Portalul Stiridinmoldova.md a publicat vineri, 5 iunie, un articol cu titlul: „Andrian Candu sugerează că Andrei Năstase este prost”. De facto, în știre se relatează despre reacția liderului grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, la declarațiile făcute anterior de șeful PPDA, Andrei Năstase, care susține că nu va discuta cu grupul Candu despre formarea unui nou Guvern.
Mai exact, Andrian Candu a afirmat: „Aș putea și eu să-i răspund domnului Năstase, dar aleg să fiu înțelept și să mă preocup mai mult de soarta guvernării decât de ce crede domnul Năstase”, în timp ce autorii și-au permis să interpreteze spusele, titrând: „Andrian Candu sugerează că Andrei Năstase este prost”.
Potrivit Codului deontologic al jurnalistului, autorii știrilor au obligația să pună „titluri care corespund conținutului materialului jurnalistic și să le evite pe cele care induc publicul în eroare. Jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte”.
Totodată, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă: „Vom da, pur şi simplu, informaţia: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanţări”. Același ghid prevede ca în prezentarea evenimentelor să fie o distincţie clară între informaţie şi opinie, evitându-se orice confuzie. „Ştirile sunt fapte şi date. Opiniile exprimă gânduri, idei, convingeri, judecăţi de valoare ale ziariştilor, mijloacelor de informare în masă. Opiniile exprimate sub formă de comentarii ale unor evenimente sau acţiuni cu referinţă la persoane sau instituţii nu trebuie să nege sau să ascundă în mod intenţionat fapte sau date reale. Vom evita să ne spunem opinia în articolele de ştiri”.