol nu trebuie să lase loc pentru speculații. Nu există nicio scuză pentru inexactități. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informațiile și faptele relevante. Vom respecta adevărul și dreptul publicului la adevăr, considerând aceasta ca fiind prima responsabilitate a jurnalistului”, menționează Ghidul.
Mediacritica.md vă îndeamnă să citiți și să analizați în mod critic titlurile și conținutul știrilor distribuite pe rețelele de socializare și/sau pe portalurile-fantomă pentru a face diferența dintre o știre adevărată și una falsă. Și pentru a nu cădea în capcana „clickbait”.