În cazul subiectelor controversate, citarea a cel puțin două surse independente este obligatorie

0

Portalul Gagauzinfo.md a publicat duminică, 6 octombrie, o știre cu titlul: Un autor din Polonia scrie despre posibilitatea unui atac al Rusiei asupra Ucrainei prin Gagauzia” / „О возможности нападения россии на украину через гагаузию, написал польский автор”. Articolul conține reflecțiile autorului polonez Mihal Marek, publicate pe InoSMI.ru, despre un posibil scenariu de acaparare de către Federația Rusă a sudului Ucrainei (regiunea Odesa, cu precădere) cu scopul de a destabiliza situaţia din zonă şi de a crea Republica Populară Ismail. Prin aceasta, afirmă autorul, Rusia şi-ar îmbunătăţi controlul inclusiv în regiunea transnistreană.

Prin preluarea fragmentară a conţinutului de pe site-ul rusesc, jurnaliştii de la Gagauzinfo.md admit mai multe încălcări, între care amestecul faptelor cu opiniile și citarea unei singure surse – autorul din Polonia. De asemenea, în corpul ştirii se întâlnesc expresii care descriu unilateral modul în care s-ar desfăşura o eventuală „operaţiune militară rusească”, „locul de confruntare”, „provocarea tulburărilor ordinii publice” – informaţii ce nu-şi au locul într-o ştire profesionistă.

În acest context reamintim că, referitor la informarea opiniei publice asupra actelor teroriste, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști stipulează: „Nu se admite difuzarea informaţiei care propagă sau justifică terorismul şi extremismul”. La fel, Ghidul menţionează că separarea faptelor de opinii este obligatorie. “În prezentarea evenimentelor vom face o distincţie clară între informaţie şi opinie, evitându-se orice confuzie”. Iar în cazul subiectelor controversate „vom găsi cel puţin două surse independente una de alta sau alte dovezi pe care să le cităm” și „vom ţine cont ca sursele să aibă experienţe diferite sau chiar relaţii diferite cu subiectul”.

Aceeași abordare profesională este recomandată de către Codul Deontologic: „Jurnalistul verifică, de regulă, informațiile din cel puțin două surse independente una de alta. Jurnalistul publică doar informațiile pe care, în urma verificărilor, le consideră veridice”.