Cunoscuta expresie despre intensitatea somnului omului care știe mai puțin se referă, în fond, la o formă a fericirii. La fel, atunci când unele televiziuni „uită” să-și informeze publicul despre anumite subiecte ori să-i ofere detalii despre altele, posibil că ele se gândesc la fericirea telespectatorului. În realitate, însă, îl manipulează prin omisiune. În săptămâna 30 ianuarie – 4 februarie a.c., două tipuri de manipulare prin omisiune au fost utilizate de mai multe posturi TV.
Prima formă a constat în omisiunea unor detalii. Luni, 30 ianuarie, mass-media au prezentat informații cu privire la organizarea funeraliilor lui Ion Ungureanu, decedat pe 28 ianuarie. Evenimentele aferente decesului omului de cultură, petrecute pe 30 ianuarie, au vizat: a) aducerea corpului semnatarului Declarației de Independență din România în Republica Moldova; b) inițiativa Guvernului de a decreta ziua de 31 ianuarie drept zi de doliu și răspunsul negativ al Președinției în acest sens; c) necrologul semnat de către conducerea țării și câțiva oameni de cultură; d) inițiativa primarului general de a conferi unei instituții sau unei străzi din Chișinău numele lui Ion Ungureanu; e) detaliile privind funeraliile regizorului.
În context, Accent TV, de exemplu, începe știrea astfel: „Corpul neînsuflețit al artistului Ion Ungureanu a fost preluat astăzi, 30 ianuarie, de la București, de un echipaj de salvatori, care s-au mobilizat dis-de-dimineață pentru a reuși să-l aducă aici, acasă. Misiunea salvatorilor vine ca un ultim omagiu adus actorului, dar și un sprijin celor apropiați acestuia” (min. 40). Din aceeași știre mai aflăm că „Președintele Igor Dodon a semnat un necrolog în memoria actorului Ion Ungureanu prin care și-a exprimat condoleanțele familiei și a celor dragi, celor care l-au admirat și au apreciat această persoană remarcabilă”. Urmează citarea dintr-un text care apare și pe ecran, dar care nu coincide cu cel al necrologului oficial – este scris de la persoana întâia, din numele lui Igor Dodon și nu l-am găsit publicat nicăieri. Nici postul TV nu indică sursa citatului, ci doar menționează că textul i-ar aparține lui Igor Dodon. Prin urmare, nu este vorba despre necrologul semnat (și) de șeful statului, ci despre o postare personală. Știrea se încheie cu precizări legate de funeralii, dar și cu date biografice prezentate lapidar și selectiv („Ion Ungureanu, unul din pilonii culturii naționale, a debutat în cinematografie în anul 1958 în filmul „Când omul nu-i la locul lui”, primul film artistic fiind realizat la studioul Moldova-Film. A fost distins cu ordinul Republicii în 2012”).
Așadar, postul a omis informațiile cu privire la refuzul președintelui de a decreta ziua de 31 ianuarie drept zi de doliu, dar și la inițiativa de a conferi numele lui Ion Ungureanu unei străzi sau unei instituții din Chișinău. De asemenea, detaliul privind necrologul a fost prezentat de o manieră confuză, împletind jumătăți de fapte și adevăruri. Nu în ultimul rând, relatarea selectivă a datelor biografice ale lui Ion Ungureanu este cu atât mai regretabilă, cu cât Accent TV nu are buletine de știri în week-end. Prin urmare, telespectatorul auzea pentru prima dată despre decesul primului ministru al Culturii și Cultelor al Republicii Moldova.
La NTV Moldova știrea a conținut trei elemente: anunțul despre decesul lui Ion Ungureanu, date biografice mai multe, dar prezentate selectiv și informația că Igor Dodon a semnat un necrolog în memoria actorului, fapt amintit atât în debutul, cât și la sfârșitul știrii, fără prea multe detalii însă: „Președintele țării, Igor Dodon, a semnat un necrolog în memoria actorului, în care a exprimat condoleanțe familiei, rudelor, prietenilor, artiștilor-colegi și tuturor celor care l-au cunoscut și l-au prețuit pe Ion Ungureanu” (min. 32). Știrea nu a conținut alte informații.
Mai mult, în buletinul din 31 ianuarie, când a fost înmormântat Ion Ungureanu, postul a repetat, pe fundalul imaginilor de la Palatul Național, același text cu referire la biografia regizorului, cu o mică introducere (de 17 sec.) despre faptul că „admiratorii creației lui Ion Ungureanu au mers marți dimineață la Catedrala „Sf. Teodora de la Sihla”, unde a fost expus corpul neînsuflețit al marelui om de cultură. După ceremonia religioasă acesta a fost dus la Palatul Național (min. 15). Maestrul a fost înhumat cu onoruri militare”. Niciun „admirator al creației lui Ion Ungureanu” nu a vorbit și nici alte detalii nu au fost prezentate în știre.
O altă formă a omisiunii a constat în ignorarea completă a unui subiect. Bunăoară, patru din cele cinci televiziuni cu acoperire națională nu au inclus în buletinele de știri din săptămâna 30 ianuarie – 4 februarie nicio frază despre protestele stradale din România. Cu referire la actualitatea internațională, Prime TV, Canal 2, Canal 3 și Publika TV au relatat, între altele, despre: o crimă comisă în Germania; câteva cutremure produse în Italia; atentatul terorist din moscheea din Quebec; un accident dintr-o suburbie a Parisului; un atac armat într-un restaurant din Istanbul; gerurile extreme în Magadan; votul Parlamentului European în favoarea eliminării vizelor pentru georgieni; reizbucnirea violențelor în estul Ucrainei; incendiile din Chile; demiterea de către Vladimir Putin a 16 generali; atentatul de la muzeul Louvre; avalanșele din Transcarpatia etc. Acestea și alte evenimente din diferite țări și-au găsit loc în principalele buletine de știri de la cele patru posturi TV. Nu însă și protestele din România, care au atras atenția celor mai importante instituții media din lume. Am fost, în schimb, atenționați să avem grijă dacă mergem în România, în special copiii, pentru că ar exista riscul contaminării cu rujeolă.
Nu știu dacă suntem mai fericiți dacă nu ni se spune că președintele a refuzat să decreteze zi de doliu sau că românii ies cu sutele de mii în stradă, pentru a protesta împotriva unei ordonanțe a Guvernului constituit în urma alegerilor câștigate de forțe prietene și partenere ale unui partid aflat la guvernare la Chișinău… Știu, însă, că avem dreptul să cunoaștem aceste lucruri, iar funcția (și obligația) primară a mass-media este de a ne informa. În rest, cetățeanul își definește el însuși fericirea și își decide intensitatea somnului în raport cu informațiile recepționate.
Aneta Gonța, expertă, Asociația Presei Electronice
______________________
Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).