Postul de televiziune NTV Moldova a difuzat pe 4 mai, în principalul buletin de la ora 19:00, o știre cu titlul: „Ajutoare cu semne de întrebare”, în care pune la îndoială calitatea ajutoarelor oferite până acum Republicii Moldova de către România în lupta cu pandemia de Covid-19, fără a oferi reacția oficială a autorităților.
Știrea informează în debut despre un TIR cu medicamente anti-Covid din România, care a fost donat țării noastre după ce autoritățile de la București ar fi refuzat să-l distribuie în spitalele de peste Prut. „Lotul de preparate a stat în vama română timp de jumătate de an, iar după asta a fost redirecționat către țara noastră”, afirmă jurnaliștii, făcând trimitere la o declarație a omului de afaceri român Gigi Becali. Replica autorităților noastre sau celor de la București lipsește însă.
De asemenea, redacția alipește acestui reportaj o declarație din alt context a ambasadorul român Daniel Ioniță, care spunea într-un interviu televizat că dacă ar putea deschide centre de vaccinare în ambasade, nicidecum nu i-ar vaccina pe cetățenii moldoveni contra Covid, dar i-ar vaccina „poate contra moldovenismului primitiv sau contra sentimentelor, pe care le au, la un moment dat, contra României, care sunt moștenire din perioada sovietică”. Autorul reportajului de la NTV Moldova concluzionează că „și ultima donație de vaccin din România s-a lăsat cu scandal, după ce ambasadorul român, Daniel Ioniță, a declarat că în locul centrelor de vaccinare anti-Covid-19 ar deschide în Moldova mai multe centre de vaccinare împotriva moldovenismului”.
Codul deontologic și Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști stipulează că ziaristul este obligat să obțină și să p ezinte opinia tuturor părților relevante pentru subiect.
Potrivit Codului, „jurnalistul trebuie să obțină și să prezinte opinia tuturor părților relevante pentru subiect. Jurnalistul trebuie să demonstreze pluralitatea de opinii, chiar dacă nu este de acord cu acestea”. Iar Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști, prevede că: „Jurnalismul nu lasă loc pentru speculaţii. Nu există nicio scuză pentru inexactităţi. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informaţiile şi faptele relevante. (…) Atunci când adunăm informaţii şi fapte, ne vom asigura că vorbim cu surse de prima mână, oameni care sunt implicaţi direct în subiect. Putem apela şi la surse indirecte, dar numai pentru informaţii suplimentare sau ca punct de pornire. După consultarea cu aceste surse, informaţiile ce ne-au fost oferite le vom verifica neapărat din surse la prima mână.”
Captură foto: youtube.com/ntvmoldova