Amestec de fapte și opinii într-o știre despre adaosuri promise pensionarilor

0

Portalul Jurnal.md a publicat luni, 7 septembrie, o știre cu titlul: „Vrăjeala lui Chicu: Premierul a calculat minuțios cu cât s-au «îmbogățit» anul acesta pensionarii și promite noi adaosuri”. În știre se relatează despre un proiect de rectificare a bugetului de stat, care prevedere inclusiv adaosul de 200 de lei la alte 700 de lei promiși anterior pensionarilor. Inițiativa urmează a fi discutată și aprobată de parlamentari.

Atât în titlu, cât și în textul propriul-zis, autorii au admis amestec de fapte și opinii, ceea ce contravine normelor profesionale. De exemplu, „vrăjeala lui Chicu”, „deși matematica este impresionantă”, „ în toiul perioadei electorale, premierul Chicu a făcut un calcul minuțios”.

În acest sens, Codul deontologic recomandă cu privire la separarea faptelor de opinii : „Jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte”.

Și Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști  notează cu privire la obiectivitate: „Corectitudinea și imparțialitatea trebuie să fie o atitudine fundamentală a jurnaliștilor. Fiecare reporter duce cu sine propriul bagaj de atitudini și vederi asupra lumii și propria personalitate. Dar cititorii noștri așteaptă informații obiective”. De asemenea, cu referire la titluri, același ghid recomandă: „Vom da, pur și simplu, informația: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanțări. Vom reda faptele fără a exagera”. Același ghid reamintește: „Vom evita determinativele expresive, de obicei cu funcțiune de adjectiv, în special, la redactarea știrilor. Un stil concis e mai eficient decât unul cu înflorituri”.

Sursa foto: Jurnal.md